reklama 11C

Hvězda zimního favorita Showpowera září dál. Sprintery zastínil Caucasian

ikonka

Dění v tříletém ročníku zatím dokonale dominují koně trénovaní Ingrid Janáčkovou Koplíkovou. Showpower a Vodnikov si v Memoriálu profesora Václava Michala pohráli s konkurencí podobně, jako před týdnem jejich tréninkové kolegyně v Mostě.
21.04.2024 22:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Petr Guth, www.dostihovy-svet.cz  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Vítězové předzkoušek obou jarních klasických dostihů stojí ve stáji Ingrid Janáčkové Koplíkové. Týden poté, co trenérka z Lysé nad Labem opanovala stylem “raz-dva” Memoriál Rudolfa Deyla, si stejným způsobem podmanila i Velkou cenu Trdelnik.com - Memoriál profesora Václava Michala v Chuchle Areně Praha. Její dvojice Showpower - Vodnikov utekla zbytku pole o sedm délek, třetí finišoval jediný český odchovanec Crescendu.

Úřadující zimní favorit Showpower si v sedle s Tomášem Lukáškem poradil i s horším průběhem dostihu. Do lahovického oblouku vbíhal na poslední pozici a musel se vyrovnat s několika menšími kolizemi. Na špici pracovala v Česku debutující akvizice stáje Dr. Charvát Son Of Corballis, ale vítěz kilometrového irského listed se ve finiši záhy propadl na poslední sedmou příčku.

300 metrů před cílem už vedl favoritův stájový kolega Vodnikov, než přišel rozhodující nápor Showpowera a oba hřebci s francouzskými starty v nohou hravě odskočili. Třetí příčku udržel syn výborné mílařky Corcovady Crescendu před dvojicí Moraliste a Rabbit Crystal.

 

Čtěte také: "Česko je pro mě zase blíž". Šampion Murzabajev zahajuje německý comeback

 

Barvy stáje Statek Blata Český ráj hájícího Showpowera nyní čeká Velká jarní cena. "Před klasickými dostihy jsem v klidu a nějaký tlak si nepřipouštím. Vím, že mám dobré koně i majitele, a teď čekám, kdo z mých tříletých se ukáže jako nejlepší," řekla po doběhu Ingrid Janáčková Koplíková.

Možnou odpověď nabídla o hodinu později dvojková Cena PP Asset Management na 1800 metrů, v níž svůj český debut proměnil v lehké vítězství ryzák King Warrior ze stáje Petry Čapkové. Už na protilehlé rovině přešel na špici, v oblouku vedl o dvě délky a ve finiši se dokázal pod rukama Tomáše Lukáška odpoutat. Už před cílem mohl zvolnit a stále měl 3 1/2 délky k dobru na útočícího Pirla, za nímž zela sedmidélková mezera. Šampion Maxmilián doběhl třetí.

"King Warrior je typově jiný kůň než mílař Showpower, s ním mířím do derby. Je to ještě takové dítě, jede stále na půl plynu a myslím, že má v sobě víc, než zatím ukazuje. Je opravdu dobrý a 2400 metrů pro něj bude ještě lepší distance," konstatovala Janáčková Koplíková.

Caucasian zaskočil favority

Překvapení naopak nabídl druhý jedničkový vrchol dne, Memoriál Jaroslava Maška. Dostih, v němž se s výjimkou šampiona Ponntose sešla téměř kompletní sprinterská špička, vyhrál ve velkém stylu Caucasian s Adamem Florianem. Pětiletý hnědák stáje The Sons of Sharpour nadiktoval rychlé tempo, odskočil hvězdnému poli a když se ho 500 metrů před cílem vydal stíhat favorizovaný Shahbandar, měl bezpečný náskok.

V cíli zdolal Shahbandara o 1 1/4 délky, na třetí místo přiletěl závěrem rekonvalescent Memento Mori před svým tréninkovým kolegou Livem. Vítěz německého listed Jir Sun tentokrát nedokázal akceptovat zrychlení nejlepších a musel se spokojit s pátým místem.

Caucasian vyběhl druhý nejrychlejší čas chuchelské historii na trati 1400 metrů – 1:22,33, za rekordem dráhy i dostihu zaostal pouze o 0,25 sekundy. Trenér Konstantin Kobzarev vyhrál Memoriál Jaroslava Maška potřetí za sebou.

"Bylo to trochu rychlejší a možná i přepálenější, než jsem chtěl. Caucasian byl dost chtivý, v Praze se chová trochu jinak než v Mostě. Celou dobu jsem doufal, že vydrží se silami a načasování nám vyšlo tak akorát," řekl Florian, který o den dříve zvítězil ve Velké aprílové ceně v Bratislavě.

Dally Top se dočkala

Dva týdny po zahájení sezony za letních teplot, bylo v Chuchle Areně Praha tentokrát výrazně chladněji, což se odrazilo i na divácké kulise. Kromě Tomáše Lukáška slavil v rámcovém programu double i žokej Petr Foret. V úvodních dvou dostizích triumfoval nejprve s domácím odchovancem Jackem Tcheque a tříletou klisnou Holly Phelie.

V trojkové Ceně Unicredit Bank na 1200 metrů, která byla částečnou odvetou za Gomba handicap, ukončila své čekání na první rovinové vítězství pětiletá Dally Top. V sedle s Petrou Zedkovou vyhrála jistě o 1 1/2 délky před Holly Happym a Noelle.

Čtyřková Cena Derby Clubu Prague na 2400 metrů nabídla další souboj potenciálních kandidátů klasických dostihů. Do všech částí trojkoruny přihlášený Rabbit Idaho navzdory bočení v cílové rovině uhájil vítězství a pod Michalem Demem udržel za sebou dobře běžící domácí odchovankyni Inovaci a favoritku Krashu.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE