reklama 11A

Mistrovství v drezuře, ČSP i dostihy nabízí Jezdecký magazín EquiTV

ikonka

Hned několik jezdeckých událostí navštívíme s kamerou EquiTV v tomto dílu Jezdeckého magazínu. Přineseme reportáž z ČSP Velké ceny Olomouce a krátké souhrny z MČR v drezuře a paradrezuře, cvalových i klusáckých dostihů v pražské Velké Chuchli.
18.07.2019 18:16  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE TADY

 

Léto je v plném proudu a s ním i celá řada velkých událostí v jezdeckém a dostihovém sportu. V dnešním Jezdeckém magazínu se podíváme na další kolo Českého skokového poháru, které hostilo Equine Sport Centrum v Olomouci.

O tituly mistrů republiky v drezuře a paradrezuře se bojovalo v Královicích u Slaného, a to hned v sedmi kategoriích a soutěži družstev. Naše kamery nechyběly na unikátních pátečních dostizích ve Velké Chuchli, kde se v rámci jednoho dne přestavili klusáci i angličtí plnokrevníci. A vrátíme se také k přelomové události minulého týdne - zápisu Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na seznam UNESCO. To všechno uvidíte v příštích patnácti minutách.

 

Dějištěm sedmého kola Českého skokového poháru se stalo Equine Sport Centrum v Olomouci, kde se závodilo ve dnech 11. až 14. července. Nedělní program nabídl vrcholy túry pro juniory, pro jezdce ve věku do 25 let a zejména Velkou cenu bodovanou do hlavní série. 

Dílčí finále Czech Junior Cupu s překážkami do 125, respektive 130 centimetrů nabídlo rozeskakování, v němž viděli diváci řadu čistých výkonů. Kdo chtěl pomýšlet na stupně vítězů, musel zároveň patřit k nejrychlejším. Sára Finsterle s Harcem-N projela cílem v čase lehce přes 35 sekund, což stačilo na třetí místo. Výrazně rychleji procválala kurzem Roberta Smékala Mariana Michlíčková, jež si v sedle holandské klisny Ziro Percent zapsala čas 33,60 setin sekundy a druhou příčku. Marianu Michlíčkovou dělilo pouhých sedm setin sekundy od vítězky. Tou se stala Klára Poledňáková s třináctiletým švédským valachem Spellbound.

V čele bodování Czech Junior Cupu je po sedmi závodech Oliver Písařík. Druhá je aktuálně Tereza Svobodová a na třetím místě se drží Natálie Očenášková.

Na jezdce ve věkové kategorii U25 čekal parkur s překážkami do 135 centimetrů. Také v této soutěži došlo na rozeskakování. Bez trestných bodů v čase 34,43 setin sekundy ho překonala Kateřina Svěráková s klisnou Arven 3 a ve výsledkové listině brala třetí místo. Druhá dojela s nepatrným časovým rozdílem Sára Finsterle, jež tentokrát sedlala holštýnskou klisnu Elektru. Nejrychleji a bez chyb se se zkráceným kurzem popasovala Natálie Ulčová. Ta se tak v sedle Demonta mohla začít radovat s dalšího triumfu v seriálu. Natálie Ulčová je navíc v žebříčku seriálu U25 s obrovským náskokem usazená na pozici lídra. Na druhé příčce je Miroslava Škanderová před třetí Ninou Kaločovou.

Hlavní túra Českého skokového poháru je složená z Velkých cen, jež jsou pokaždé vrcholem daného kola. Creditas Velká cena Olomouce byla postavená jako parkur stupně T s jednou hvězdou. Její překážky tak dosahovaly výšky do 145 centimetrů. O nejvyšších příčkách se rozhodovalo ve finále pro deset nejlepších dvojic základního kola. Jako první se představil Jiří Hruška v sedle klisny Arven 2. Z úvodní části soutěže si přinášel osm trestných bodů, ke kterým navíc přidal jednu chybu. Dalším finalistou byl Zdeněk Žíla s koněm Chacco-To. Ten se však rozhodl dále nestartovat a automaticky tak klesl na poslední místo TOP desítky. Sedm trestných bodů inkasovala v první jízdě Kateřina Kubrická s klisnou Lentilkou. Napodruhé už nechybovala a zařadila se na vedoucí pozici před Jiřího Hrušku.

Hned vzápětí jí překonal Jan Chýle s běloušem Abdulahem B. Ten si zapsal pouze pět trestných bodů, jež dovezl v prvním kole. Jednou zaváhal v základní části také Jan Štětina s hřebcem Gylordem S. Ve finále projel cílem s nulou, a vystřídal Jana Chýleho na pozici průběžného lídra. V tento okamžik přišli na řadu ti účastníci, kteří měli výhodu čistého konta. Nicola Grünthalová ve dvojici s valachem Leandrem S navíc nechybovala ani napodruhé a sesadila tak Jana Štětinu z průběžné první příčky. Ani ona se tam ovšem dlouho neohřála. Na řadu přišel Jiří Hruška s druhým svým finálovým svěřencem Oridou M. V obou kolech zajel čistě, navíc v nejrychlejším čase a dostal se tak do vedení.

Tina Šalková startovala s devítiletým Dartaňanem a po bezchybné první jízdě inkasovala následně čtyři trestné body za jedno shození. Stejný scénář mělo účinkování Tanyi Levorchick. Americká jezdkyně dlouhodobě žijící v České republice sedlala holštýnského hřebce Coco D Eclipse a po čistém základním kole s ním jednou chybovala ve finálové jízdě. Nejlépe vyšla úvodní jízda Lucii Strnadlové na koni Fall River Blue VDL. Do rozhodující části tak nastupovala jako poslední. Ve finále ovšem shodila hned dvě překážky a s osmi trestnými body obsadila až osmou příčku konečného pořadí.

Vítězem se stal Jiří Hruška po výkonu s klisnou Oridou M. Na druhém místě skončila Nicola Grünthalová a třetí dojel Jan Štětina. Jan Štětina se nadále drží v čele bodování Českého skokového poháru, v němž má 68 bodů. O 14 bodů méně má druhý Jan Chýle. Na třetím místě je Rudolf Doležal s 46 body a v TOP4 je ještě Ondřej Pospíšil. Nezkrácený záznam z Českého skokového poháru v Olomouci najdete na našem webu www.equitv.cz.

 

Letošní mistrovství České republiky v drezuře a paradrezuře proběhlo ve dnech 12. až 14. července v Královicích u Slaného. O tituly se závodilo v sedmi kategoriích a nechyběla ani soutěž družstev. Nejvyšší úroveň obtížnosti čekala na účastníky seniorské Střední rundy.

V tříkolovém klání nenašla přemožitele Hana Vášáryová, která v sedle klisny Filipy vyhrála všechny vypsané úlohy. Její průměrná známka dosahovala bezmála 69 %. Na druhém místě skončila dvojice Tereza Hábová a James Bond. Ta si zapsala za tři kola výsledek 67,178 %. Bronz bral s nepatrným odstupem Michal Košťál, který se s valachem Little Jackem umístil ve dvou kolech dokonce na druhé příčce. V součtu však dojel třetí.

V takzvané Malé rundě se mistryní České republiky stala Kamila Kotyzová ve dvojici s klisnou Radulou. Rozhodčí jí ocenili poměrně vysokým hodnocením přes 70 %. Nově se letos konal šampionát pro jezdce ve věku do 25 let. Tato kategorie nahradila tradiční soutěž mladých jezdců. Pro zlato si v ní dojela Laura Lišková s Wormanem. Paradrezurní mistrovství ovládla dle předpokladů reprezentantka Anastaja Vištalová, jež s Dominique zajela Freestyle za více než 71 %. Obsáhlou souhrnnou reportáž ze všech vypsaných kategorií pro vás připravujeme do příštího vydání Jezdeckého magazínu.

 

Nezvykle v pátek 12. července se otevřely brány závodiště Velká Chuchle, které po několika letech uspořádalo cvalové dostihy ve všední den podvečer. Začátek byl stanovený na 16 hodin, a třebaže se odpoledne přehnalo přes závodiště několik dešťových přeháněk, na tribuně se sešla solidní divácká návštěva.

Vrcholem programu byla Simsonova cena pro dvouleté koně na 1200 metrů, která byla dlouhá léta součástí rámcového programu Českého derby a letos se premiérově přesunula na červencový termín. Jako desetinová favoritka odskakovala bělka Barthesa ze stáje Statek Blata Český ráj, která prvního června vyhrála svůj dostihový debut. Podobnou vizitku si přinášeli ještě dva další aktéři, ale dostih byl nakonec zcela jednoznačnou záležitostí. Žokej Tomáš Lukášek usadil Barthesu na druhé místo za vedoucí Shenah a v cílové rovině přišel s rozhodujícím zrychlením. Svěřenkyně trenérky Heleny Vocáskové utekla soupeřům o 9 délek, na druhém místě doběhla Miluška před Rabbit Breath.

Druhým vrcholem dne byla Cena České pojišťovny. V tomto handicapu II. kategorie na 1400 metrů se sešla zajímavá konkurence tříletých a starších v čele s účastníky klasických dostihů Astorií a Manoamano. Když už se zdálo, že vítězství uhájí u bariéry jdoucí Corston, na vnější straně dráhy přiletěla drtivým finišem čtyřletá Wlastina s Adamem Florianem a dostala se o půldruhé délky před Corstona a Manoamano. Pro hnědku z tréninku Filipa Neuberga to bylo už třetí letošní vítězství. Záznamy všech dostihů z Velké Chuchle najdete na našich stránkách www.equitv.cz.

     
Ve stejný den jako cvaloví koně, v pátek 12. července, zamířili do Velké Chuchle i klusáci. Jejich sezona pokračovala čtvrtým dílem celoročního Zlatého okruhu, tradiční Cenou Géllerta, která se letos běžela pod názvem Pražská letní cena. Na trati 1670 metrů se představila větší část domácí špičky a největší pozornost směřovala k šestiletému valachovi Paris Turf ze stáje Sochor, který se po ročním působení v Německu vrátil na české dráhy. Po startu šel dopředu další z favoritů Gaudi Boko s Pavlem Vávrou, za ním se usadili Starboy BN a Jos. Mykola Volf vedl Paris Turf ve vnější stopě na třetí, čtvrté pozici.

Na protilehlé rovině favorit razantně zaútočil, ale vedoucí Gaudi Boko se nevzdával a až do posledních metrů si držel malý náskok. Doslova na cílové čáře se Paris Turf dostal na úroveň dosavadního lídra a po tuhém boji o nos zvítězil. Třetí doběhl Starboy BN. 

Svůj dostih měli ve Velké Chuchli také francouzští klusáci. Favoritem sedmého dílu seriálu Prix du Trotteur Francais na 2180 metrů byl letošní čtyřnásobný vítěz Fairway. Čtyřletý hnědák stáje Viktoria nastupoval jako čerstvý vítěz z Berlína a své příznivce nezklamal. V sulce se Zdeňkem Škobisem si odvodil téměř celý dostih a v závěru už kontroloval situaci. Dvě délky za suverénním vítězem doběhl druhý Diakene, třetí příčku získal Agrus. Záznamy všech klusáckých dostihů z Velké Chuchle si můžete pustit na adrese www.equitv.cz.

 

Starokladrubské koně znáte z našeho vysílání především díky jejich sportovnímu využití ve vozatajských soutěžích. Tito koně jsou však současně již řadu let národní kulturní památkou a nedávno se jejich chov dočkal celosvětového uznání. Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem byla začátkem července zapsána na Seznam památek světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom Výbor pro světovédědictví na svém zasedání v Baku v Ázerbájdžánu.

Krajina hřebčína v Kladrubech nad Labem je tak čtrnáctou památkou České republiky a celosvětově tisíc sto jedenáctou na tomto prestižním seznamu. Jak připomněl ředitel Národního hřebčína Kladruby Jiří Machek, hřebčín musí ještě do konce roku 2020 splnit některé dodatečné podmínky, aby na seznamu UNESCO zůstal. Zájem o prohlídky Národního hřebčína Kladruby, který před několika lety prošel rozsáhlou rekonstrukcí, trvale roste a nyní se dá očekávat ještě jeho výrazné navýšení.

     
SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.

Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

V příštím Jezdeckém magazínu vám nabídneme reportáž z dalšího dílu prestižní parkurové série Global Champions, tentokrát z Chantilly u Paříže. Podrobněji se také vrátíme k mistrovství republiky v drezuře a paradrezuře.

Blíží se také republikový šampionát v parkurovém skákání, který budou hostit Martinice na Příbramsku od 26. do 28 července. Z jeho průběhu pro vás na našem webu EquiTV.cz budeme připravovat pravidelné on-line zpravodajství a živý přenos nedělního vyvrcholení celého mistrovství. 

Na konci měsíce se koná i další kolo série Global Champions v Berlíně a klusácké dostihy v Bravanticích. Ani tam nebudou chybět kamery EquiTV, takže brzy na shledanou!

Foto: Zenon Kisza





reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE