reklama 11D

Jiřina Andrésová: Pořád chci být lepší jezdec. Podpora lidí mě dojala

ikonka

Populární jezdkyně Jiřina Andrésová letos nejprve završila stovku vítězství v kariéře a minulý víkend přidala titul šampionky rovinových jezdců. S nezapomenutelnou sezonou se rozloučila stylově vítězstvím v Kolesách. "Je to hezký pocit," bilancuje.
11.11.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Slaví jedinečný úspěch, který se dosud nepodařil žádné jiné jezdkyni. Jiřina Andrésová dotáhla do vítězného konce své celoroční snažení o Lázně Poděbrady Cup a stala se první ženou české historie, která získala titul šampiona rovinových jezdců.

"Pořád si to nějak nepřipouštím, že jsem šampion. Když jsem začínala, nikdy by mě nenapadlo, že by se něco takového někdy mohlo podařit. Na oslavy moc nejsem, dny plynou dál a mně stačí, že to mám jen tak v sobě. Je to hezký pocit," řekla Andrésová v rozhovoru pro EquiRadio.

Minulou sobotu, kdy se v Chuchle Areně rozhodlo o tom, že ji hlavní soupeř Milan Zatloukal v celkovém pořadí už nepředstihne, zastínila radost z úspěchu nepříjemná událost.

 

Čtěte více: Lowe Wole je "zimním favoritem". Česko má poprvé rovinovou šampionku

 

"V sobotu jsem měla na dálnici nehodu, auto najednou bylo úplně neovladatelné. Narazila jsem do svodidel a ještě udělala hodiny. Auto bylo úplně na odpis, takže jsem ze všeho nejvíc řešila, že jsem bez auta a nemám jak odvézt děti do školy. Teď jsme všichni rádi hlavně za to, že se nikomu nic nestalo," líčila nečekané dozvuky úspěšného víkendu.

Novopečená šampionka tak musela v neděli ráno telefonovat Zdeňku Mimrovi, že se nemá jak dostat do Koles. Trenér zorganizoval Andrésové odvoz a výsledkem byl lehký triumf tříleté Adam’s Rib v Ceně stáje 3 Hearts na 1600 metrů. Pro Andrésovou to bylo letošní vítězství číslo 28.

"Adam’s Rib jsem docela věřila, jezdila jsem ji už v Chuchli a byla jsem přesvědčená, že problém byl v hlavě, ne výkonnosti. Říkala jsem i trenérovi Mimrovi, aby to s ní zkusili na menším závodišti. Hrozně mě to potěšilo, že se to v neděli podařilo. Majiteli Adamovi Tlukovi fandím a když jsem viděla, jak obrovskou má radost, byla to pro mě velká odměna," líčila Andrésová na EquiRadiu.

Využít každou šanci

Stejně vděčná byla i za intenzivní podporu majitelů a trenérů, která ji vynesla až na šampionský post. "Týden předtím mi volala Martina Růžičková, že by mi ráda pomohla a sehnala nějaká rita. V pondělí se pak ozvali Nieslanikovi, že mě angažují v dostihu, kde jsem neměla žádné angažmá. To bylo hezké a nečekané gesto, úplně mě dojalo," podotkla Andrésová.

Základ k letošní bilanci položili svěřenci jejího manžela Dušana, v minulosti také rovinového šampiona. Koně, o něž se Andrésovi společně starají v Zámrsku, přispěli osmi vítězstvími. Čtyřikrát se prosadil Vévoda a dvakrát zvítězili jeho polobratr Vossolie a Let Fire. I s jejich přispěním letos Andrésová oslavila 100. vítězství kariéry.

"Jsme menší stáj, celou sezonu nám běhalo asi šest koní. Já si o koně nevolám, musím se chopit svých šancí a vytěžit z nich maximum. Mne se od srpna nebo od září dařilo skoro každý víkend vyhrávat a to mi hodně pomohlo. Jak psychicky, tak mi to otevíralo dveře u majitelů a trenérů," shrnula Andrésová.

S blížím se koncem sezony sice na šampionát víc a víc myslela, ale úplně se ze svého klidu vyvést nenechala. “Naštěstí jsem odjakživa kliďas, z ničeho se moc nehroutím a všechno beru, jak to přichází. Myslím si, že jsem docela psychicky odolná, teď jsem byla připravená na to, že asi budu druhá. Je to obrovský úspěch a pro mě něco úžasného," konstatuje Andrésová.

Metou do další sezony bude pro letošní šampionku první jedničkové vítězství. “Stále se snažím zdokonalovat a chtěla bych se dál zlepšovat. Pořád chci být lepší jezdec a doufám, že budu. Ráda bych to dokázala i v jedničkových dostizích,” uzavírá.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE