reklama 11B

Průřez významnými voltižními závody roku 2018

ikonka

V rámci pořadu Jezdecký sport 2018 připravila internetová televize EquiTV souhrn voltižní sezony 2018. Podíváme se do Frenštátu na mezinárodní závody CVI, do Albertovce na mistrovství ČR a také do Brna na šampionát v paravoltiži…
12.11.2018 13:01  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

SOUHRN Z VOLTIŽNÍ SEZONY SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Závody ve voltiži CVI, jež se konají ve Frenštátě pod Radhoštěm, jsou již stálicí v kalendáři významných mezinárodních akcí na území České republiky. Letos proběhly na přelomu května a června. Připraveny byly soutěže od jedné do tří hvězd pro jezdce závodící v různých kategoriích. K velké radosti fanoušků české voltiže se domácí sportovci představili ve výborné formě. Mezi juniorkami v úrovni CVI2* nenašla přemožitele zástupkyně pořádajícího klubu Tereza Czyžová, která cvičila na Aladinovi s podporou lonžéra Ondřeje Svobody. Jejich výkon byl oceněn průměrnou známkou bezmála 7,7 bodu. S Aladinem slavila prvenství také frenštátská juniorská skupina. Ve své kategorii vyhrála se známkou 6,779 bodu.

Další vítězství si připsaly české barvy zásluhou Kateřiny Kocurové. Ta obsadila první příčku v tříhvězdové soutěži žen. Cvičila s Patriotem, jehož lonžérkou byla Andrea Videnková. Druhé místo brala Polka Aleksandra Mazinska s koněm Azzarem vedeným Janem Ratajczakem. Na stupně vítězů dosáhla také maďarská jezdkyně Anna Pakkot. Jejím koňským partnerem byl Hubertus, kterého lonžovala Eilika Habsburg-Lothringen. Nejvyšší hodnocení ve své kategorii mužů získal Jan Hablovič. Známku 7,180 dostal za sestavy s koněm Kuzmou pod vedením Libuše Hablovičové. Jeho jediný konkurent v soutěži Rus Aleksandr Stikin s Lordem skončil těsně za ním s rozdílem pouze 2 desetin bodu.

Vypsána byla také úroveň CVI s třemi hvězdami pro seniorské skupiny. V ní se představili pouze členové JK Voltiž Albertovec s Patriotem. Známka překračující 7,5 bodu však ukazuje na výborně předvedenou sestavu.

Druhým vrcholem domácí voltižní sezony bylo mistrovství České republiky, které se konalo ve dnech 6. až 8. července v Albertovci. Medaile se rozdávaly celkem v pěti kategoriích. V soutěži juniorských dvojic, jež má za poslední roky na šampionátu již své pevné místo, předvedly nejlepší sestavy členky Tělovýchovné jednoty Lucky Drásov Tereza Viktorínová a Adéla Kotolová. Druhá jmenovaná jezdkyně navíc vybojovala zlato mezi juniorkami kategorie B. Na úspěchu drásovských voltižérek se podílel valach Landar a jeho lonžérka Petra Cinerová. Mistryní republiky v soutěži juniorek kategorie A se suverénním výkonem stala Tereza Czyžová cvičící na Aladinovi. Chybět nemohl samozřejmě jeho stálý lonžér Ondřej Svoboda. 

Účastníci seniorského šampionátu startovali společně ve sloučené kategorii žen a mužů. Domácí Kateřina Kocurová cvičící na Patriotovi obdržela hodnocení přesahující 6,5 bodu. O dvě desetiny více než Kateřina Kocurová dostal za své sestavy zástupce Tělovýchovné jednoty voltiž Tlumačov Jan Hablovič. Koně Kuzmu, na němž cvičil, vedla Libuše Hablovičová.

Vrcholný zážitek nabídla divákům soutěž juniorských skupin. Zlaté medaile získali se zbrusu novou volnou sestavou domácí voltižéři z Jezdeckého klubu voltiž Albertovec. Rozhodčí jej ohodnotili vysokou známkou dosahující téměř 7,5 bodu.

Voltižní sezonu uzavřelo mistrovství České republiky pro hendikepované sportovce. Paravoltižní šampionát proběhl v Brně v hale Veterinární a farmaceutické univerzity ve dnech 6. a 7. října. V kategorii jezdců s lehkým hendikepem nenašla přemožitele Eliška Čejková reprezentující Počin Praha. Za svůj výkon s Šibalem dostala 7,11 bodu. Sada medailí byla připravená také po jezdce zařazené do skupiny se zdravotním omezením. Nejcennější kov brala Veronika Marečková, která v barvách Počinu Praha závodila s Šibalem. V soutěži jezdců kategorie TH1 tedy s tělesným hendikepem se nejvíce dařilo Veronice Písaříkové z pražského Orionu. Ta předvedla s Luganem nejlepší výkon ve všech třech sestavách a její známka měla hodnotu bezmála sedm a půl bodu.

Z mistrovského titulu mezi voltižéry s tělesným hendikepem kategorie 2 se radovala Pavla Tetaurová z Orionu Praha s Luganem. V soutěži žen s mentálním hendikepem se nejvíce dařilo člence Tělovýchovné jednoty Lucky Drásov Haně Šimečkové, která závodila na Alasce. Podařilo se jí obhájit prvenství z roku 2017. Mezi muži po roce opět triumfoval Štěpán Švarc s Luganem. Dvojice z Orionu Praha získala od rozhodčích vysokou známku v hodnotě 7,32 bodu. Štěpán Švarc si odvezl z Brna titul také z šampionátu dvojic. Cvičil společně s Veronikou Písaříkovou, pro kterou to bylo rovněž druhé zlato. Předvedli výkon, jenž byl ohodnocen známkou převyšující 8,6 bodu. Nesmíme zapomenout na nejúspěšnější sportovce v kategorii družstev. Zlato neputovalo daleko, odvezli si ho členové Epony Brno.




Štítky: voltižCVIEquiTV
reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE