reklama 11C

Sólo pro ryzáky. České derby rozhodlo tempo a pohotovost dvou žokejů

ikonka

O vítězství v 99. Českém derby bojovali dva nejlepší koně, ale základ k jejich úspěchu položily špičkové výkony jejich žokejů. Vracíme se k sobotnímu vrcholu rovinové sezony ve Velké Chuchli a jdeme po stopách jeho příběhů.
25.06.2019 15:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
OBRAZEM
| FANCLUB
reklama 12C

Každé derby má svůj vlastní příběh, který začíná dlouho před startem. Ten zatím poslední se začal odvíjet už v polovině října 2017. Trenér Radek Holčák a majitel Jiří Posád slavili čerstvé úspěchy s dvouletým King Heartem. Syn Nathaniela vyhrál v krátkém sledu za sebou Gerschův memoriál a slovenskou Velkou cenu BBAG.
 
"Nathaniel na mě udělal dojem už na dráze. Vím, že měl zvláštní smůlu. Narodil se ve stejném roce jako fenomenální Frankel. Bez něj by Nathaniel posbíral ještě mnohem víc úspěchů, navíc to byl vytrvalec, který dává krásné, korektní koně. Věděl jsem, že už ve stáji jednoho koně po něm mám a chtěl jsem získat další," vzpomíná Radek Holčák.
 
Trenér z Velkých Karlovic v té době ještě netušil, že se mu King Heart v klasické sezoně postará o nejednu bezesnou noc, že ho jeho horká hlava vyřadí z boje o vítězství v derby a že po mnoha peripetiích nakonec najde parketu na italské překážkové scéně.
 
Holčák na podzim 2017 zkrátka chtěl zopakovat úspěšný recept a při hledání zajímavých ročků pro České derby 2019 se zaměřil právě na syny Nathaniela. Do hledáčku se mu dostal únorový ryzák z chovu Berenda Van Dalfsena, který šel 19. října 2017 do dražebního ringu v Deauville.
 
Čtyři dny po jedničkovém vítězství King Hearta se tým z Velkých Karlovic pokusil atraktivního ročka získat, jenže byl přeplacen jiným českým zájemcem. Za 80 000 eur ryzáka vydražil agent Chris Richner pro majitele Jiřího Odcházela, který svou akvizici pojmenoval Angkor Wat. "Měli jsme opravdu velký zájem, ale jeho cena se vyšplhala příliš vysoko. Tak jsme od záměru odstoupili," potvrzuje Holčák.
 

Čtěte také: Valašská radost v derby: Taktickou bitvu ovládl Palík s Pacific Hillem

 
Valašská stáj musela sáhnout k plánu B, aniž by se ovšem vzdávala původního záměru. Už o den později - 20. října - se konal podzimní Sales & Racing Festival v Baden Badenu. I v jeho katalogu se nacházel jeden syn Nathaniela, březnový ryzák z chovu hřebčína Fährhof.
 
Příbuzného grupového mílaře Parduse a šampiona tříletých mílařů v Německu Precious Boye se stáji Monte Negro podařilo získat za 46 000 eur. Měl dostat jméno Pacific Hill. "Do Německa jsme jeli cíleně pro Pacific Hilla s tím, že si ho odvezeme. Nic jiného nás nezajímalo," směje se Holčák.
 
Přesně o dvacet měsíců později stanuli Pacific Hill i Angkor Wat ve startovacích boxech 99. Českého derby. Pod hvězdnými žokeji Jiřím Palíkem a Filipem Minaříkem spolu svedli souboj o vítězství - a počtvrté v historii tuzemské modré stuhy se radovala stáj Monte Negro.
 
Letošní ročník znovu ukázal, v čem spočívá kouzlo derby a proč je zdrojem tolika dramatických zápletek. "Tomu dostihu předchází dlouhé úsilí, ale mít dobrého koně nestačí. Je třeba, aby zvládl všechen ten rozruch kolem. A nakonec musíte mít i štěstí v samotném dostihu. V tom je podstata derby. Pokud nemáte štěstí, můžete být sebelíp nachystaní a stejně nevyhrajete. Těch věcí se musí sejít hodně, mnohem víc, než se zdá na první pohled. Proto je to tak emotivní dostih a velký zážitek," shrnul Radek Holčák.
 
Atmosféra s kouskem Ascotu
 
Velká Chuchle viděla minulou sobotu v mnoha ohledech výjimečné derby. Když se pořadatel kvůli televiznímu přenosu rozhodl pro přesun dostihového svátku na sobotu, nemohl tušit, že dojde k termínové kolizi s účastí českého koně na mítinku Royal Ascot. Dvě události mimořádného významu, které by za normálních okolností každá zvlášť zaměstnávaly pozornost dostihové scény na řadu dní dopředu, se slily do zvláštního celku.
 
Christophe Soumillon se vyhoupl na Nagano Golda necelou hodinu před startem Českého derby a lze jen litovat, že se nepodařilo ze spolupráce chuchelského závodiště a sázkové kanceláře Tipsport vytěžit možnost sledování českého vystoupení v Ascotu na velkoplošných obrazovkách.
 
Kolem tři čtvrtě na pět odpoledne tak došlo k nezvyklé situaci, kdy se celá řada diváků tísnila kolem mobilů, tabletů a notebooků s anglickým streamem. Prakticky ve stejném okamžiku, kdy Vendula Korečková přebírala cenu za vítězství s Ile Jones v Ceně tříletých klisen, bylo ze sílícího řevu a povzbuzování v okolí paddocku znát, že se v Ascotu rodí historický výsledek.
 

Čtěte více: Dostihový svět se klaní Nagano Goldovi. Tleskají Angličani i Austrálie

 
Když Nagano Gold proběhl cílem grupy 2 Hardwicke Stakes na druhém místě půl délky za vítězem Defoem, jeho trenér Václav Luka mladší právě v chuchelském sedlišti chystal Premier Liona před Zlatým pohárem. O několik minut později si nová akvizice stáje Syndikát V3J, pořízená jako vodič Nagano Golda pro další starty, připsala lehké vítězství.
 
Atmosféru derby-dne dokreslilo proměnlivé počasí. Přesně v době, kdy se řada pražských a středočeských rodin rozhoduje, zda odpoledne vyrazí na výlet, začalo vytrvale pršet. Divácká návštěva byla za těchto okolností přesto více než slušná, ale "plný dům" přece jen nebyl a dostihoví diváci převažovali nad výletníky.
 
Pro vývoj samotného derby bylo počasí jedním z určujících faktorů. Po dvou hodinách drobného deště, doplněného několika přívalovými fázemi, se původně dobrá (3,4) dráha začala měnit na měkkou. 
 
Derby dvou hvězdných žokejů 
 
Nečekaně přesné indicie o rozložení sil tentokrát poskytl paddock. Dobrým dojmem se sice prezentovala většina startujících, ale nejlépe vypadala právě dvojice ryzáků Pacific Hill a Angkor Wat. Svěřenec Radka Holčáka udělal od Velké červnové ceny další skok a když v poklidu korzoval deštivou chuchelskou scenérií, nešlo si nevzpomenout na tři týdny stará slova Jiřího Palíka, že se hřebec lepší dostih od dostihu a lze od něj v derby čekat další pokrok.
 
Favorit Angkor Wat, který se prezentoval ve velké formě už koncem dubna, zase imponoval svým klidem. Zatímco před Velkou červnovou cenou byl v paddocku s postupujícím časem stále nervóznější, tentokrát zůstával soustředěný i poté, co se na něj vyhoupl Filip Minařík. Svěřenec Josefa Váni bez úhony přečkal i slavnostní přehlídku, které je jak známo nedílnou součástí klasických dostihů právě jako test psychiky aktérů.
 
Dobře vypadali i Ignacius Reilly, Ramssio nebo Chiouboucar, naopak Amazing Gangster jakoby přišel o svůj klid z Velké červnové ceny. Well Absolut nastupoval bez stínidel, což představovalo už před startem pomyslný vykřičník, že manželé Myškovi se tentokrát se svým hřebcem nehodlají podílet na tempu.
 
Předpoklad, že se v letošním poli nenachází žádní tempaři, se potvrdil hned po otevření startovacích boxů. Prvním 200 metrů připomínalo závody v hromadném brždění, což nehrálo jen proti prověřeným vytrvalcům, ale v potížích se ocitl například i Amazing Gangster. Pod Radkem Koplíkem sice odskakoval z čísla jedna, ale v úvodu neměl možnost se za nikoho schovat a hektický hřebec se s Koplíkem dlouze přetahoval.
 
Po prvním proběhnutí cílem se chopili iniciativy zkušení žokejové v poli, kterým bylo jasné, že dosavadní průběh neprospěje nikomu. Z venkovního boxu číslo 11 se posunul na špici Angkor Wat s Filipem Minaříkem, v těsném závěsu za ním se v prvním oblouku seřadili Jiří Palík (Pacific Hill), Eduardo Pedroza (Tularka) a Jan Rája (Dalandi).
 
Díky tomuto zvratu letos po několika letech nedošlo k žádným zvláštním kolizím "u internátu". Šesnáctičlenné pole se v poklidu dostalo na protilehlou rovinu, kde Angkor Wat poodešel o dvě délky. Palík na Pacific Hillovi si však svého hlavního soupeře stále hlídal, s odstupem za ním cválali Dalandi, Tularka, Well Absolut, Uran, Chiouboucar a Kristiano.
 

Záznam: Podívejte se na České derby a další dostihy z Prahy 22. června

 
Tempo bylo stále pomalé, improvizující Minařík na favoritovi samozřejmě neměl zájem na přepáleném dostihu. O to zvláštnější je, že většina soupeřů si ho nechala utéct a umožnila mu poklidně pracovat na špici. Po prvním kilometru bylo pole navzdory pomalé jízdě roztaženo do dvanácti, čtrnácti délek.
 
Minařík a Palík třímali pevně v rukou otěže dostihu a místy byli sami překvapeni, že jejich režii nikdo nenarušuje. Když kilometr před cílem, při vbíhání do lahovického oblouku, Angor Wat s Pacific Hillem zrychlili a odskočili, zbytek pole nezareagoval a tím se souboj o vítězství definitivně zúžil na dvojici vedoucích koní.
 
Ti vbíhali do cílové roviny s pětidélkovým náskokem, pohodlně si našli místo u vnější bariéry a mohli se soustředit na souboj mezi sebou. Zezadu se sice blížili finišující Ignacius Reilly, Ramssio či Kristiano, ale na měkké dráze ztratili příliš času likvidováním své ztráty.
 
Duel mezi Pacific Hillem a Angkor Watem sice trval celou cílovou rovinu, ale už u mezníku 400 metrů před cílem bylo jasné, že více sil bude mít hřebec stáje Monte Negro. Vítěz Velké červnové ceny se přesto nevzdal a bojoval až do cíle, kde na Pacific Hilla ztrácel délku a čtvrt.
 
Marná stíhací jízda Ignaciuse Reillyho a spol.
 
Čas 2:36,08 nepatří mezi nejlepší ani s přihlédnutím k povětrnostním podmínkám. "Stále jsem čekal, že ještě někdo přijde zezadu. První dva koně ukázali třídu. Věděl jsem od začátku, že sedím na dobrém koni, ale derby bylo hodně otevřené a záleželo na průběhu dostihu. Ten jsem dnes měl nejlepší já, už v oblouku jsem věděl, že to bude dobré,” řekl Jiří Palík, pro kterého to po úspěších s Ready For Life (2005) a Josephem (2017) bylo třetí vítězství v Českém derby. “Ty emoce jsou pořád stejné jako poprvé," usmíval se.
 
Filip Minařík na druhém Angkor Watovi zajel derby úplně jinak, než čekal ještě v paddocku. "Říkal jsem trenérovi Váňovi, aby se nelekl, že půjdu hodně zezadu. Myslel jsem si totiž, že to bude přepálené. Ale nakonec to bylo obráceně. V tak pomalém dostihu nemá smysl brát koně jako Angkor Wat zpátky," vysvětloval. "Kilometr před cílem jsem to sám začal rozjíždět, protože i mně už to bylo moc pomalé. Seděl jsem na špičkovém vytrvalci a prostě jsem nemohl riskovat, že na mě v závěru pomalého dostihu přijde někdo ve sprinterském záběru…"
 
Trenér Josef Váňa byl po doběhu smutný, ale s žokejovým rozhodnutím souhlasil. "Kdyby to nevzal na sebe, dopadlo by to mnohem hůř. Angkor Wat měl uši vpředu, v pohodě si kentroval a dokázal, že je dobrý kůň. Filip ho po dostihu ani nemohl zastavit, málem skončil v Lahovicích," řekl Váňa. "Celé jaro jsme kolem Angkor Wata chodili po špičkách. Snažil jsem se ho zklidnit, dostával nějaké homeopatické bylinky a v těch posledních třech týdnech šel prakticky jednu velkou práci. Jinak měl ten závěr přípravy pohodový. Je přihlášený do Slovenského derby, kam bychom s ním chtěli jet."
 
Třetí Ignacius Reilly se ve finiši dostal k Angkor Watovi na rozdíl krku, což vyvolává otázku, jak by to v posledních metrech vypadalo, kdyby byl vítěz Velké jarní ceny v lahovickém oblouku blíž vedoucí dvojici. "Měl jsem špatný start, podařilo se mi koně schovat, ale byl to courák. Ve druhé polovině dostihu jsem měl před sebou zeď z koní a uvažoval jsem, jestli nemám vytáhnout ven a objet všechno desátou stopou. Rozhodl jsem se počkat na cílovou rovinu a ti dva přede mnou už byli daleko…" litoval Bauyržan Murzabajev.
 
Čtvrtý Ramssio ztrácel další tři délky, dobrou koncovku předvedl i pátý Arcturus. I oni byli na začátku cílové roviny na chvostu pole a nejlepší koně před sebou tudíž už neohrozili. Šestý Kristiano sahal po čtvrté příčce, ale v posledních 100 metrech se na měkké dráze už zastavil.
 

Video: Palík radí Minaříkovi, jak vyhrát derby. Dvojrozhovor po dostihu roku

 
"Kdybychom se dostali dopředu jako v Memoriálu JUDr. Frankenbergera, mohli jsme ty dobré koně jako Angkor Wat a Pacific Hill potrápit. Čekal jsem, že to bude mnohem rychlejší, jako každý. Vyvinul se z toho ale pomalý dostih, navíc na měkku. Nešlo za to víc vzít. Šesté místo dnes bylo asi maximum, čeho jsme mohli dosáhnout," řekl Beysim Ferhanov.
 
Sedmé místo získala Nikeandnemesis a završila tak stoprocentní bilanci koní z Velkých Karlovic na dotovaných příčkách. Zdenko Šmida patřil k těm, kdo si včas uvědomili vývoj dostihu. Vedl Nikeandnemesis na průběžné páté příčce, v polovině cílové roviny měla klisna výborný moment a bojovala až do konce.
 
"Když jsme přeskočili cestu, zapnula. Ona nemá dlouhý finiš, takových 400 metrů, ale viděl jsem koně před sebou a už nebylo na co čekat. Možná by jí sedělo trochu lepší tempo. Každopádně dnes byla úplně jiná než v Bratislavě. Tam se vždy musela ke všemu nutit, ale tentokrát byla sama aktivní a viditelně ji to bavilo. Do Oaks půjde s velkými šancemi," shrnul spokojený Šmida.
 
Na aktivního Dalandiho zbyla osmá příčka, za ním doběhl další český odchovanec Well Absolut. Z posledního místa jdoucí Amazing Gangster docválal jedním tempem desátý, zklamáním jsou dvanáctá příčka Military Respecta, třinácté místo Urana i čtrnáctý Chiouboucar. Třetí z Velké červnové ceny Big Ben doběh uzavřel.
 
Odveta v Bratislavě? Jen částečně
 
Pacific Hill po derby stanul v čele handicapu tříletých. Oproti hlavnímu trialu ho handicapeři posunuli o 7 kg na známku 83 kg. Druhý Angkor Wat si polepšil o 3 kg na 82, půl kila pod ním následuje Ignacius Reilly. Arcturus zůstává na 80 kg, čtvrtý z derby Ramssio potvrdil svůj vzestup dalším skokem o 5,5 kg je nyní šestým nejlépe hodnoceným tříletým s 79 kg.
 
Přihlášky do Slovenského derby kromě Angkor Wata vlastní ještě Arcturus, Chiouboucar, Kristiano a Military Respect. Původně byl mezi nimi i Pacific Hill, ale během jara byl škrtnut.
 
 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }