reklama 11A

"Maďarský Jardin Michelet": Neporažený Arames prověří české tříleté

ikonka

Ve dvou startech neporažený hřebec Arames se připravuje na maďarské derby, místo domácího Alagi Díj však absolvuje Velkou červnovou cenu v Chuchle Areně Praha. "Klasické Nemzeti Díj vyhrál s rezervou, je to opravdu kvalitní kůň", říká Tomáš Lukášek.
02.06.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Kdo by se pokusil najít, kdy naposledy běžel v hlavní předzkoušce tuzemského derby kůň trénovaný v Maďarsku, dostal by se s největší pravděpodobností až do období první republiky. V sobotu na tuto éru symbolicky naváže dosud neporažený klasický vítěz Arames a hnědáka stáje Jazy Team budou v Praze provázet nemalá očekávání.

Na české scéně jsou v tuto chvíli asi jen dva muži, mající bližší představu o skutečných možnostech svěřence trenéra Pála Csontose - Tomáš Lukášek, který jel hřebce při lehkém triumfu v Nemzeti Díj, a jeho sobotní nástupce Martin Srnec.

"Angažmá mi dohodil právě Tomáš, občas si takhle pomáháme. Arames vypadá hodně zajímavě a těším se na jeho srovnání s českými soupeři. Věřím, že má šanci vyhrát," poznamenal Srnec, pro něhož to bude letos teprve druhé vystoupení na českých drahách a kromě Velké červnové ceny v sobotu neabsolvuje žádné další starty.

 

Čtěte také: Češi v dostihové "Lize mistrů". Podívejte se na statistiky blacktype

 

"Sám nevím, proč na mě čeští trenéři zanevřeli. Nadále pravidelně působím v Polsku, ale v poslední době se snažím jezdit i jinde a jít naproti zajímavým šancím ve více zemích," dodal Srnec.

Arames se připravuje v dominantní stájí současného maďarského turfu, jejíž ústřední postavou je šampion Stanislav Georgiev. Po poslední dopingové kauze bulharského jezdce a trenéra usazeného v Maďarsku zastřešuje přípravu Pál Csontos.

Zarakův syn, jehož matka Avenicean je pravou sestrou vítězky německé Preis der Diana (Gr.1) Almerity, byl koupen na dražbě ročků v Baden Badenu za 17 000 eur. Debutoval až jako tříletý a hned na první pokus se vyčlenil ze skupiny nezvítězivších.

Svůj potenciál pak naplno předvedl před měsícem v klasickém Nemzeti Díj (obdobě Velké jarní ceny), kde v sedle s Tomášem Lukáškem deklasoval elitu maďarských tříletých velmi lehce o 5 délek v čase 1:35,1.

"Udělal na mě velmi dobrý dojem, budapešťskou Velkou jarní cenu vyhrál docela s rezervou. Je to kvalitní kůň, navíc má výborný závěr a nebojí se jít do koní. Myslím si, že delší distance mu bude vyhovovat. Stát se může cokoli, ale pokud nebude mezi prvními třemi v cíli, budu překvapený," zdůraznil Lukášek, jenž v sobotu povede Ganibeta.

S českými soupeři se Aramesovy dosavadní výkony sice těžko srovnávají, ale zkušený žokej dává dvě zajímavá srovnání: "Podle mě je to takový maďarský Jardin Michelet. Samozřejmě uvidíme, na co to bude stačit tady, ale čistě pocitově jsem z něj měl stejný dojem jako z pražského debutu Breakmomenta."

Hlavním Aramesovým cílem zůstává maďarské derby, dohláška do pražské modré stuhy zatím není na pořadu dne. "Pražský start vymysleli majitelé. Nechtěli startovat v předzkoušce Alagi Díj a přejí si srovnání jinde. Chuchle dostala přednost před Bratislavou kvůli většímu oválu, do budoucna není vyloučeno, že budou chtít Aramese vyzkoušet na mezinárodní scéně," uzavřel Lukášek.

Foto: ZL Photos / Kincsem Park




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }