reklama 11A

První vítězství? Byl jsem jen pasažér, říká překážkový šampion Odložil

ikonka

Být překážkovým šampionem v jedné sezóně v Česku i na Slovensku, to je jedinečný výsledek. Žokeji Janu Odložilovi se to povedlo v roce 2022. Trvale se tak zařadil mezi tuzemskou dostihovou elitu. V rozhovoru se ohlíží za sezonou i dosavadní kariérou.
16.11.2022 10:53  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Doposud jsi v tuzemském šampionátu byl nejlépe třetí, teď je tu titul hned dvakrát. Tak jak se cítí česko-slovenský šampion pár dnů po skončení letošní sezóny?

Určitě si toho moc cením. Jsem rád, že to vyšlo. Nicméně mě ještě čekají dostihy v Itálii, takže pro mě to ještě neskončilo. Musím si ještě udržet váhu a být fit.

Ve statistikách máš uvedeno rovných 100 vítězství nad překážkami, poslední je z říjnových Slušovic. Uvědomil sis, že tohle číslo ti vlastně upevnilo pozici českého šampiona? Od druhého Lukáše Matuského tě totiž dělí jen jedno vítězství…

Je to jen číslo a stále je co zlepšovat. Samozřejmě mě to ale potěšilo. Lukáš bohužel nejezdil poslední dostihový den v Kolesách, protože měl sankci. Rozhodly tedy právě ty Slušovice, kde jsem jezdil skvěle připravené koně.

Opačné pořadí jste loni měli s Lukášem na Slovensku, letos jsi už šampionát vyhrál i tam. Jak hodně jsi sledoval průběžné výsledky slovenského šampionátu?

Na Slovensku není moc překážkových dostihů, a navíc se většinou se termínově kryjí s Itálií. Já jsem jezdil více na Slovensku, kdežto Lukáš více v Itálii, a to asi rozhodlo.

V tuzemském šampionátu ti zřejmě pomohla spolupráce s trenérem Pavlem Tůmou v závěru sezóny. Vnímáš to taky tak?

Určitě ano. On má skvěle připravené koně a je radost na takových koních jezdit.

Začátek sezóny byl pro tebe ale naopak trochu smolný, když tě zbrzdilo zranění. Na českých drahách jsi poprvé startoval až v červnu. Přemýšlel jsi tenkrát nad tím, jaká sezóna tě čeká?

Bohužel hned první dostihový den v dubnu na Slovensku v Bratislavě jsem měl smolný pád. Nešikovně jsem spadl na rameno a celé jsem si ho vykloubil. Zastavilo mě na dva měsíce, měsíc jsem byl úplně doma a po měsíci jsem začal rehabilitovat a jezdit v práci, mezitím jsem se musel poprat s váhou a začít znova. Nad tím jsem úplně nepřemýšlel, byla priorita začít jezdit dostihy a to se povedlo.

V dostizích jsi debutoval v roce 2008. Pamatuješ si ještě na ten dostih s klisnou Leilou v Kolesách?

Ano, skočil jsem tři překážky a na čtvrtou jsem se nevlezl. Chtěl jsem podjet žokeje a hned mi to vysvětlili, že tudy cesta nevede. Byla to začátečnická chyba.

A první vítězství se San-Kairem o dva roky později? Jak na něj vzpomínáš?

Na to vzpomínám moc rád. Vyhrát v Pardubicích s kurzem 60:1, to se jen tak nepovede. Ale pravda je ta, že v té době jsem byl jen pasažér a diktoval jsem jen směr. Jednoduše to se mnou San-Kairo přeskákal a odvezl mě tam.

Když se ohlédneš zpět, dokážeš pojmenovat své nejcennější, nejpřekvapivější a nejemotivnější vítězství kariéry?

To se takhle asi říct nedá. Jsem moc rád za každé vítězství a když je to v Pardubicích jedničkové vítězství, tak to hodně potěší.

Vypracoval ses mezi přední české žokeje. Co dál, jaké máš plány a přání…?

Až na ten zmiňovaný úraz v dubnu sezona se povedla. Chtěl bych, aby se mi vyhýbala zranění a mohl jsem jezdit a nadále se rozvíjet a zlepšovat.

Zdroj: tisková informace Dostihového spolku a.s.

Foto: Petr Šedivý




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE