reklama 11B

Neuvěřitelná Zarica. Devítiletá klisna letos vyhrála dvanáct dostihů

ikonka

Není žádnou šampionkou, běhá nejčastěji prodejní dostihy na vytrvaleckých distancích. Devítiletá Zarica však ve Francii momentálně patří mezi nejznámější koně a zosobňuje sny malých stájí. Připsala si rekordní dvanácté vítězství v jedné sezoně.
22.12.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Je to po všech stránkách nezvyklá bilance. Devítiletá hnědka Zarica v úterý vybojovala na závodišti Marseille pont Vivaux dvanácté vítězství v sezoně 2023 a překonala tak více než čtvrt století starý francouzský rekord klisny Alips, která triumfovala v roce 1996 jedenáctkrát.

"Nejlepší na tom je, že jsem zcela jistě trénoval i lepší koně, pokud jde čistě o třídu. Ale ona je klisna, která se zlepšuje právě vyhráváním dostihů. Řada jiných by byla po tak náročném programu unavená, ona naopak dostává větší a větší chuť. Je to výjimečné, nic podobného jsem se svými koňmi dosud nezažil," řekl pro list Racing Post klisnin trenér Julien Phelippon.

Zarica absolvovala mezi koncem ledna a polovinou prosince sedmnáct startů. Z dvanácti dostihů, v nichž nenašla přemožitele, bylo jedenáct prodejek na deseti různých závodištích s rozpětím distancí od 2000 do 2700 metrů. Osm se běželo na trávě, čtyři na all-weather povrchu.

 

Čtěte také: Moje zimní sezona se bude upínat k Furiosovi v Rijádu, hlásí Janáček

 

Phelippon ostřílenou klisnu šikovně menežoval a naplno využil možností, které mu francouzský systém nabízel. Za celou sezonu se Zarica v handicapu posunula o 4 kilogramy na současnou známku 38. Po jednom vítězství s ní získali Mickael Barzalona a Ronan Thomas, hlavním jezdcem však byl Thomas Trullier.

"Pocházím ze sázkařského zázemí. Strávil jsem hodně času sledováním, jak různí trenéři pracují s propozicemi a snažil jsem se napodobit ty, kteří mě inspirovali," prohlásil Phelippon, který po rekordním dvanáctém vítězství v úterý prožil chvilku napětí. "Největší tlak nastal, jakmile proběhla vítězně cílem. Musel jsem dát pozor, aby po doběhu nebyla prodána. Kdyby ji někdo koupil, dost by to naši radost zkalilo. Jakmile jsem měl jistotu, že se to nestane, mohl jsem si to pořádně užít," dodal trenér.

Phelippon přerušil svou trenérskou činnost v době covidu. Na scénu se vrátil osm dní poté, co byla Zarica koupena ze stáje Davida Windrifa. Dalšími předešlými trenéry hnědky, jež celkem vyhrála 21 ze svých 79 startů, byli Eric Dell’ova, Elias Mikhalides a Nicolas Caullery.

S přibývajícími úspěchy dcery hřebce Rio de la Plata rostla i její popularita. "Dojemné bylo, že po celý rok mi lidé posílali zprávy před jednotlovými starty a přáli klisně hodně štěstí. Dalo by se říct, že je inspirací pro jakékoli malé majitele, ale fandily jí různé druhy lidí a to je přesně ten důvod, proč máme rádi dostihy. Možnost sledovat příběhy mnohdy obyčejných koní je součástí magie tohoto sportu," soudí Phelippon.

Zdroje: Racing Post, France Galop, Galopponline.de

Foto: France Galop




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


Štítky: dostihyFrancie
reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE