Kroměříž hostí po třech letech tradiční zápřeže. Městem projede průvod

ikonka

Po třech letech se v Kroměříži koná od 24. do 25. září Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží. Probíhat bude na třech místech zámecké zahrady, na dělostřelecké louce a součástí akce bude i slavnostní průvod kočárů a koní přes město.
23.09.2022 09:46  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


 
Cílem Mezinárodní soutěže tradičních zápřeží v Kroměříži je zapřahat tradičním, citlivým a funkčním způsobem, ale také zachovat, udržovat a rozvíjet hipomobilní dědictví, tedy kočáry a postroje tak, aby mohlo být užíváno a předváděno v činnosti veřejnosti, která je takto nikdy v muzeu neuvidí.
 
Poprvé se tato akce konala v říjnu 2019, v dalších letech musela být zrušena z důvodu covidových opatření. Letošní ročník odstartuje v sobotu 24. září od 10:00 hodin. Již od 9:30 však budou hrát na kroměřížském náměstí lidové hanácké soubory a zvát do zámecké zahrady na akci. Právě tam se bude odehrávat první část. Ta se bude soustředit na hodnocení kočárů, kočích a koní. 
 

Psali jsme: Krása a elegance kočárů. Kroměříž hostila soutěž tradičních zápřeží

 
Kolem poledne se dění přesune na dělostřeleckou louku a odtud se ve 12:45 hodin rozjede slavnostní průvod kočárů a koní přes Kroměříž. Zakončen bude na hlavním kroměřížském náměstí.
 
V neděli dopoledne od 8:00 hodin proběhne druhá soutěž, což je distanční jízda přes Kroměříž, obce Bezměrov a Lutopecny a zpět do zámecké zahrady v Kroměříži. Třetí zkouškou pak bude v odpoledních hodinách vozatajský parkur konaný na ocúnové louce. Předpokládané zakončení je kolem 15. hodiny.
 
Další podrobnosti o programu jsou na stránkách Arcibiskupského zámku v Kroměříži s adresou www.zamek-kromeriz.cz.
 
Foto: Tereza Šebková