reklama 11D

Hlásit do derby ročky? Snižuje to sportovní úroveň, říká Mark Johnston

ikonka

Historicky nejúspěšnější britský trenér Mark Johnston, který v minulosti trénoval Shamardala i pozdější českou hvězdu Darsalama, ohlásil úmysl posílat víc koní do britského derby.
01.02.2019 11:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Druhé místo hřebce Dee Ex Bee v loňském britském derby výrazně navnadilo jeho trenéra Marka Johnstona, který letos ohlásil cíl klíčový dostih na světě vyhrát. Nejúspěšnější trenér britské historie podle počtu vítězství se přitom Epsom Derby dosud spíše vyhýbal.
 
"Za celou svou dlouhou kariéru jsem měl v derby snad pět nebo šest startujících. To je počet, který posílá Aidan O’Brien do jednoho ročníku. Budu muset v budoucnu hlásit do derby víc koní," poznamenal Johnston v rámci rozboru své stáje před sezonou pro průvodce RFO Flat Racing Guide 2019.
 
59letý Skot, který už řadu let působí ve velkorysých přírodních podmínkách v anglickém Middlehamu, přiznal, že mu loňský výkon jeho outsidera s kursem 20:1 otevřel oči. "Pochopil jsem, že má opravdu smysl o vítězství v derby usilovat. Zároveň mi to připomnělo, že v dostizích nemůžete vyhrát, pokud se o to ani nepokusíte," citoval Johnstona list Racing Post.
 
"Systém přihlášek hraje proti derby"
 
Johnston má na přihláškách letošního derby pět koní, z nichž zatím nikdo nestartoval. Největší nevýhodu britského derby spatřuje právě v systému, kdy je nutné koně přihlásit už jako ročka v prosinci, tedy osmnáct měsíců před dostihem.
 
"Pokud máte ročka za 500 000 guinejí po Galileovi, tak ho samozřejmě hlásíte do derby. Ale když se nepohybujete v té nejvyšší lize a kupujete levnější koně, tak prostě těch 560 liber za přihlášení ročka nedáte. Výsledné startovní pole pak vzniká z relativně malého počtu koní, což snižuje sportovní úroveň," konstatuje.
 

Čtěte také: Je to o koňské osobnosti, říká ženská hvězda skikjöringu 

 
V České republice se koně pro derby i další klasické dostihy aktuálně přihlašují v lednu před klasickou sezonou. V době založení derby ve Velké Chuchli přitom tehdejší Čs. Jockey Club koketoval s myšlenkou následovat britskou předlohu. Propozici Československého derby 1922 vypsal již 11. prosince 1920. Přihlašování koní jako ročků se však nakonec neujalo a už během dvacátých let od něj bylo upuštěno.
 
Trénoval Shamardala i Darsalama
 
Původním vzděláním veterinář Johnston je trenérem s největším počtem vítězství v historii britského turfu. Dlouholetého rekordmana Richarda Hannona staršího překonal loni v srpnu, když nasedlal svého 4194. vítěze. Potřeboval na to 31 let.
 
Za nejlepšího koně své kariéry označuje hvězdného plemeníka Shamardala, kterého připravoval jako dvouletého, než ho šejk Mohammed bin Rašíd al Maktúm po třech vítězstvích ze tří startů stáhl ke svému hlavnímu trenérovi Saeedu bin Suroorovi. Trénoval také špičkové vytrvalce Double Triggera a Jukebox Jury, klasické vítěze Attraction či Mister Baileys a také Darsalama.
 
Pozdější hvězda českého turfu strávila v Middlehamu svou dvouletou sezonu. Po dvou nevýrazných startech ho zakoupil Ardak Amirkulov a přesunul do Česka k Arslangireji Šavujevovi.
 
Před třemi lety byl Mark Johnston hostem semináře v Bratislavě, kam přicestoval na pozvání tamního Závodiska spolu s Evropskou a středomořskou federací dostihových autorit (EMHF). Středoevropské kolegy při této příležitosti nechal nahlédnout do svého know how i zákulisí špičkové stáje jako fungující firmy.
 
 
 
Ilustrační foto: Bývalý Johnstonův svěřenec Darsalam se ozdobil vítězstvím v Českém derby, foto: Martin Cáp




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE