reklama 11C

S medailistkou ZJP ČJF 2018 Terezou Mückovou

ikonka

I na konci roku 2018 a na počátku halové sezony 2018/2019 zavzpomínáme s úspěšnými jezdci ve skocích i spřežení na Zimní jezdecký pohár ČJF sezony 2018. Na úvod této rubriky se o dojmy a názory na změnu v roce 2019 podělila Tereza Mücková…
18.12.2018 11:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jak vzpomínáte na předešlý ročník Zimního jezdeckého poháru 2018? Byl v něčem pro vás jiný? 
 
Předešlý ročník zimního jezdeckého poháru pro mě byl v podstatě stejný, jako všechny ostatní, objeli jsme několik kol v Hradištku u Sadské a pak jsme se účastnili finále v Lysé nad Labem. Tam se nám povedlo s Control Me Karsit vyhrát Grand Prix – to byla asi jediná změna.
 
Jak jako jezdec oceňujete, že jsou v České republice tyto halové závody? 
 
Určitě to vítám, přece jen zima je dlouhá a po novém roce už se všichni těší na závody.  Samozřejmě hala není pro všechny typy koní, ale naštěstí mám několik svěřenců, takže je z čeho vybírat.
 
Jak se vám líbí systém střídání skokových a vozatajských závodů? Máte čas sledovat dění v jiných disciplínách – třeba přes zimu zmíněné vozatajské soutěže?
 
Myslím, že je to dobrý nápad, ale já bohužel nemám čas sledovat, vozatajství je pro mě španělská vesnice.
 
Jaká byla motivace k vaší účasti v loňském seriálu?
 
Už jsem se těšili na sezónu, chtěla jsem vyzkoušet i pár mladších koní, jak se budou chovat v hale, a hlavně máme Hradištko i Lysou blízko, takže jsme to brali jako takový tréninkový výjezd a zpestření dlouhé zimy.
 
Podařilo se pak stejně úspěšně navázat na venkovní sezonu?
 
Ano, sezóna 2018 se vydařila podle představ.
 
V roce 2019 se bude konat Jezdecký festival spojený s finálovým závodem Zimního jezdeckého poháru nově v Královicích u Slaného. Jak tuto změnu vnímáte? Litujete, že již nebude probíhat v netradičních prostorách lysolabského výstaviště, nebo naopak vítáte to, že se bude soutěžit v jezdeckém areálu?
 
Já tuto změnu bohužel nevítám. Závody na výstavišti v Lysé nad Labem jsou sice trošku netradiční, ale vždy jsem tam jezdila ráda, hlavně kvůli divácké kulise. Myslím, že na závody se přišli podívat i naprostí amatéři a lidé, co se jindy na závody nedostanou. Byla to možnost přiblížit trochu veřejnosti náš jezdecký sport. Královice jsou pro nás i mnohem dál než Lysá. Ale abych nebyla jen pesimistická, tak plus bude určitě ve větším a bezpečnějším opracovišti. Do Lysé jsem si hlavně kvůli tomu mohla vzít jen ostřílené koně, kteří jsou na opracovišti klidní.
 
Počítáte s pravidelnou účastí v Zimním jezdeckém poháru i v sezoně 2019? Máte již plán přesnější plány i na venkovní sezonu 2019? 
 
Vzhledem k tomu, že se seriál bude konat hlavně v Královicích, tak se zřejmě účastnit nebudeme, máme to od domovské stáje daleko.  Na venkovní sezónu ještě přesný plán nemám, ale určitě bych chtěla objet nějaká kola ČSP a MČR.
 
Berete Zimní jezdecký pohár více jako přípravu na venkovní sezonu, nebo tento seriál již patří mezi sportovně významnou součást jezdeckého kalendáře? 
 
Jak s kterým koněm, ti mladší to mají spíše jako trénink a určitý posun ve výcviku, se zkušenými koňmi to beru jako každý jiný závod. Vítězství je samozřejmě vždy příjemné plus.
 
Podle čeho se rozhodujete, kterých závodů se zúčastníte? Jak byste seřadil(a) dle důležitosti: zázemí areálu, povrch kolbiště, kvalita organizace, stavitel kurzů, počasí, vzdálenost od vaší domovské stáje?
 
Máme několik kritérií, podle kterých se účastníme závodů, bereme v úvahu hlavně vzdálenost od stáje, povrch a v neposlední řadě také výhry v soutěžích. I když na většině závodů jsou finanční odměny opravdu směšné, najdou se i takové, ze kterých se dá odjet v plusu. Musíme myslet i na ekonomickou situaci stáje.
 
Hraje roli i skutečnost, že jsou závody součástí nějakého seriálu, nebo to pro vás není rozhodující?
 
V sezoně 2018 jsme objížděli hodně skokový pohár (měli jsme za úkol skončit do 10. místa) také se pravidelně účastníme KMK, jiné seriály moc neobjíždíme.
 
Již tušíte, s kterými koňmi bychom vás mohli při Zimním jezdeckém poháru vidět?
 
Jak již jsem řekla, zřejmě se tentokrát nebudeme účastnit, možná pouze závěru seriálu – uvidíme podle rozpisu a počasí. Nebo pokud se bude nějaké z kol konat v Hradištku u Sadské.
 
Jak se budete připravovat na první závody 2019? Účastníte se i nějakých soustředění, nebo trénujete pouze v domovských podmínkách?
 
Většinou trénuji pouze v domovské stáji, na soustředění moc nejezdím, hlavně proto, že většina mých koní potřebuje individuální přístup, což se na soustředění ne vždy dá provést.
 
Máte nějaká doporučení pro pořadatele Zimního jezdeckého poháru, na co by v přípravách neměli určitě zapomenout, příp. co by pro vás byla vítaná změna?
 
Doporučení asi ani ne. Spíše přeji pevné nervy a hodně dobrých nápadů. 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE