reklama 11D

Dostih plný omylů a minel. Tohle by se stávat nemělo, shodli se jezdci

ikonka

V Úvodní Cross Country Koroka byly k vidění hned dva momenty, kdy jezdci spletli kurs. Vrchol zahajovacích dostihů v Pardubicích byl přitom zajímavý i z jiných důvodů, v jeho závěru se ostřílený Ange Guardian ubránil náporu mladších soupeřů.
09.05.2019 12:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Britský žokej Andrew Glassonbury ve středu zažil v Pardubicích během necelé hodiny naprosto protichůdné pocity. Zatímco v Úvodní Cross Country Koroka byl jedním ze dvou jezdců, kteří spetli kurs, v jedničkové Ceně Dostihového klubu se radoval z lehkého vítězství s talentovaným Lamumem.
 
I když slovo "radoval" bylo v tomto případě relativní. Glassonbury po jedničkovém úspěchu stále ještě vstřebával chybu v sedle Ribelina z hlavního dostihu, kde jako jeden ze dvou jezdců navedl svého koně na nesprávnou překážku.
 
Prodloužený Taxis neskočil ani Ter Mill s Janem Odložilem. Po čtvrté překážce tak vypadli ze hry oba koně, kteří se do té doby podíleli na tempu. Za nimi cválající koně dokázali jezdci navést na správný skok jen s vypětím sil a v poslední chvíli, čímž překřížili cestu dalším soupeřům.
 

Devadesátka EquiTV: Ange Guardian ovládl pardubickou premiéru

 
"Byla to moje obrovská chyba. Jsem strašně rád, že jsem mohl odškodnit majitele a trenéra aspoň vítězstvím s Lamumem. Naprosto pochopím, pokud mě už na svých koních nebudou chtít, ale moc bych si přál, abych se mohl vrátit a splatit jim jejich důvěru," poznamenal smutný Glassonbury.
 
Dva omyly během jednoho dostihu
 
Angličan, který loni dovedl Nikase k devátému místu ve Velké pardubické, však ve středu zdaleka nebyl sám. Úvodní cross country Koroka byla v některých momentech zvláštním sledem chyb a zmatků.
 
Znovu se to ukázalo po překonání dropu, kde Marcel Novák místo zdi směřoval na vedlejší živý plot a vytlačil tak před skokem Evžena s Mahonym. "Kvůli tomu jsme se s Mahonym propadli na poslední místo. Nebýt tohoto incidentu, bojovali bychom o vítězství," zlobil se po doběhu Marek Stromský.
 

Re-live: Pusťte si kompletní záznam z Pardubic 8. května včetně rozhovorů

 
"Dvě spletení kursu během jednoho dostihu? Nevím, co to bylo, nemělo by se to stávat. Přitom z dropu se vždy jezdí na zeď. Ale chyby děláme všichni a hlavně mladší kluci se prostě musí učit," krčil rameny Jiří Kousek, který lehce vyhrál s Ange Guardianem.
 
Veterán proti přesile mladých skokanů
 
Jedenáctiletý Ange Guardian ze stáje Anděl strážný vstoupil do sezony suverénním úspěchem o 4 1/2 délky. Na současném druhém místě doběhli Stretton a Mahony, o půl délky zpět následoval Evžen před Sinndarkou.
 
Šestý z loňské Velké pardubické přitom nastupoval do nejkratšího dostihu za poslední tři roky kariéry a podle trenéra Josefa Vání se měl především rozběhnout před startem ve druhé kvalifikaci Velké pardubické.
 
Z tohoto pohledu středeční start splnil svůj účel. Kousek provedl Ange Guardiana 4500 metrovým kursem s naprostou lehkostí. Vyhnul se všem kolizím a problémům, při vbíhání do posledního oblouku se posunul na druhé místo za Evžena a ještě chvíli počkal s rozhodujícím nástupem.
 
"Nechtěl jsem ho pouštět dopředu moc brzo, protože on už pak začne relaxovat. Dnes to seběhl s nadhledem. Na dlouhých distancích jako ve Velké pardubické už má trochu těžkosti," komentoval to Kousek.
 

Foto: Snímky Ivana Krejzy z Úvodní Cross Country Koroka najdete TADY

 
Ange Guardian byl nakonec jediný ze starších koní, kteří hrál ve finiši Úvodní cross country Koroka větší roli. Na šesti příčkách za ním se seřadili překážkáři ve věku od pěti do devíti let.
 
Nejmladší aktér Evžen sice poprvé na překážkách prohrál, ale svěřenec Štěpánky Myškové podal výborný výkon a dokázal překonat i všechny karamboly po cestě. "Je to stále začínající pětiletý kůň. Poctivec, který cválá celý ovál naplno a ještě neumí v dostihu odpočívat. To se ale postupně naučí a vyhraje si zase někdy příště," mínil žokej Jaroslav Myška.
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE