Španělský sen Denisy Sikorové: Jezdkyně z Jablunkova vyhrála v Madridu

ikonka

Byla to vítězná premiéra, jaké se vidí jen málokdy. Jezdkyně Denisa Sikorová minulý týden vybojovala své první španělské vítězství na klasicky umístěném Australia Cape a řekla si o další šance. "Trenér i majitelé byli spokojení," radovala se.
23.11.2022 12:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Španělské dostihy objevují další české jméno. Po Václavu Janáčkovi, který v těchto týdnech bojuje o svůj osmý šampionský titul, Miloslavě Sedlákové a dřívějších hostováních Ingrid Janáčkové Koplíkové či Tomáše Lukáška se začíná na Pyrenejském poloostrově prosazovat Denisa Sikorová.

U trenéra Guillerma Arizkorrety působící jezdkyně minulou neděli získala své první vítězství na madridském závodišti La Zarzuela, když dovedla čtvrtého z letošního derby Australia Cape k triumfu v dobře obsazeném handicapu Premio Premio Nemesio Fernández Cuesta (2100 m, 11 050 eur).

"Byli jsme favoriti, protože on letos běhal špičkové dostihy a dvakrát se umístil na klasické scéně. Měla jsem strašnou radost, celý den jsem probrečela. Toho koníka mám moc ráda. Jezdím ho celý rok v práci a znám ho nazpaměť, mohla bych ho jezdit snad i poslepu," řekla Sikorová v rozhovoru pro EquiRadio.

 

Čtěte také: Jiří Palík má 900 vítězství. Budu muset vydržet do tisícovky, směje se

 

V dostihu zúročila mimo jiné i radu Václava Janáčka, který ji v jejích španělských začátcích výrazně podpořil. "Měla jsem ordre zaparkovat v polovině pole a čekat na závěr. Václav Janáček mi poradil, abych si v posledním oblouku hlídala šampiony Borju Fayose a Josého Luise Martineze, kteří si tam vždycky udělají cestu a že mě hezky protáhnou zatáčkou. To se mi podařilo, zařadila jsem se za Fayose a všechno vyšlo," radovala se.

Angažmá Denisy Sikorové na klasicky umístěném hřebci leckoho překvapilo, příjemně zaskočená byla i samotná jezdkyně. "Hodně pomohlo, že mám čtyři kila úlevu. Trenér také říkal, že jsem to měla za odměnu, protože po celý rok připravuji v práci některé z našich nejlepších koní. Předtím si mě vyzkoušel ve dvou dostizích na méně šancových koních, aby se podíval, jak jezdím," vysvětlovala Sikorová.

Začínala doma v Jablunkově

Talentovaná jezdkyně z Jablunkova jezdí dostihy šestou sezonu, na českých drahách nasbírala devět vítězství zejména na koních trenéra Radka Holčáka. Začínala však v barvách rodiny Nieslanikových.

"Jsem jim dodnes vděčná, díky nim jsem se dostala tam, kde teď jsem. Pan Miroslav Nieslanik měl u nás v Jablunkově chovné klisny a hříbata. Tenkrát přivezli na zimu klisnu Ecology Star na zimu, mně v té době bylo třináct čtrnáct let. Učila jsem se na ní jezdit v krátkých třmenech a snila o kariéře žokeje. Pan Nieslanik mě pak vzal do stáje v Tušimicích, kde tehdy působil Greg Wroblewski a já jsem tam jezdila o prázdninách pomáhat. Tak jsem se dostala k dostihům," vzpomíná.

Ke španělskému angažmá pomohla Sikorové jezdkyně Miloslava Sedláková, která se nedávno vrátila do Česka.

"Chtěla jsem na zimu někam do zahraničí. Oslovila jsem Milušku, kterou znám z dětství, kdy jsme jezdily na ponících. Věděla jsem, že jezdí ve Španělsku, tak jsem jí napsala, jestli by mi nepomohla. Ona mi domluvila práci u trenéra Arizkorrety, bydlela jsem u ní a staly se z nás dobré kamarádky," řekla Sikorová EquiRadiu.

Ze zimního angažmá se stal dlouhodobý pobyt, ve Španělsku se mezitím zabydlela a potkala partnera. Dalším důvodem pro setrvání v Madridu jsou i otevírající se jezdecké příležitosti.

"Začala jsem na sobě pracovat, když se podívám na své výkony v Česku a teď, je v tom velký rozdíl. Každý den běhám a cvičím, zajdu si zaplavat a snažím se stále posouvat. Trenér mi po vítězství říkal, že majitelé byli nadšení a že mě určitě brzy zase posadí. A 4. prosince budu jezdit v Seville i pro jiné trenéry," těší se Denisa Sikorová.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR