reklama 11B

Jan Korpas odchází z Berlína. V novém působišti nahradí legendu NDR

ikonka

Výraznou změnu chystá trenér Jan Korpas, který po pěti letech opouští berlínské závodiště Hoppegarten. V kariéře bude pokračovat ve východoněmeckém Halle, kde by měl připravovat kolem dvaceti plnokrevníků a chystá častější zahraniční starty.
15.12.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Český trenér působící v Německu Jan Korpas mění tréninkové středisko. Jak ve čtvrtek informoval server Galopponline.de, bývalý úspěšný žokej se v nejbližší době přesune se svými koňmi z berlínského Hoppegartenu do Halle, kde vystřídá končící trenérku Angeliku Glodde.

Od stěhování si slibuje mimo jiné lepší možnosti při plánování logistiky startů v Německu a zahraničí, než v dostihově odlehlém Berlíně. Do budoucna proto plánuje i cesty do Francie a Švýcarska.

"Z Halle můžeme být prakticky kdekoli za dvě hodiny. Dostal jsem nabídku na pár boxů a převezmu i stáj paní Glodde. Velkou výhodou je i fakt, že budeme na závodišti sami a budu mít potřebný klid na svou práci," řekl Korpas pro Galopponline a list Sport-Welt s tím, že bude trénovat kolem dvaceti svěřenců.

 

Poslechněte si: Mým snem je jet dostih ve Francii, říká Neprašová

 

73letá Angelika Glodde, kterou si pamatují i českoslovenští diváci jako trojnásobnou šampionku NDR a vítězku 763 dostihů, připravila během 28 sezon více než čtyři stovky vítězů. Na své tréninkové listině letos měla jen čtyři koně, dva nebo tři z nich by měli přejít do Korpasova tréninku.

Závodiště v Halle výrazně poničila velká povodeň z roku 2013, po níž areál včetně stájí prošel nákladnou rekonstrukcí a tamní dostihový provoz se na dlouho odmlčel. "Jsme rádi, že jsme v Janu Korpasovi našli nástupce, díky němuž bude tréninkové středisko v Halle dál fungovat. Po povodni ubylo koní a situace byla obtížná, byli jsme tu prakticky na trvalém staveništi," posteskl si dlouholetý manažer dosavadní trenérky a člen vedení závodiště Andreas Neugeboren.

Splněný sen o trénování

Svěřenci Jana Korpase letos vytěžili 6 vítězství ze 79 startů a na dotacích vyběhali přes 48 tisíc eur. Od roku 2018 nasedlal během působení v Hoppegartenu celkem 54 vítězů.

Rodák z Karviné se vyučil na konci osmdesátých let pro hřebčín Napajedla první šampionský titul získal ještě jako žák. Po úspěšném působení na Slovensku přesídlil do Německa, kde byl několikrát překážkovým šampionem a pracoval pro veličiny jako Uwe Stoltefuß nebo Christian von der Recke. Působil také ve Švýcarsku.

Jeho životním dostihem bylo Slovenské derby 2001, v němž na hluboké půdě zvítězil s německým Saitensohnem. Pravidelně jezdil středoevropské hvězdy jako Scyrise, Monolita nebo High Reservation, ale velké rovinové dostihy střídal coby “obojživelník” s překážkovými. Ve sbírce úspěchů má velké steeplechase v Německu a Itálii, čtyřikrát jel také Velkou pardubickou. V nejslavnějším českém dostihu byl nejlépe pátý v roce 2009 s Poccim.

Jezdeckou kariéru ukončil po zranění v roce 2014. "Celý život jsem chtěl trénovat. Od každého trenéra, u kterého jsem působil, jsem se snažil něco odkoukat. V několika stájích jsem byl asistent a často mi nechávali volnou ruku. Snil jsem o trénování, ale zároveň jsem chtěl jezdit dostihy, dokud jsem mohl," vzpomínal Korpas před čtyřmi lety v rozhovoru pro Jezdci.cz.

Když se po čase stráveném v roli asistenta slovenské trenérky žijící v Berlíně Evy Fabiánové osamostatnil, začínal s hrstkou podceňovaných provozních koní. Hned v první trenérské sezoně zaujal sérií úspěchů, v roli mentora a přítele navíc pomohl rozběhnout německou kariéru Bauyržana Murzabajeva.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE