reklama 11C

"Situace je extrémně vážná." Britské dostihy zastavila koňská chřipka

ikonka

Tři případy koňské chřipky ve stájích Donalda McCaina zastavily ve čtvrtek dostihový provoz ve Velké Británii. Řídící autorita BHA vyjádřila vážné znepokojení ohledně dalšího šíření nákazy.
07.02.2019 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12D
Všechny dostihové mítinky plánované ve Velké Británii na čtvrtek byly zrušeny kvůli třem potvrzeným případům koňské chřipky. Informaci o nouzových opatřeních oficiálně potvrdila British Horse Racing Authority (BHA) s tím, že se nebudou konat dostihy v Doncasteru, Huntingdonu, Ffos Lasu ani Chelmsfordu.
 
"BHA se na základě jednomyslného souhlasu veterinární komise rozhodla zrušit dostihy na všech britských závodištích, plánované na 7. února," citoval Racing Post oficiální prohlášení BHA.
 
Rozhodnutí o dalších dostihových dnech padne během čtvrtečního večera, ale například závodiště Wolverhampton s předstihem zrušilo své sobotní dostihy. Irsko ve čtvrtek preventivně zakázalo účast britských koní ve svých dostizích.
 
Britská autorita se ve středu večer dozvěděla o třech případech chřipky, zjištěných u řádně očkovaných koní v dostihovém tréninku. Koně z postižené stáje navíc ve středu běhali na dvou závodištích. Podle Guardianu jde o stáj trenéra Donalda McCaina.
 
"Skutečnost, že zjištěné případy se týkají očkovaných koní, vyvolávají vážné znepokojení ohledně dalšího šíření nákazy. Zrušení dostihů je proto vnímané jako nutné opatření. Urychleně se rozběhla práce na identifikaci, které stáje čelí zvýšenému riziku, aby mohlo dojít k příslušným karanténním opatřením," konstatuje BHA.
 
"Situace je extrémně vážná. S ničím takovým jsem se za dobu mého dostihového působení nesetkal," řekl bývalý překážkový šampion Peter Scudamore, jehož partnerka Lucinda Russell měla ve středu několik svěřenců v Ayru.
 

Čtěte také: V Napajedlích se letos narodilo už deset hříbat

 
Trenér Gordon Elliot svých pět koní startujících v Ayru umístil do izolace mimo své středisko.
 
Nové případy koňské chřipky se v posledních týdnech objevily ve Francii a odtud se rozšířily do Velké Británie a Irska. BHA vydala varování pro účastníky dostihového provozu už 19. ledna. Až do tohoto týdne však nezveřejnila žádné případy v aktivních dostihových stájích.
 
Jak připomíná Racing Post, epidemie koňské chřipky jsou vzácné, ale mohou mít závažné důsledky pro dostihový provoz. V roce 2007 zastavila chřipka sezonu v Austrálii. Tamní autorita zrušila první mítinky 25. srpna a přestože slavný karneval v Melbourne nakonec za zvýšených veterinárních opatření proběhl, dostihový provoz v Sydney byl přerušen až do 1. prosince.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE