reklama 11C

Pólo, nebo chovgan? Ondřej Matějek chce Čechy učit hrát další koňský sport

ikonka

Zatímco pólo zná většina Čechů alespoň díky filmu Pretty Woman, s jeho íránskou obdobou, kterou je chovgan, se doposud pravděpodobně nesetkala ani většina zdejších koňařů. To by se nyní mohlo změnit díky Ondřejovi Matějkovi.
08.02.2024 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: poskytl Ondřej Matějek, HamidReza Nikoomaram (Wikimedia Commons)  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Chovgan je týmová hra s koňmi, která pochází ze starověkého Íránu a často je označován jako předchůdce póla. Z Íránu se rozšířil především mezi asijské národy. Hraje se také v Ázerbájdžánu, v Tádžikistánu a v Uzbekistánu. 
 
Jde o dynamickou hru, která kombinuje dovednosti, strategii a fyzickou kondici. Chovgan hrají dva pětičlenné týmy se dvěma krajními obránci a třemi útočníky a cílem je vstřelit pomocí dřevěných malet více gólů než tým soupeře. Sport, který vyžaduje mimořádné jezdecké dovednosti, byl v roce 2013 zařazen na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
 
V ázerbájdžánském Baku se před pár dny uskutečnila ustavující valná hromada Mezinárodní chovganské federace (ICF), které se účastnili zástupci z 19 zemí světa. Prezidentem nového svazu byl zvolen Bahruz Nabiyev, generálním sekretářem Maciej Michal Olbrych z Polska a na pozici vedoucího evropské regionální skupiny se dostal Čech Ondřej Matějek.
 
„Moje cesta ke koním byla jiná než u většiny lidí. Já se k nim dostal díky naší firmě, která se zabývá agrem a posléze se k němu přidali i jezdecké potřeby a koně. K pólu mě přivedl pan Polan z Farmy Noe a o chovganu jsem se dozvěděl od Macieje Olbrycha, jenž nás trénoval v pólu. Ten mě také pozval na zasedání do ázerbájdžánského Baku na ustavující zasedání nově vzniklé celosvětové federace tohoto sportu,“ stručně popsal Ondřej Matějek v rozhovoru pro EquiRadio.
 

Psali jsme: Pólo svět vás vtáhne a nepustí. Denisu Pšeničnou drží už šestým rokem

 
„Největší rozdíl mezi pólem a chovganem je ten, že pólo se hraje čtyři proti čtyřem a vesměs se jezdí na pólo koních, resp. na pólo pony z Argentiny. Ázerbájdžán se rozhodl preferovat jejich karabašské koně, kteří jsou trošičku menší, silnější a hlavně typičtí pro tuto zemi. U chovganu je zakázané hůlkování, což je pro rozhodčího snadné, protože pokud slyší zvuk dotknutí se malet, tak okamžitě píská faul,“ popisuje Matějek hlavní rozdíly mezi pólem a chovganem. 
 
Vznik mezinárodní federace celosvětově sdružující hráče chovganu podpořil dle slov Ondřeje Matějka osobně ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev a vláda této země. „Podporuje veškerý sport. Podařilo se mu do Baku dostat například Formuli 1, ale také mnoho dalších světových sportovních událostí. Rozhodl se tak i tento sport, který je od roku 2013 na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, rozšířit po celém světě. V momentě, kdy tento sport získal podporu prezidenta, ale i ministra sportu a celé vlády Ázerbájdžánu, tak projekt nové federace získal zelenou. Cílem je proslavit chovgan nejen v Evropě, ale i v jižní Americe, v Africe a na dalších kontinentech,“ pokračuje Matějek s tím, že prvním velkým krokem by mělo být mistrovství světa konané v Baku letos od 12. do 16. června. Mělo by se ho účastnit dvanáct zemí a Česká republika mezi nimi nebude chybět.
 
„V první řadě začínáme komunikovat s hráči póla, neboť tyto sporty jsou si hodně podobné a vlastně všude se členové týmů chovganu sestavují z hráčů póla. Nejinak tomu bude i v České republice, kde máme zhruba kolem padesáti hráčů. Zatím jsem měl možnost mluvit jen s několika z nich a vesměs byli z této možnosti nadšení, neboť silnou motivací je i to, že Ázerbájdžán podporuje zmíněné mistrovství světa poměrně štědrou finanční dotací a bude hostit jednotlivé týmy,“ dodává Ondřej Matějek v podcastu EquiRadia. Zároveň doufá, že se mu podaří sestavit za krátkou dobu silné národní družstvo, které nás bude v Baku dobře reprezentovat.
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE