reklama 11B

Šampion a vítěz Velké pardubické spojili síly. Přivezou pomoc Ukrajině

ikonka

Charlie Mann a Oisin Murphy patří k britským dostihovým osobnostem, které v dubnu vypraví humanitární konvoj do Polska na pomoc ukrajinským uprchlíkům. V přepravnících povezou potraviny, vodu, spacáky, zdravotnické pomůcky, ale i koňské krmivo.
25.03.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Na první pohled tvoří nečekanou dvojici. Jeden je trojnásobným šampionem britských žokejů, který si momentálně odpykává dlouhý disciplinární trest. Druhý se proslavil nejen jako úspěšný překážkový trenér, ale též jako vítěz Velké pardubické. Oisin Murphy a Charlie Mann v těchto dnech spojili s A. P. McCoyem a dalšími dostihovými osobnostmi, aby pomohli válkou sužované Ukrajině.

Pod hlavičkou charitativního projektu "Racing To Help Ukraine" se chystají 10. dubna vypravit konvoj koňských přepravníků, v němž dopraví do polského Přemyšlu humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Jak tento týden napsal list Racing Post, Mann by měl výpravu vést jako spoluorganizátor a Murphy se zapojí coby jeden z řidičů. "Načasování mi vyhovuje, takže pojedu," citoval deník Murphyho. "Je skvělé mít Oisina na palubě. Doufám, že je stejně dobrým řidičem jako žokejem," dodal se stejnou nadsázkou Mann.

 

Čtěte také: Jir Sun, Worth Choice i Manoamano. "Gomba" přilákala koně ze tří zemí

 

Iniciátoři doufají, že dají dohromady mezi deseti a dvaceti přepravníky. "Povezou věci, které ukrajinští uprchlíci zoufale potřebují, brzy může být na útěku více než deset milionů lidí. Momentálně chybí hlavně spacáky, potraviny, voda, hygienické potřeby a zdravotnické pomůcky, ale priority se průběžně mění a jsme v kontaktu s Ukrajinou a Polskem, abychom mohli seznam potřebných věcí průběžně upravovat. Povezeme také koňské krmivo, veterinární pomůcky a součástí výpravy bude i veterinář," píše se na webu racingtohelpukraine.uk, na němž se vybírají finanční příspěvky na cestu i vybavení.

"V britských dostihových stájích pracuje mnoho Ukrajinců, takže cítíme, že strašlivý konflikt na Ukrajině se odehrává blízko našich domovů. Cesta na polské hranice bude trvat 22 hodin, což pro ilustraci odpovídá cestě z Lambournu na závodiště Ayr a zpět. Zprávy v médiích říkají, že na Ukrajině právě teď umírají děti hladem, tak zoufalá situace nyní panuje," dodává iniciativa.

Charlie Mann, který loni ukončil trenérskou kariéru, nechce podle svých slov nečinně sedět doma. I proto, že jeho dlouholetým "cestovním futrákem" byl Ukrajinec Kyryl Shvetsov.

"Jeho matka je v Oděse a sestra v Rusku. Mohl bych poslat finanční příspěvek některé z charit, ale to mi v této situaci připadá jako málo. Doufejme, že někomu dokážeme pomoci. Přemyšl leží nedaleko Lvova, kam dopadají bomby. Ti lidé potřebují naši podporu," poznamenal Mann s tím, že by si přál převézt při zpáteční cestě v prázdných transportérech aspoň některé z ukrajinských koní.

Zatímco konvoj organizovaný Racing To Help Ukraine se připravuje, část britské dostihové obce se podílí na již běžící akci Ukraine Equestrian Relief. S pomocí do Polska jela v konvoji devíti aut mimo jiné Tiffany Morgan-Evans, zabývající se pretréninkem v Newmarketu.

"Vezli jsme pomoc lidem, kteří uvízli na Ukrajině nebo se zranili a nemohli se odtud dostat. Skvěle nás podpořily stáje Johna Gosdena a Rogera Variana, vstříc nám vyšel i Jockey Club," řekla Morgan-Evans.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE