reklama 11B

Miroslav Trunda: Byl bych rád, kdybych měl pro Paříž v záloze tři koně

ikonka

Česká republika získala individuální kvótu pro start v jezdecké všestrannosti při olympijských hrách v Paříži. Zasloužil se o ni Miroslav Trunda, jenž tak pod pěti kruhy bude startovat podruhé. Kvalifikaci by si chtěl do května splnit se třemi koňmi.
05.01.2024 17:09  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B
 
Miroslav Trunda napjatě očekával začátkem roku stanovisko Mezinárodní jezdecké federace o přidělení individuálních kvót pro účast na olympijských hrách v Paříži. To bylo publikováno na oficiálním webu FEI ve středu 3. ledna, ale Česká republika na seznamu chyběla. Tři pozice přidělené dle umístění v celosvětovém olympijském žebříčku mělo obdržet Španělsko, Finsko a Dánsko.
 
Právě s dánskou jezdkyní Miou Hastrup sváděl Trunda velmi vyrovnaný boj o jednu z pozic. Nakonec skončili se 41 body na té pro tuto chvíli poslední postupové. Nerozsoudilo je ani pořadí v jednotlivých kvalifikačních soutěžích, neboť oba byli jednou třetí a jednou dvanáctí. Rozhodnout tak měl nejlepší dílčí výsledek v terénní zkoušce. Jelikož se však soutěže rozdělují na dlouhé a krátké, tak rozhodující měl být výsledek z dlouhé varianty a zde pravděpodobně došlo k chybě ve výpočtech Mezinárodní jezdecké federace, která původně kvótu přidělila Dánsku. 
 
Naštěstí komise všestrannosti České jezdecké federace v čele s Danielou Diringerovou nezaváhala a prostřednictvím sekretariátu ČJF byl odeslán dopis na FEI, v němž bylo požadováno přehodnocení stanoviska na základě výsledků Miroslava Trundy a klisny Shutterflyke. Na základě této intervence FEI uznala chybu a v pátek 5. ledna zveřejnila na oficiální webu opravu s tím, že kvótu získává Česká republika, nikoliv Dánsko. Ve zdůvodnění popsala, že oba sportovci měli shodné výsledky a remíza tak byla rozsouzena dle článku 528.1.6 mezinárodních pravidel všestrannosti, kdy rozhoduje nejlepší skóre v krosu na nejvyšší úrovni. 
 
„Zrovna jsem přijížděl do Hořovic na ranč rodiny Opatrných a volal mi prezident České jezdecké federace Radek Rouč, aby mi sdělil tuto aktuální informaci. Samozřejmě jsem měl ohromnou radost a hned poté, co jsem vystoupil z auta, tak jsem potkal Václava Opatrného s Bohumilem Starnovským (pozn. red.: někdejší úspěšní reprezentanti ve všestrannosti a moderním pětiboji). První, na co se mě zeptali, byla olympijská kvalifikace. Tak jsem to nevydržel a o tuto zprávu jsem se s nimi podělil, byť ještě nebyla veřejná. Do toho přišel Aleš Opatrný, tak jsem mu to také řekl, ale naštěstí během pár minut to ČJF zveřejnila. Tak jsem byl rád, že se to brzy oficiálně oznámilo a nevynesli jsme to na veřejnost my,“ řekl s úsměvem Miroslav Trunda v rozhovoru pro EquiRadio
 

Čtěte také: Paralympijský hattrick: Vištalová by po Riu a Tokiu měla jet do Paříže

 
„I kdybychom tu kvótu nyní nezískali, tak jsem pořád doufal, že někdo z jezdců nesplní zbývající část kvalifikace v letošním roce, což by mě posunulo na postupové místo a jel bych z rezervní pozice. Naděje tedy pořád nějaká žila. Tu dnešní zprávu jsem přijal přece jenom s rezervou a pořád tomu ještě nemohu uvěřit. Trochu se obávám, aby se Dánsko do toho neopřelo a nezačalo protestovat proti novému stanovisku FEI. Jistý si tak budu, až to FEI oficiálně oznámí v polovině února jednotlivým národním federacím,“ konstatoval s lehkou nejistotou český reprezentant. 
 
Ačkoliv je kvóta přidělována vždy pro zemi, nikoliv pro jednotlivce, Miroslav Trunda si může být téměř jistý, že pokud jeho nejlepší koně budou v dobré kondici a splní potvrzovací výsledek, tak by mu účast v Paříži neměla uniknout. „Když jsme jeli do Tokia, tak byla dohoda taková, že přednost má jezdec, který tu kvótu získal a až v případě, že by nezajel potvrzovací výsledek, nebo se kůň, či jezdec zranil, tak připadá v úvahu náhradník. To by v letošním roce byl Miloslav Příhoda, eventuálně Matěj Sukdolák. Mě tedy čeká do června splnit si alespoň s jednou z mých klisen potvrzovací výsledek na minimálně čtyřech krátkých hvězdách. Mým cílem samozřejmě bude tento výsledek splnit s oběma klisnami a ideálně ještě s třetím koněm, což je valach Manor. Byl bych rád, kdybych měl v záloze tři koně,“ dodal Miroslav Trunda ve vysílání EquiRadia
 
Následně ještě doplnil, že by chtěl veřejně poděkovat předsedkyni komise všestrannosti České jezdecké federace Daniele Diringerové za důležitou reakci na původní informaci FEI, jelikož právě na základě její aktivity byla odeslána žádost o přehodnocení přidělení kvót.
 
Foto: poskytl Miroslav Trunda
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE