reklama 11D

Kdo má mít divokou kartu do Paříže? Místo Rudolfové ji chce ČJF pro Votřela

ikonka

Zcela zbytečný komunikační přešlap udělala Česká jezdecká federace v rámci žádosti o přidělení divoké karty na paralympijské hry v Paříži. Nejprve oznámila, že by ji ráda získala pro Kristýnu Rudolfovou, později však padla volba na Vladimíra Votřela.
19.03.2024 12:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Místo velké radosti cítí Kristýna Rudolfová jen hořkost a smutek. V pátek 8. března sdílela příspěvek České jezdecké federace, v němž sportovní svaz o den dříve oznámil přidělení kvalifikační kvóty na paralympijské hry do Paříže a informoval také o teoretické možnosti získání divoké karty právě pro Kristýnu Rudolfovou. Zprávu ČJF citovala i některá koňská média, včetně webu Jezdci.cz.
 
Ačkoliv kvalifikační kvótu v paradrezuře získala Česká republika díky výsledkům Anastasji Vištalové, zástupci federace připomněli, že FEI limity mají splněné i Kristýna Rudolfová a Vladimír Votřel. „O jméně konkrétního reprezentanta, který využije přidělenou kvótu, rozhodne drezurní komise ČJF na základě aktuální formy jednotlivých jezdeckých dvojic,“ upřesnili zástupci ČJF na oficiálním webu. Současně dodali, že ČJF chce maximalizovat možnou účast ze strany svých reprezentantů a podala žádost o přidělení divoké karty prostřednictvím Českého paralympijského výboru. V příspěvku na webu i sociálních sítích uvedla jmenovitě Kristýnu Rudolfovou, ale přesně po týdnu jméno změnila na Vladimíra Votřela, aniž by upozornila na to, že došlo ke změně stanoviska a zveřejněný příspěvek byl aktualizován.
 
„Že došlo ke změně, jsem se dozvěděla zcela náhodou díky tomu, že si někdo přečetl původní příspěvek a bylo tam jiné jméno,“ sdělila Kristýna Rudolfová. Zástupcům České jezdecké federace i Českého paralympijského výboru proto zaslala otevřený dopis (redakce Jezdci.cz ho má k dispozici) s prosbou o vysvětlení, na základě jakých skutečností došlo ke změně stanoviska České jezdecké federace. 
 

Psali jsme: Česká paradrezura má jedno místo v Paříži jisté. Svaz žádá o divokou kartu

 
Kristýna Rudolfová současně připomněla, že v aktuálním žebříčku FEI byla na 160. místě s 641 body, zatímco Vladimír Votřel na 195. místě se 412 body. Dále konstatovala, že v roce 2023 startovala na mezinárodních závodech v rakouské Stadl Pauře a ve slovenských Motěšicích a v neposlední řadě si splnila kvalifikaci na mistroství Evropy 2023. Původně plánovala i účast při mezinárodních závodech v Nizozemsku, kam ovšem neodjela, jelikož si pár dní před termínem konání zranila ruku. Vladimír Votřel se během sezony 2023 účastnil pouze začátkem listopadu jednoho mezinárodního závodu v Motěšicích, byť je potřeba upozornit na to, že v přímém srovnání českých reprezentantů se ve dvou ze tří úloh umístil před Anastasjou Vištalovou i Kristýnou Rudolfovou. Připomeňme také, že při loňském mistrovství České republiky vyhrála Vištalová, druhý byl Votřel a třetí Rudolfová.
 
Na zmíněný otevřený dopis reagoval generální sekretář ČJF Petr Kuklík. Uvedl, že 8. března drezurní komise ČJF doručila písemné doporučení jako adepta pro přidělení divoké karty do Paříže Vladimíra Votřela, a to na základě jeho výsledků z roku 2023. „Výkonný výbor jednohlasně doporučení drezurní komise schválil, a to i na základě výsledků z CPEDI3* Grade I v Motěšicích ve dnech 8. až 10. března 2024,“ stojí v odpovědi. „Neznamená to však, že na long listu pro paralympijské hry 2024 nebudete figurovat. Okruh kandidátů na účast je stále stejný. O konečné nominaci se bude rozhodovat dle formy, výsledků a zdravotního stavu,“ doplnil v odpovědi Kristýně Rudolfové Petr Kuklík.
 
„Překvapilo mě, že federace v odůvodnění výslovně zmiňuje letošní závody v Motěšicích. Když jsem se totiž ptala, zda nám přemýšlet o účasti na těchto březnových závodech, tak mi řekli, že nejde o důležité závody a nebudou nijak směrodatné. Z hlediska dalšího rozhodování mají být důležité až závody v Německu a Rakousku na začátku května a června,“ řekla redakci Jezdci.cz Kristýna Rudolfová. „Opravdu tomu nerozumím, jelikož pro kvalifikaci do Paříže se započítávají pouze mezinárodní výsledky do 31. prosince 2023. Jsem z toho zklamaná, a navíc teď musím svému okolí vysvětlovat, proč ČJF změnila stanovisko. Pro mě celá situace jen potvrzuje, že ČJF poslední dva roky moc nekomunikuje a nespolupracuje s para jezdci,“ smutně dodává.



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE