reklama 11B

Kratochvílovo kouzlo trvá. S Power Zarem vyhrál pošesté Prvomájovou

ikonka

Tentokrát neposlali na start žádnou ze svých velkých hvězd a před startem v úspěch příliš nevěřili. Přesto žokej Jan Kratochvíl a trenér Josef Váňa ve středu jako obvykle ovládli Prvomájovou steeplechase v Lysé nad Labem.
01.05.2019 21:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12D

Žokej Jan Kratochvíl prodloužil svou neuvěřitelnou sérii v Prvomájové steeplechase. Ve vrcholu sezony v Lysé nad Labem vyhrál ve středu už pošesté za sebou. Po Rabbit Wellovi, Ange Guardianovi a Theophilovi dovedl k přesvědčivému vítězství desetiletého valacha Power Zara ze stáje Scuderia Tania.
 
Trenér Josef Váňa starší sedlal vítěze Prvomájové steeplechase dokonce potřinácté. Na druhém místě doběhla favoritka Delight My Fire před Tamasem a Paretem.
 
Větší část 4200 metrů dlouhého dostihu si Kratochvíl nakonec odtáhl sám. V úvodu se sice objevila na špici Poinsettia, ale žokej Lukáš Matuský nikam nespěchal a Delight My Fire pod Josefem Bartošem vyčkávala na třetí, čtvrté pozici.
 
"Zdálo se mi to dost pomalé. Když jsem viděl, že Delight My Fire nepojede, vsadil jsem na svůj odhad a pocit. A ukázalo se to jako správný tah. Dostih byl poctivý a koně z toho tempa dobře skákali," popisoval po doběhu Kratochvíl.
 

Tomáš Lukášek: Odjezdit 30 koní za ráno? Trochu se vám pak klepou nohy

 
Power Zar se posunul na špici a chvílemi odskočil soupeřům o několik délek. Poté, co na diagonále Pavel Kašný zadržel vadnoucího Catch Lifea, začala tlačit na špici Delight My Fire a situace se začala vyrovnávat. Kratochvíl však dobře odhadl tempo a v závěru nápor favoritky o 1 1/2 délky odrazil.
 
"Musím pochválit Honzíka Kratochvíla, který to bravurně zvládl. Před startem jsem si říkal, že když budeme třetí, tak to oslavíme. Děkuju celému mančaftu, že nám to takhle jde," radoval se Váňa, který jako trenér vyhrál svou první Prvomájovou v roce 1995 s Taškářem.
 
Zotavil se z těžkého zranění
 
Zatímco do předešlých ročníků Prvomájové steeplechase nasazoval různé stájové hvězdy, tentokrát uspěl s nenápadným "dělníkem". V německém chovu Alberta Darbovena narozený Power Zar v roce 2016 vyhrál Úvodní cross country Koroka, o rok později čtvrtou kvalifikaci Velké pardubické a jednou běžel i v samotném vrcholu překážkové sezony. K nejskloňovanějším jménům centrály Mlýnce / Bohuslav však nikdy nepatřil.
 
Loni ho Váňa z cesty do Velké pardubické opět přesměroval do jiných dostihů a hnědák obsadil čtvrtá místa ve Velké mostecké a Ceně Labe.
 
"Měl rád mosteckou dráhu, kde třikrát vyhrál ze špice na tvrdu. Je to kůň, který by možná zvládl i krosy ve Francii. Ale to mu neudělám, protože na něm mám majitelský podíl. Myslím, že cesta, kterou s ním jdeme, je pro něj tak akorát a dělá nám radost," dodal Váňa.
 

Video: Chci se v Německu ukázat. Stále se učím, ale start se povedl, říká Martin Laube

 
Kratochvíl vidí parketu Power Zara právě na distancích kolem pěti kilometrů. I kvůli svému majiteli, který ve středu nemohl do Česka přijet kvůli funkci rozhodčího na klusácích, by se valach měl v budoucnu pohybovat častěji v italských krosech.
 
V zimě se zázračně zotavil z těžkého zranění, které utrpěl při listopadovém startu v Trevisu. "Už jsme se obávali, že to bude fatální. Naštěstí jsme ho neuspali a Power Zar se z toho sám vyhrabal tím, jak je tvrdý," poznamenal Váňa.
 
Úspěšný překážkový debut Slivky
 
Prvomájová steeplechase je v českém turfu zvláštním fenoménem, který tradičně láká vysokou diváckou návštěvu. I ve středu hlásilo středočeské závodiště "plný dům", třebaže vládlo chladnější počasí a během odpoledne se Lysou prohnaly krátké přeháňky.
 
Kromě Delight My Fire přivezl trenér Radim Bodlák i jedno z lákadal rámcového programu, jedničkovou vítězku Slivku. Čtyřletá dcera Mikhaila Glinky, která loni vyhrála Cenu Arvy a Cenu trojročných kobýl v Bratislavě, při svém debutu na proutěných překážkách nezaváhala a pod Josefem Bartošem triumfovala lehce o 3 1/2 délky.
 
"Abych to uvážil, musela kvůli mně nést asi o 3,5 kila navíc, ale poprala se s tím perfektně. Bylo to pro ni lehké vítězství. Zúročila svou třídu, skákání musí ještě doladit," hodnotil Bartoš.
 
Dvojice Kratochvíl - Váňa kromě hlavního dostihu ovládla i druhou steeplechase dne. Hned v úvodu 3700 metrů dlouhého kursu došlo k závaru před jedním ze živých plotů, kde vybočil čtyřletý Vinn a strhl s sebou i Snezenku a Tauriel. Volní koně pak až do posledních stovek metrů komplikovali situaci platně pokračujícím jezdcům. Na lehkém vítězství čtyřletého Mahe Kinga pod Janem Kratochvílem to ale nic nezměnilo, narostlý ryzák stáje Statek Blata Český Ráj se prosadil o 4 délky.
 
 
Češi v zahraničí
 
Až jedenáct koní v českém tréninku se 1. května představilo na pěti různých závodištích v Německu a Francii. Nejambicióznější byl start bělky Rousse v listed určeném klisnám Grosser Preis von Hannover 96 na 2000 metrů v Hannoveru, v němž byla svého času druhá její stájová kolegyně Partyday. Pod Václavem Janáčkem se Rousse v cílové rovině pokusila nastoupit, ale nedostala se přes deváté místo, 19 délek za vítěznou Amorellou.
 
V Mnichově slavil úspěch trenér Jaroslav Jelen, jehož Mormill finišoval ve dvojkové míly druhý 3/4 délky za vítězem. Druhý český zástupce Hello Hobby doběhl pátý.
 
Někdejší vítěz Starohájského kritéria Thisisthekey pod Milanem Zatloukalem skončil šestý v Class 4 na 1700 metrů ve francouzském Paray-le-Monial.
 
Nejlepší český zástupce v Lipsku Dominique obsadil druhou příčku ve trojkovém handicapu na 2300 metrů. Na stejném závodišti vybojoval třetí místo Quest Royal, Poet's Rock byl čtvrtý.
 
 
 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE