reklama 11C

O víkendu jel čtyři klasické naděje. Jsem nadšený, říká žokej Šafář

ikonka

V Praze i Bratislavě se o velikonočním víkendu běžely trialy na jarní klasické dostihy. Nejvíce zaujali svěřenci Františka Holčáka a Arslangireje Šavujeva, v Memoriálu profesora Václava Michala možná rozhodla nesená hmotnost.
23.04.2019 20:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
OBRAZEM
| FANCLUB
reklama 12C

V rozmezí 24 hodin vyhrál čtyři dostihy ve dvou různých zemích. Když ale Jaromír Šafář v pondělí večer opouštěl závodiště Velká Chuchle, měl na kontě ještě jeden zajímavý primát.
 
Pokud má někdo v tuto chvíli dokonalý přehled o zajímavých koních pro klasické dostihy, je to právě stájový jezdec trenéra Pavla Vovčenka. Během svátečního víkendu seděl hned na čtyřech tříletých nadějích trenérů Františka Holčáka a Arslangireje Šavujeva.
 
"Musím říct, že jsem z nich nadšený. Asi největší dojem na mě udělala klisna Nikeandnemesis v Bratislavě. Ale všichni mají to hlavní teprve před sebou a měli by se dál zlepšovat," poznamenal Šafář na okraj odpoledne v chuchelské vážnici.
 
Vedle vítězky Ceny trojročných kobýl jel v nedělní Bratislavě i ostře sledovaného hřebce Arcturuse. O den později v Praze skončil s běloušem Torque Powerem čtvrtý v Memoriálu profesora Václava Michala a dovedl možného derbystu Blitzkriega k téměř zadrženému vítězství v dostihu na 1800 metrů.
 

Video: Amazing Gangster v Chuchli utekl všem. Devadesátka EquiTV

 
Právě vrcholem pondělního mítinku odstartovala v českém turfu hlavní fáze příprav na klasické vrcholy. Jak ale zjistil reportér Jezdci.cz při pochůzkách chuchelským zázemím, většinu ohlasů přímých aktérů je v této fázi sezony nutné brát s obvyklou dávkou obezřetnosti.
 
Dobrým příkladem je právě Memoriál profesora Václava Michala, který letos ovládl sprinter Amazing Gangster. "Na 1600 metrů to bude vypadat úplně jinak," opáčil v cíli druhý Jan Rája. Paradoxně mluvil stejně, jako pondělní vítězové.
 
"Předpokládal jsem, že mě už nechytí"
 
Svůj pátý úspěch v předzkoušce Velké jarní ceny získal Radek Koplík. Amazing Gangster se v pomyslné galerii žokejových vítězů zařadil vedle Persia, Kifaaba, Another True Storyho a Mamadyshe.
 
Ani jeden z nich na klasické scéně neuspěl, nejblíže byl před dvanácti lety Another True Story, kterého ve finiši Velké jarní ceny připravil o vítězství Lord Silvano. "Zjara se mi daří a dostávám prostě dobré koně," odmítal Koplík s úsměvem nálepku specialisty na Memoriál profesora Michala.
 
Přitom právě letos se klasický trial odehrál vyloženě podle jeho not. Po startu Koplík v sedle chtivého hnědáka polské stáje AMP Invest položil ruce a nechal ho přejít na špici. "Trenér Wroblewski řekl, ať se s ním moc neperu a že je důležité, aby měl v dostihu komfort. To se myslím povedlo," hodnotil žokej po doběhu.
 
Rázem si vypracoval náskok pěti, šesti délek. "Mohl jsem jet i pomaleji, ale předpokládal jsem, že na rychlé dráze mě soupeři při tomto průběhu už nechytí," naznačil, jak se zrodilo tempo na hranici časového rekordu. 
 
Předpoklad Radka Koplíka se ukázal jako správný. Zbytek pole vedl Manoamano před domácím odchovancem Well Absolutem, kterému při kolizi v lahovickém oblouku skočil jeden ze soupeřů do zadních nohou. Spolufavorit Torque Power točil do cílové roviny jako předposlední.
 
400 metrů před cílem měl vedoucí Amazing Gangster stále tři délky k dobru. Koplík jezdil rukama, ukazoval hnědákovi bičík a čekal na nástup soupeřů. Ten přišel za distancí, kde akceleroval druhý z Ceny zimního favorita Manoamano.
 
Hřebec ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové se s každým cvalovým skokem blížil, ale v cíli na Amazing Gangstera ztrácel krk. Třetí Great Gunnar následoval s odstupem necelých čtyř délek a za ním se v těsném doběhu seřadili Torque Power, Well Absolut a Big Ben.
 
 
O vítězi kromě Koplíkova výborného odhadu tempa rozhodl také fakt, že druhý Jan Rája o kilo převažoval. Manoamano proto nesl o 1,5 kg více než Amazing Gangster.
 
"To je bohužel moje hrubá chyba, to kilo je prostě znát. Ale nedá se nic dělat, zatím mi to prostě nejde. Samotného mě to dost trápí, do klasických dostihů už bude snad všechno v pořádku," litoval Rája.
 
"Na druhou stranu Manoamana dobře znám. Radkův kůň už měl jeden dostih v nohou a chodí z tempa. Nečekal jsem, že by proti tříleté špičce byl schopen dotáhnout to do konce. Uvidíme, jak se popere s 1600 metry," dodal.
 
Wroblewski: Amazing Gangster je výjimečný skokan
 
Stejnou otázku si klade i vítězův trenér Grzegorz Wroblewski. Amazing Gangster, kterého majitel Andrzej Zielinski kupoval na dražbě v Baden Badenu za 9000 eur, pochází ze sprinterské rodiny a jeho otec Tai Chi byl špičkový dvouletek.
 
Wroblewski hektického hřebce loni vyzkoušel i na 1800 metrů. V Pražském zimním favoritovi z toho bylo čtvrté místo a stáj nakonec od přihlášky do Velké jarní ceny opustila.
 
"Původní cíl byl nachystat ho na derby, ale to už vím, že se to nepodaří. Jeho optimální distance je 1400 metrů a dnes to byla možná jeho poslední šance vyhrát lepší dostih," konstatoval Wroblewski.
 

Záznamy všech dostihů z Velké Chuchle 22. 4. najdete ZDE

 
Zda pod vlivem pondělního úspěchu přehodnotí původní rozhodnutí vynechat klasický dostih, zatím není jasné. "Na to, aby uspěl v trochu delších dostizích, musel by jít zezadu v koních a být v klidu, aby mohl předvést nějaký závěr. Možná bychom se o to mohli ještě pokusit na mílové trati, ale šance nejsou velké," dodal.
 
Budoucnost odchovance německého hřebčína Ohlerweiherhof, jehož polosestra Amazing Beauty vyhrála listed, trenér ostatně vidí v úplně jiné disciplíně.
 
"Jeho nepoužitelnost v delších dostizích mě až tak nemrzí, protože se ukazuje jako výjimečný skokan. Vidím v něm velký talent. Ještě se chvíli může pokoušet uspět ve sprintech, ale brzy se přesune na překážky," ujišťuje Wroblewski.
 
Soukromý "blitzkrieg" Jaromíra Šafáře
 
Spokojena však byla i většina poražených. Favorit Torque Power, vlastní odchovanec Valentina Buchtojarova a polobratr vítěze stejného dostihu z roku 2017 Mamadyshe, sice ze čtvrtého místa ztrácel na vítěze čtyři délky, ale žokej Jaromír Šafář hodnotil jeho výkon pozitivně.
 
"Už loni při Evropském poháru žokejů bylo vidět, že tohle není kůň na 1400 metrů. Dnes mi dokázal z rychlého tempa v závěru ještě přidat a určitě se stoprocentně nevydal. Před Velkou jarní cenou to byl ideální přípravný dostih," vysvětloval žokej.
 
Zatímco bílého syna Toronada a francouzské listed vítězky Verby si nemohl vynachválit, o půldruhé hodiny později čekala Jaromíra Šafáře na další klasické naději Valentina Buchtojarova výrazně těžší práce.
 
Do derby přihlášeného Blitzkriega předcházela pověst temperamentního hřebce, který ještě potřebuje vyzrát, a toto renomé ve čtyřkové Ceně dětského koutku Hříbátka plně potvrdil.
 
Šafář se sice hned po startu pokusil Blitzkriega přidržet a stáhnout na předposlední příčku, takže na 1800 metrů dlouhou trať odskakoval dobrých osm délek za špicí, kde se usadil další potenciální derbysta Bell Elysees.
 
Blitzkrieg ke konci protilehlé roviny působil dojmem, že se více méně usadil, ale Šafář ho držel jen 800 metrů. Při vbíhání do lahovického oblouku vyhodnotil, že tempo je na jeho svěřence příliš pomalé a během dalších dvou stovek metrů prošel polem jako nůž máslem.
 
 
Připomínalo to dnes již legendární situaci, jak se dostal Filip Minařík na špici s pulujícím Ancient Spiritem v German 2000 Guineas. I Blitzkrieg vyletěl razantně z předposlední příčky na první a do cílové roviny už točil na špici.
 
Tam se stále nezkušeně působící hnědák chvíli díval kolem sebe, ale více se nakonec ohlížel samotný Šafář, který nevěřícně kontroloval, zda nastupují soupeři. Nakonec mohl položit ruce dlouho před cílem, a přestože oficiální výrok zněl "velmi lehce 5", ve skutečnosti to bylo vítězství zadržené. 
 
"Od 1800 do 1200 metrů to byl tvrdý boj. Třída tam určitě je a uvidíme, jak se ukáže na delších distancích. Musí ale vyzrát a dostat se do pohody. Aby se dostihy odvíjely tak, jak chce žokej a ne, jak chce on," kroutil hlavou žokej na adresu hřebce, jemuž trenér Arslangirej Šavujev oproti původním záměrům nakonec nenasadil stínidla.
 
Vyhrála sama od sebe a "odnikud"
 
O čtyřiadvacet hodin dříve si Jaromír Šafář vyzkoušel v Bratislavě dvě klasické naděje trenéra Františka Holčáka, s kterým se na těchto “ritech” domluvil už před sezonou.
 
Přestože loňské ostrovní ratingy Arcturuse a Nikeandnemesis dělilo 15 liber ve prospěch hřebce, žokeje v neděli více zaujala klisna.
 
A při pohledu na průběh Ceny trojročných kobýl není vůbec těžké pochopit proč. Ještě na konci protilehlé roviny byla hnědka stáje Joly zavřená za hradbou soupeřek na posledním místě. "Tam jsem si říkal, že nakonec  budu rád za třetí nebo čtvrté místo," přiznal Šafář.
 
 
Jenže příslušnice prvního ročníku gr.1 vítěze z Hongkongu Xtensiona začala v posledním oblouku razantně zrychlovat, vyvezla se do vnější stopy a slovy komentátora Mikuláše Kočana "odnikud" drtivě akcelerovala.
 
Od maďarské Crushing Power a domácí O'ffensive sice nedostala nic zadarmo, ale nakonec uhájila náskok 3/4 délky.
 
"Vyhrála to sama od sebe, ani nepotřebovala dostih na rozběhnutí. Má velkou třídu i rychlost, navíc si myslím, že čím bude distance delší, tím lépe pro ni. Pan Holčák má opravdu špičkovou klisnu pro klasické dostihy," řekl Šafář na adresu loňské dvojnásobné vítězky z irského Naasu a Navanu.
 
Klasický import stáje Meridian Arcturus, který podobně jako Holčákova starší hvězda Darkolva strávil dvouletou sezonu u Josepha O’Briena, nastupoval v Ceně trojročných žrebcov teprve ke čtvrtému startu kariéry a na hnědákově projevu to bylo znát.
 
 
Velkou část dostihu absolvoval v blízkém druhém sledu na třetí, čtvrté pozici, ale na rozdíl od své tréninkové kolegyně neprojevil dostatečnou pohotovost provlékat se mezi ostatními koňmi.
 
Prakticky až do poslední chvíle byl ve hře o vítězství, nicméně neubránil se určitému ostychu vůči zvenčí útočícímu Ryonymu s Jaroslavem Línkem. Nakonec čtvrtému z loňské Karpatské ceny o krk podlehl, třetí Filip následoval s desetidélkovou ztrátou.
 
"Při volném prostoru by asi vyhrál. Jarův kůň se sunul stále ven a Arcturus z něj měl respekt. Nebral jsem to jako tísnění nebo nějaký zásadní problém, to nemůžu říct. Jen bylo vidět, že Arcturus vnímá koně ve svém zorném poli a že je ostražitý," přemítal Šafář.
 
Sledovaný hřebec, který jako dvouletý vyhrál dva ze svých tří startů a získal rating 86, podle něj na rozdíl od Nikeandnemesis potřeboval přípravný start. "S nedělním dostihem v nohou se teď může odrazit dál. Je to zatím takový dřevorubec. Jsem přesvědčený, že se v průběhu sezony bude dál zlepšovat," dodal.
 
 
Pět dalších zpráv z dostihového víkendu
 
Češti jezdci ve formě. Martin Laube se na pondělním mítinku v Hannoveru blýskl vítězstvím v sedle klisny Zaphiras Adventura z tréninku Jana Korpase. Dařilo se i Filipovi Minaříkovi, který slavil jednou v Berlíně a posléze dvakrát v Kolíně nad Rýnem s koňmi hřebčína Schlenderhan.
 
Listed s příchutí střední Evropy. Mimořádně zajímavá byla obě nedělní listed v berlínském Hoppegartenu. Jistým vítězem Altano-Rennen (2800 m, 25 000 eur) se stal čtyřletý Enrico, polobratr napajedelského plemeníka Egertona. Česká odchovankyně Raviella z DS Dolní Moravice měla slibný moment na začátku cílové roviny, ale nakonec sedmičlenný doběh uzavřela asi 4 1/2 délky za vítězem. Maďarský derby-vítěz Esti Fény následně pod Tamásem Nagym finišoval čtvrtý v Preis von Dahlwitz (2000 m, 25 000 eur). Nechal za sebou mimo jiné druhého z loňského Českého derby Poldi’s Lieblinga, který doběhl osmý.
 
Tour To Paris poznává Paříž. Jinou cestou než legendární Overdose se vydává současný fenomén maďarského turfu Tour To Paris. Svého času za 3000 eur koupený hnědák, který doma vyhrál osm z devíti startů a velkou část loňského roku byl nabízen k prodeji, přešel v zimě do francouzského tréninku Pii Brandt. Svůj pondělní debut v novém působišti proměnila hvězda majitele Eleméra Hammersberga v lehké vítězství o 3 délky v Prix du Gros Caillou (Cl. 1, 1400 m) na půdě Longchamp.
 
Suverénní Aeneas. Hlavní postavou zahajovacího mítinku v Lysé nad Labem byl pětiletý Aeneas ze stáje Statek Blata Český Ráj, který se zadrženým úspěchem v Steeplechase cross country společnosti Sport Invest pod Janem Kratochvílem vyčlenil z řad nezvítězivších. Podrobnosti najdete v našem pátečním článku.
 
První současný doběh letošní sezony nabídly nedělní dostihy v Kolesech. V pětkové Ceně obce Kladruby nad Labem na 2200 metrů se o prvenství podělili Sheby Jail (am. Tereza Dlapová) a Anhor (Nikola Petrlík). V překážkové části programu zaznamenal v sedle Dzinfizze své první letošní vítězství na domácí půdě Josef Bartoš. Po šesti letech se naplno prosadil i oblíbenec českých sportovních novinářů Moula pod Janem Odložilem.
 
 
Foto: Václav Volf (Bratislava) a Ivan Krejza (Praha)




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE