reklama 11C

V Severočeské oblasti ČJF se objevují náznaky o možném rozdělení

ikonka

Na webu České jezdecké federace bylo zveřejněno prohlášení stávajícího severočeského oblastního výboru. Dle něj se v oblasti objevily aktivity směřující k jejímu rozdělení. Máme pro vás podrobná stanoviska. Vše najdete v článku níže.
27.03.2019 12:24  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12D
Česká jezdecká federace se aktuálně skládá z dvanácti oblastí. Jejich počet je výsledkem mnohaletého vývoje. Postupem času od konce devadesátých let se některé oblasti rozdrobily. Na přelomu století jich bylo devět. Později vznikla například Zlínská oblast ČJF, do níž se přesunuly některé kluby původně zařazené v Jihomoravské či Severomoravské oblasti ČJF. Podobně byla rozdělena Západočeská oblast ČJF na karlovarskou a plzeňskou a naposled se od Východočeské oblasti ČJF oddělila královéhradecká. Ta začala fungovat od 1. ledna 2014.
 
Rozdělení oblasti respektive vznik oblasti musí být schválen celostátní Konferencí ČJF. Říkají to Stanovy ČJF v článku 9.2.7. Tento krok není v kompetenci oblastních výborů či konferencí na oblastní úrovni. Nicméně jsou to v první řadě kluby, které by měly obdržet co nejvíce informací, a to o výhodách i nevýhodách. Rozdělení oblasti není jen jednoduchou čárou na mapě. 
 
Připomeňme také, že členství právnických osob (jezdeckých klubů, chcete-li subjektů) v té či oné oblasti není podmíněno jejich sídlem v daném „kraji“. Takže vznik oblasti nezakládá povinnost klubu přesunout se do nové oblasti nebo naopak povinnost setrvat v té původní v závislosti na sídle klubu. 
 
V případě Severočeské oblasti ČJF jde zřejmě o možnost rozdělení dle samosprávných celků, tak jak v České republice existují. Znamená to tedy rozdělení na Ústeckou a Libereckou oblast ČJF. 
 

Stávající oblastní výbor zvolený na březnové konferenci se staví proti rozdělení. Vydal toto prohlášení:

 

Vážení členové severočeské oblasti ČJF, v současné době probíhá velmi aktivně přesvědčování členů jednotlivých subjektů úzkou skupinou lidí v čele s MUDr. Procházkovou k rozdělení naší oblasti.
 
Oblastní výbor pod vedením MUDr. Procházkové měl mnoho let na to, aby tuto změnu provedl a zorganizoval během svého funkčního období, případně nadnesl toto jako bod na oblastní konferenci v lednu nebo v březnu 2019. Nic takového se nestalo a veřejně se nemohli zástupci jednotlivých subjektů k této myšlence vyjádřit v demokratické diskuzi. Jsou nyní obvoláváni a obesíláni listinou, která má zajistit rozdělení naší oblasti.
 
Celá věc na nás působí jako pouhá hra o moc a je k zamyšlení, co vede předcházející výbor k tak rychlému a razantnímu volání po změně. Rozdělení oblasti není jen o sympatiích k novému či starému výboru, ale nese s sebou i ekonomickou stránku věci, která může negativně postihnout všechny subjekty. Jednoznačně jsme pro zachování stávajícího uspořádání oblasti, která fungovala doposud.
 
Jako nový výbor vám garantujeme:
 
  • podpora všech disciplín v naší oblasti – finančně, organizačně
  • funkční oficiální webové stránky naší oblasti a FCB
  • přerozdělování financí dle jednotlivých kapitol a kontrola jejich využívání
  • schvalování rozpisů
  • pružné zveřejňování informací – zápisů z OV, které se týkají nás všech
  • servisní podpora a komunikace
  • nastavení jednotných pravidel a klíčů platných pro všechny bez rozdílů 
 
Členové OV Severočeské oblasti: předseda Pavel Studnička, Ing. Michaela Pavlisová, Daniela Ledlová, Mgr. Petra Svobodová, Mgr. Hana Sirotková
 

Reakce MUDr. Zuzany Procházkové je zde:

 
Vážení sportovní přátelé,
 
protože jsem byla jmenovitě uvedena v prohlášení nově zvoleného OV sč.oblasti, dovoluji si vás oslovit a seznámit s následujícími skutečnostmi :
 
1. s ohledem na výsledek voleb do OV oblasti – téměř  padesát na padesát – lze konstatovat, že oblast již názorově rozdělená je.
 
2. s návrhem na rozdělení oblasti na část libereckou a ústeckou přišel již před 14ti lety pan M.Chýle, vážený chovatel a člen ČJF. Bohužel nás opustil dříve, než se jeho vize stačila realizovat a nikdo ho nenásledoval.
 
3. rozdělení oblasti na libereckou a ústeckou část odpovídá územně správnímu členění ČR, tedy Ústeckému a Libereckému kraji, a umožní čerpat dotace z krajských dotačních titulů.
 
4. z ekonomické hlediska také žádné drama: rozpočet z centra byl navýšen cca o 300tisíc, úspora z r.2017 a 2018 je 200tisíc /měli jsme v plánu koupit skokový materiál/ takže rozpočet oblasti na r. 2019 je cca 900tisíc. Když se tato částka rozdělí na poloviny / přibližně – to zdůrazňuji/, tak jsme na tom stejně jako v r. 2018 a to obě části.
 
5. tímto nijak nezpochybňuji současné vedení stávající sč.oblasti. Nově vzniklá oblast, předpokládám, že Ústecká, si bude muset zvolit nové vedení. Do které oblasti se jednotlivé subjekty zapojí, je zcela na jejich svobodné vůli a jejich souhlas s rozdělením severočeské oblasti je k ničemu předem nezavazuje.
 
6. před námi se bez problémů rozdělily oblasti Východočeská na Pardubickou a Královéhradeckou, Západočeská na Plzeňskou a Karlovarskou a vznikla oblast Vysočina a všichni jsou spokojení.
 
7. Doufám,že rozdělení oblasti přinese prospěch oběma stranám,uklidní situaci a přiblíží vedení oblasti jejím členům.
 
MUDr. Zuzana Procházková
 
 
 
Zdroj: web ČJF - sekce Severočeské oblasti ČJF
                                                             
 
                                                             



Štítky: ČJF
reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE