reklama 11B

Murzabajev: V Japonsku mě hodně respektují, rýsují se zajímavé šance

ikonka

Německý a český šampion Bauyržan Murzabajev má za sebou debut v hongkongských dostizích. V nadcházejících týdnech ho čekají velké příležitosti v Japonsku, kde se těší stále větší popularitě. Na EquiRadiu se vrátil i k přestupu z Francie do Německa.
07.12.2023 17:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Dvě pátá místa ze čtyř jízd na outsiderech vytěžil ve středu někdejší český a německý šampion Bauyržan Murzabajev v rámci International Jockeys Challenge v Hongkongu. Účast na prestižní akci, kterou ovládl domácí Vincent Ho, byla pro kazašského žokeje příjemným zpestřením rozjíždějícího se angažmá v Japonsku.

"Hongkongští pořadatelé měli o mě velký zájem. Oni velmi respektují a sledují japonské dostihy a už na jaře mi přišla nabídka jít jako žokej do Hongkongu. Dostal bych licenci na jeden až dva měsíce a pak se ukázalo, zda bych mohl zůstat nastálo. V té době jsem se rozhodl pro Francii a místo u André Fabreho, ale účast na Jockeys Challenge jsem slíbil velmi rád," řekl Murzabajev ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Minulý víkend už stihl naskočit i do aktuální sezony v Japonsku, kde se uvedl trojicí vítězství a třetí příčkou v grupě 1. "Budu tady celý prosinec. Vypadá to, že budu hodně těžit z úspěšné loňské sezony, hodně mě v Japonsku respektují. Naplánované jsou zajímavé dostihy a šance, navíc jezdím více koní než dřív. Na přelomu ledna a února je v jednání pobyt v Dubaji a další dva měsíce bych měl opět strávit v Japonsku. Chci jezdit zdejší Jarní cenu klisen a Velkou jarní cenu, do Evropy se budu vracet někdy koncem dubna," popsal Murzabajev.

 

Čtěte také: Hřebec z Napajedel. Po slavném Bauerovi zbyl v Chuchli jediný obraz

 

Letošní působení u mnohonásobného šampiona francouzských trenérů André Fabreho hodnotí pozitivně. Šedesát vítězství včetně dvanácti blacktype dostihů je solidní výsledek, ale velká část hlavních majitelů ve stáji měla své privátní žokeje a pole působnosti pro Murzabajeva se postupně zužovalo. Po zvážení všech pro a proti se nakonec rozhodl pro návrat do Německa a příští rok bude opět stájovou jedničkou Petera Schiergena.

"Rozhodnutí vrátit se do Německa ovlivnilo několik faktorů. Jak všichni víme, během sezony jsem příliš nemohl jezdit koně Godolphinu ani Wertheimerových a pak jsem přišel i o Edouarda de Rothschilda, který chtěl posazovat jen francouzské žokeje. Některé další stáje se prodávají a pro mě to v součtu znamenalo málo příležitostí. Další věc byla, že jsem se od začátku chtěl znovu vrátit do Japonska, což je při působení ve Francii prostě těžké. Znamená to ztrátu hodně jízd a na rozjetý vlak se těžko naskakuje. Abych se třeba za dva roky prosadil, musel bych ve Francii jezdit bez přestávky od ledna do prosince. S letošní sezonou jsem byl spokojený a pracovat pro trenéra Fabreho byla skvělá zkušenost, která mi hodně dala. Bohužel mi do budoucna nemohl garantovat více koní, tak jsme se domluvili, že se přesunu opět do Německa. Tamní nabídka je zajímavá i finančně a umožní mi jezdit do Japonska, kde hlavní sezona trvá zhruba od října do května. Když to všechno sečtu, nepohorším si," vysvětlil Murzabajev v podcastu na EquiRadiu.

Změna angažmá zároveň znamená zajímavou šanci i pro české stáje, jimž se po čase opět otevírá možnost angažovat Murzabajeva do některého z vrcholů české sezony. "Ano, budu to mít do Česka zase výrazně blíž, navíc u trenéra Schiergena budu mít stejné podmínky jako dřív. Pokud se mi podaří na některý z českých vrcholů přijet, budu rád," potvrdil Murzabajev.

Při svém jarním návratu do Německa se už bohužel nepotká se svým dlouholetým kamarádem a mentorem Filipem Minaříkem, který mu pomáhal i při prvních krůčcích v Japonsku. Náhlý tragický odchod nejúspěšnějšího českého žokeje historie stále zpracovává. "Filip mezi námi strašně moc chybí, byli jsme spolu skoro v každodenním kontaktu. Stále to strašně bolí a vnímám to i teď v Japonsku, všichni za mnou chodí a mluví o Filipovi. Je to tragédie," smutní Murzabajev.

Důvěra Northern Farm? Jako Godolphin

Ve své druhé japonské sezoně se bude opět opírat především o koně slavné Northern Farm. "Žádné výraznější změny se nechystají. Mám blízko k Northern Farm Katsumi Yoshidy a měl bych jezdit jejich koně. Mám s nimi dobré vztahy a jsem rád, že pro ně můžu jezdit. Krok za krokem dostávám více šancí a měl bych mít dobrou sezonu. Mít podporu Northern Farm je podobné jako mít za sebou Godolphin," konstatoval.

Nedávné úspěchy nejvýše hodnoceného koně na světě Equinoxe opět podtrhly současnou globální dominanci japonského turfu. Velmi dobře si to uvědomuje i Bauyržan Murzabajev.

"Už loni jsem sledoval, jak kvalitní zdejší koně jsou. Stávalo se mi, že jsem si ve zkušebním cvalu byl jistý, že s daným koněm zvítězím a pak se v dostihu ukázalo, že tam byli ještě lepší soupeři. Ta kvalita je výrazně vyšší než v Evropě, a to i pokud jde o průměrné provozní koně. Stále jdou nahoru a v poslední době je to vidět i na mezinárodní scéně, ať už v Dubaji, Rijádu nebo třeba na Breeders‘ Cupu. Japonsko je momentálně největší dostihová velmoc, i proto se na zdejší dostihy chci soustředit," potvrdil Murzabajev.

Ještě před přesunem do země vycházejícího slunce stihl krátkou dovolenou doma v Kazachstánu. "Doma jsem byl asi čtrnáct dní. Už jsem potřeboval time out, protože po minulé japonské sezoně jsem rovnou naskočil ve Francii. S jazykovou bariérou, tvrdou konkurencí, dostihy každý den a spoustou papírování toho už bylo moc. Doma jsem si čtrnáct dní odpočinul. Bylo to sice krátké, ale pomohlo mi to a teď se můžu zase soustředit na dostihy," uzavřel Murzabajev.

Foto: Hong Kong Jockey Club




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE