reklama 11B

Rekordní jarní všestrannost v Pardubicích. Dorazí i jezdci z Rakouska

ikonka

O velikonočních svátcích se závodiště promění v mekku jezdců všestrannosti. Do Pardubic se znovu sjede rekordní počet závodníků. V Jarní všestrannosti je totiž hlášeno 320 startů, zájem má i třináctka jezdců z Rakouska.
16.04.2019 17:21  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Ve dnech 19. až 21. dubna půjde o vůbec první letošní závody military a zároveň premiérové kolo 54. ročníku seriálu Zlatá podkova.
 
Soutěže všestrannosti, někdy nazývané také jako military, patří k nejnáročnějším jezdeckým disciplínám. Svůj počátek mají v armádě, která testovala všestrannou způsobilost koní. Sportem se military stalo až ve 20. století, první závody se konaly ve Francii. V roce 1902 se v Paříží jel první šampionát, na olympiádě se všestrannost poprvé objevila v roce 1912 ve Stockholmu. 
 
O olympijskou disciplínu, byť v méně náročných podmínkách, je v Pardubicích vždy velký zájem. Na Jarní všestrannost je přihlášeno na 280 sportovních dvojic, i se soutěžemi „na styl“ to pak dělá celkem 320 startů. Vypsáno je 15 soutěžních kategorií od nejnáročnější Zlaté podkovy až po soutěže pony a hobby. A právě na poníky se stavitel tratí Václav Žižka letos zaměřil nejvíc. „Úroveň dětí ve všestrannosti jde stále nahoru, proto bych rád tratě pro poníky trošku ztížil. Důvodem je i to, že děti pak vyjíždějí do zahraničí, někteří možná pojedou na Mistrovství Evropy, tak ať jsou na tu vyšší úroveň připravené,“ řekl Václav Žižka. 
 
Pro terénní tratě je po závodišti rozmístěno na 130 různých skoků, novinky čekají třeba na jezdce nejnáročnější soutěže stupně S*. „Jejich trať měří necelé tři kilometry, čeká na ně dokonce sedm kombinací. Trať tentokrát povede i za lesíkem, jednu z kombinací jsme postavili právě tam nedaleko Francouzského skoku,“ dodal Žižka. Jezdci a koně všestrannosti musí během tří dnů zvládnout tři jezdecké disciplíny. Kromě atraktivních krosů (terénních zkoušek) to jsou ještě parkury a drezury. 
 
V rámci Jarní všestrannosti se uskuteční také šampionáty mladých koní a výsledky jezdců budou započítávány do Národního poháru ČJF ve všestrannosti, a to jak dospělých, tak i dětí a juniorů. Komise budou hodnotit také styl jezdce. Stylové soutěže všestrannosti, které se konají už pět let, jsou zaměřené na jezdce do 18 let a jejich cílem je zvýšit bezpečnosti při terénních zkouškách. 
 
„Velkému počtu startujících koní a jezdců jsme museli uzpůsobit také harmonogram soutěží. Páteční drezury se pojedou na obou kolbištích už od brzkých ranních hodin, v sobotu opět jak na trávě, tak na písku budou parkury. A ještě ten den musíme začít i s krosy, které vyvrcholí v neděli,“ popsal časový plán Jarní všestrannosti místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s. Martin Korba. 
 
Jarní všestrannost, kvalifikace na Zlatou podkovu se koná ve dnech 19. – 21. dubna 2019. Vstup pro diváky je po všechny tři dny zdarma.
 
Zdroj: Tisková informace DS Pardubice




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE