reklama 11C

Třicáté vítězství za sebou! Skvělá Winx se vrátila ve velkém stylu

ikonka

Sedmiletá Winx při vstupu do poslední sezony kariéry nezklamala své příznivce. "Skvělý den pro dostihy, jsem naprosto dojatý," řekl klisnin trenér Chris Waller.
16.02.2019 09:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
Hvězdná australská klisna Winx v sobotu nepřipustila ani chvilku napětí a po suverénním výkonu získala třicáté vítězství za sebou. Pod svým stálým žokejem Hughem Bowmanem ovládla v Randwicku jeden ze svých oblíbených dostihů Apollo Stakes (Gr.2, 1400 m) lehce o 2 1/4 délky. Druhý skončil Happy Clapper před stájovým kolegou vítězky Egg Tartem.
 
Sedmiletá hnědka, která loni byla spolu s Cracksmanem nejvýše hodnoceným dostihovým koněm světa a v dubnu ukončí kariéru, vstoupila do své rozlučkové sezony charakteristickým způsobem. Odskočila uprostřed pole, v prostřední pasáži dostihu si nechala špici o pár délek poodejít, ale ke konci oblouku už opět číhala na ideální pozici.
 
Když ji do té doby klidně sedící Bowman na distanci pobídl, Winx zareagovala raketovým zrychlením a snadno se vzdálila od pole.
 
"Dnes ukázala, jak je dobrá. Přesně takhle ji chce každý vidět. Vstup do sezony je vždycky těžký, zvláště když jde o závěr kariéry. Jsem na ni strašně hrdý a víc nemůžu říct, protože jsem fakt dojatý," hledal po doběhu slova trenér Chris Waller.
 

Od pasu nahoru jsem byl modrý. Příběhy Čechů ve Svatém Mořici

 
Australský turf si v sobotu zhluboka oddechl z více důvodů. Další vítězství Winx přichází nedlouho poté, co vyplul na povrch skandál s používáním zařízení dávajících koním elektrošoky ve dvou velkých stájích.
 
"Je to velká úleva a skvělý den pro dostihy. Tohle je skvělý sport a je štěstí, že má na dráze takové hvězdy, jako je ona," prohlásil Waller. 
 
Přestože Winx odskakovala jako favoritka v nejnižším možném kursu, v posledních dnech se našlo hned několik sázkařů, kteří na klisnino vítězství neváhali položit obrovské sumy. Ve středu byly uzavřeny tři sázky ve výši 100 000 australských dolarů, na konci týdne probleskly zprávy o samostatné sázce 225 000 australských dolarů na Winx při kursu 1,08:1.
 
 
Závodiště Randwick v Sydney celé odpoledne rozdávalo fanouškům zdarma vlaječky v barvách Winx a dalo do prodeje speciální suvenýry včetně čepic, placek nebo odznaků.
 
"Jméno Winx už dávno přerostlo dostihovou scénu. V každé australské domácnosti je stejně známé, jako sportovní ikony Bradman, Thorpe nebo Freeman. S každým dalším startem se blíží konec kariéry této výjimečné klisny, která bude po generace součástí australské sportovní historie," řekl šéf Australian Turf Clubu Jamie Barkley.
 
Trenér Chris Waller si ve čtvrtek posteskl, že tlak na jeho tým se s blížícím závěrem kariéry Winx ještě zvyšuje.
 

Tip: Peruán má sochu. Věděl jsem, že musí být v pohybu, říká autor

 
"Chodíte a všude myslíte jen na Winx. Každý den řešíte spoustu drobností, jestli se něco nepodcenilo. Dobrý příklad je dnešní ráno. V Rosehillu vypukl požár, kolem bylo trochu kouře a mě hned napadlo: Mám ji opravdu poslat na dráhu? Nebude lepší zrušit mediální brífink? Naštěstí dým ustoupil a Winx si mohla zakentrovat v cílové rovině. Tak si asi umíte představit, co všechno máme v posledních čtyřech měsících za sebou," poznamenal.
 
Další program Winx je pevně stanoven. Během příštích dvou měsíců má absolvovat ještě tři starty, tím nejbližším bude za čtrnáct dnů Chipping Norton Stakes (Gr.1, 1600 m). Klisnina rozlučka vyvrcholí 13. dubna ve čtyřmi miliony australkých dolarů dotovaném Queen Elizabeth Stakes (Gr.1, 2000 m).
 
Za svou kariéru Winx vyběhala na dotacích přes 23 milionů australských dolarů.
 
 
Ilustrační foto: archiv závodiště




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE