Smutné loučení v Kladrubech. Generale Aversa XLIX musel být uspán

ikonka

Ve věku 26 let byl po zdravotních komplikacích uspán nejstarší plemenný hřebec Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Generale Aversa XLIX. „Patřil k naprosté špičce populace starokladrubských koní,“ uvedli zástupci hřebčína v krátké vzpomínce.
06.10.2022 12:00  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB


 
Generale Aversa XLIX musel být ve věku 26 let po zdravotních komplikacích uspán v pátek 23. září. Informace o odchodu tohoto nejstaršího plemenného hřebce v Národním hřebčíně však byla zveřejněna až ve čtvrtek 6. října. 
 
„Jednalo se o jednoho z hlavních pepiniérů kladrubského hřebčína, který byl ve své době lídrem čistokrevného klasického otcovského kmene Generale. Jednalo se o koně, který jak po stránce exteriérové, tak i výkonnostní patřil k naprosté špičce populace starokladrubských koní,“ zmiňuje ve své vzpomínce Národní hřebčín Kladruby. 
 

Čtěte také: Vítěz Velké pardubické Hegnus i vlajkonoš Ota se vrací do Pardubic

 
Jako plemenný hřebec zplodil 48 potomků, z toho 19 hřebců a 29 klisen. Z nich do chovu byli zařazeni 4 plemenní hřebci, a to Generale Pastora III, Generale Ravella IV, Generale Pastorella VII, Generale Albuza XI a 14 jeho dcer. Z toho bylo 12 klisen zařazeno do základního stáda v Kladrubech nad Labem a 2 klisny působí v privátním chovu. Jeden z jeho synů plní ceremoniální službu na královském dvoře v Dánsku.
 
„Při výčtu úspěchů tohoto hřebce musíme rozlišovat jeho dvě kariéry, a to kariéru plemeníka a tu sportovní. Ta je spjata se sportovními úspěchy čtyřspřeží Petra Vozába. Lze uvést vítězství na mistrovství České republiky v soutěži čtyřspřeží v letech 2001, 2004 a 2005, vítězství na mezinárodních závodech spřežení CAI-A v Kladrubech nad Labem v letech 2005, 2006, 2011, vítězství na mezinárodních závodech spřežení CAI-A v Topolčiankách v roce 2009, účast na třech mistrovství světa ve čtyřspřeží včetně Světových jezdeckých her v Cáchách,“ uvádějí zástupci hřebčína.
 

Nepřehlédněte: Zasloužilá kobyla z Kladrub oslavila 28. narozeniny. Dala 14 hříbat

 

Generale Aversa XLIX byl využíván k prezentaci hřebčína i při jiných příležitostech než jenom jako jeden z členů soutěžního čtyřspřeží. Při akcích pořádaných v národním hřebčíně se pravidelně předváděl v různých druzích zápřeží, v rámci Velkých jezdeckých dnů se účastnil jezdecké čtverylky. 
 
Svůj charakter prokázal i při předvedení dvaadvacetispřeží, kde byl zapřažen do prvního vedoucího páru koní. V zahraničí reprezentoval starokladrubské koně na mnoha výstavách a show – například na Equitaně v německém Essenu, ale také na dalších akcích jako jsou Pferd Bodensee Friedrichshafen, Hans Pferd Hamburg, Neustadt Dosse a Mannheim.
 
Zdroj: Národní hřebčín Kladruby
Foto: poskytl Národní hřebčín Kladruby