reklama 11D

Olympionik Cesar Parra čelí obvinění z týrání koní. Kauzu řeší i v Německu

ikonka

Mezinárodní jezdecká scéna řeší kauzu amerického drezurního jezdce a trenéra Cesara Parryho. Začátkem února se na sociálních sítích objevila videa a fotografie zachycující nepřijatelné chování vůči koním, které lze jednoznačně označit za týrání.
09.02.2024 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Adam Steffens, EQWO.net, Reiter Revue International  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Devětapadesátiletý drezurní jezdec Cesar Parra čelí skandálu mezinárodních rozměrů. Původně kolumbijský sportovec reprezentoval svoji zemi na Panamerických hrách v letech 1999 a 2003, ale také na olympijských hrách v roce 2004, při finále Světového poháru v roce 2005 a v neposlední řadě na Světových jezdeckých hrách v letech 2002 a 2006. Na konci roku 2008 se stal občanem USA a v roce 2011 získal týmové zlato na Panamerických hrách v Mexiku. 
 
Ve čtvrtek 1. února se na Instagramu Cesara Parryho krátce objevilo video, na kterém bylo vidět, jak zmíněný jezdec opakovaně trestá koně bičem do hlavy. Popisek odkazující na „typický trénink“ a komentář „šťastní koně a dobré životní podmínky zvířat jsou prioritou číslo jedna“ napovídá, že šlo o úmyslnou publikaci materiálu ze strany jiné osoby s přístupem k jeho účtům na sociálních sítích. 
 
Hned následující den unikla další videa a fotografie, které vykreslují krutý obrázek z tréninkové stáje ve Wellingtonu, kde jezdec působí. Zachycují nepřirozeně vyvázané hlavy koní pod sedlem i na lonži, přední nohy koně spojené k sobě popruhy, případně zafixované k obřišníku, boky poraněné od ostruh či koutky od udidla, nebo také viditelné podlitiny od ran bičem.  
 

Psali jsme: Trest za týrání. Olympionik Estermann má zákaz činnosti na sedm let

 
Jak později uvedl web Reiter Revue International, videa byla zveřejněná americkým drezurním jezdcem Adamem Steffensem a nevznikla pouze ve Spojených státech amerických, ale také v Německu, kde Parra trénoval. „To, co je vidět na zveřejněných videích, není nic ve srovnání s tím, co dělají Cesar Parra a jeho ošetřovatel Jen Mendecia každý den,“ řekl Adam Steffens.
 
Hned v pátek 2. února vydala Mezinárodní jezdecká federace (FEI) prohlášení, že Cesar Parra byl s okamžitou platností dočasně suspendován a současně zahájila vyšetřování celé kauzy. „Jezdecký sport je postaven na základě respektu k našim koňským partnerům a s povinností pečovat o jejich duševní i fyzickou pohodu, která je na prvním místě před veškerými soutěžními či tréninkovými ambicemi. V souladu s pravidly a předpisy FEI jakékoli jednání nebo opomenutí, které způsobuje nebo pravděpodobně způsobí bolest, případně zbytečné nepohodlí koni, představuje porušení našich pravidel a bude sankcionováno. FEI je i nadále odhodlaná prosazovat nejvyšší standardy welfare koní,“ uvedli zástupci Mezinárodní jezdecké federace. Dodali také, že vzhledem k tomu, že se jedná o otevřené vyšetřování, nebudou v jeho průběhu poskytovány žádné další komentáře k údajným trestným činům. Na vyšetřování FEI úzce spolupracuje s americkou jezdeckou federací USEF.
 
Toto ovšem není první případ, kdy byl Cesar Parra obviněn z týrání koní. V roce 2011 ho Trudy Miranda zažalovala za údajné špatné zacházení s jejím koněm během tréninku. Hannoverský hřebec William PFF byl vážně zraněn v souvislosti s Parryho tréninkovými metodami. Kůň spadl při lonžování a poranil si hlavu. „Pád a zranění byly údajně způsobeny nesprávným použitím postranních otěží,“ uvedl v té době web The Chronicle of Horse. Případ byl v roce 2015 zamítnut poté, co porota hlasovala ve prospěch obžalovaného a proti předloženým obviněním. Podle Reiter Revue International zněl komentář Cesara Parryho k rozhodnutí takto: „Jednou z věcí, kterým v této zemi věřím, je, že systém funguje. Možná ne tak rychle, jak bychom chtěli, ale funguje. Věřím ve spravedlnost.“ Žaloba a zveřejněné video údajného incidentu vedly ke stížnostem adresovaným Americké jezdecké federaci. Stěžovatelé požadovali, aby orgán neschválil účast Cesara Parryho při finále Světového poháru v drezuře, do něhož se kvalifikoval. Svaz však tehdy rozhodl, že není důvod k tomuto kroku, protože jezdec nebyl odsouzen podle trestního ani občanského práva.
 

Čtěte také: Hřebíky v zadních kamaších. FEI potrestala britského jezdce za týrání

 
Zpět ale k současné kauze. Jak upozornil web EQWO.net, na videích jsou vidět a slyšet i další lidé, z nichž někteří jsou známí v mezinárodní jezdecké komunitě. Ověření jejich totožnosti netrvalo dlouho. Jedno z videí například ukazuje na účast německého trenéra Stefana Sandbrinka. „Hannoverský svaz a Oldenburský svaz chovatelů koní se jednoznačně distancují od obsahu a nepřijatelných tréninkových metod tohoto typu,“ stojí ve společném stanovisku vydaném ve čtvrtek 8. února dvou chovatelských institucí v Německu. Dále se v něm píše, že se členové představenstva a vedení obou spolků sešli osobně s Kerstinem Klieberem a Stefanem Sandbrinkem, kteří jsou spojováni s uvedeným videoobsahem na sociálních sítích. „Byli požádání, aby popsali celou situaci, jelikož doposud neexistovala žádná vysvětlení.“ Na základě ústního jednání mají oba předložit do 14. února svá písemná stanoviska, na jejichž základě chovatelská sdružení do několika dnů oznámí vlastní rozhodnutí o případných sankcích.
 
Mnohem razantněji se již dříve vyjádřila Německá jezdecká federace (FN). „Na základě materiálů, které obdržela z různých zdrojů, FN na videu identifikovala dvě osoby z Německa a na obě podala stížnost.“ Generální sekretář FN Soenke Lauterbach uvedl, že to, co je vidět na videích a obrázcích, je nechutné. „Uděláme vše pro to, abychom proti tomu zakročili. Naše zákonné možnosti jako sportovního svazu k takovému chování nestačí. Jde o trestněprávní rovinu, proto se obracíme na státní orgány, které mají daleko větší možnosti vyšetřování a sankcí.“ FN navíc těmto dvěma nejmenovaným osobám až do odvolání zablokovala vydání roční závodní licence. FN také zahájila vylučovací řízení za účelem zrušení jejich členství ve svazu. Američan Cesar Parra má kromě suspendace na straně FEI zakázanou činnost i na národních závodech v Německu.
 
Thies Kaspareit, vedoucí trenérské sekce FN, jasně říká: „Všichni máme odpovědnost vůči svým koňským partnerům a tento případ dokazuje, že existují lidé, kteří svou odpovědnost nedostojí. Jako celá jezdecká komunita jsme vyzýváni, abychom se postavili za koně a naši odpovědnost vůči nim. Můžeme však reagovat pouze v situacích, kdy jsou případy, při nichž je koním způsobována bolest či utrpení, veřejné a prokazatelné. Musíme vést debatu o tom, proč se lidé takového jednání dopouští. Pokud jsou koně trénováni pomocí takovýchto metod, musí v této oblasti existovat poptávka. A to je v rozporu s tím, co chceme vidět,“ konstatuje Kaspareit a doplňuje, že nepřirozené pohyby koní jsou na hony vzdálené tomu, čeho chce dosáhnout klasická jezdecká teorie, totiž harmonii mezi jezdcem a koněm. 
 
Zdroje: EQWO.net, Reiter Revue International, The Chronicle of the Horse, Pferd-aktuell.de



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }