reklama 11D

Global Champions vrcholí v Rijádu. Velkým favoritem je Harrie Smolders

ikonka

Základní část světové parkurové série Global Champions spěje ke svému závěru. Finále se uskuteční od 26. do 28. října v saudskoarabském Rijádu. Hlavním favoritem na zisk titulu šampiona Longines Global Champions Tour je Nizozemec Harrie Solders.
24.10.2023 21:20  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Pozornost parkurových fanoušků z celého světa směřuje v těchto dnech do hlavního města Saudské Arábie. Od čtvrtka do soboty Rijád hostí finálový mítink seriálu Global Champions. O tituly šampionů se jezdci a koně utkají jak v týmové lize, tak v túře pro jednotlivce, v níž patří mezi trojici největších favoritů lídr žebříčku Harrie Smolders.
 
Tento nizozemský reprezentant tak má šanci zopakovat celkové vítězství z roku 2017. V letošní sezoně nasbíral v součtu 252 bodů a upoutal na sebe pozornost především v druhé polovině sezony, kdy hned čtyřikrát po sobě nechyběl na stupních vítězů. Druhý se umístil v Monaku, následně skončil třetí ve španělské A Coruñi, vyhrál v Riesenbecku a poté ještě zopakoval bronz v Londýně. 
 
Další žhavý adept na mistrovský titul taktéž reprezentuje Nizozemsko. Maikel van der Vleuten má před posledním mítinkem 238 bodů a je průběžně druhý. Kromě vítězství ve francouzském Cannes si připsal řadu dalších pěkných umístění. Zabodoval v jedenácti ze čtrnácti Velkých cen, a tak se mu poměrně dost bodů škrtalo, neboť do celkového pořadí se počítá jen osm nejlepších výsledků. 
 
Ze třetí pozice bude na vítězství útočit současná světová parkurová jednička ze Švédska – Henrik von Eckermann, jenž je úřadujícím mistrem světa a předloňským vítězem pražské Super Grand Prix. Doposud nasbíral 235,5 bodů a má za sebou hned dva triumfy ze Stockholmu a z Říma. Každopádně třetího i druhého jezdce v žebříčku čeká těžký boj o prvenství a nebude záležet pouze na vlastním umístění, ale i na tom, jak se bude dařit vedoucímu Smoldersovi. Zjednodušeně řečeno, pokud se lídr tabulky umístí v Rijádu mezi nejlepšími osmi účastníky, udrží si vedení a získá titul šampiona LGCT 2023. 
 

Psali jsme: Smolders je ve formě. Chce to trpělivost, říká před startem v O2 areně

 
Nelítostnou bitvu diváci uvidí i v rámci finále Global Champons League, a to mezi nejlepšími dvěma celky. Ačkoliv to dlouho vypadalo, že pro jasné vítězství míří Riesenbeck International, kterým se podařilo hned pětkrát triumfovat, tak v závěru sezony je dohnali na rozdíl pouhých tří bodů Paris Panthers. Znamená to tedy, že každá příčka ve finále bude hrát obrovskou roli. Oba celky proto vysílají ty nejlepší reprezentanty. Za Paris Panhers nastoupí Jur Vrieling a Ben Maher. Riesenbeck International vysílá Philippa Weishaupta, Christiana Kukuka a do zálohy ještě Eoina McMahona. 
 
První ze dvou finálových kol Global Champions League startuje v pátek od 16:15 hodin místního času, tedy v 15:15 středoevropského letního času. Druhé kolo pak bude následovat od 19:30, resp. 18:30 hodin. Přímý přenos bude možné sledovat prostřednictvím internetové platformy GCTV, záznam s českým komentářem odvysílá od 23:00 hodin stanice Nova Sport 2. Longines Global Champions Tour Grand Prix Rijádu je na programu v sobotu od 18:15 hodin, tedy od 17:15 našeho času. Rozhodne se v něm nejen o šampionovi seriálu LGCT, ale také o posledním postupujícím do Super Grand Prix v Praze. Doposud kvalifikovanými účastníky jsou Philipp Weishaupt, Katrin Eckermann, David Will, Edwina Tops-Alexandra, Julien Epaillard, Maikel van der Vleuten, Henrik von Eckermann, Christian Ahlmann, Harrie Smolders, Bertram Allen, Max Kühner, Jessica Springsteen, Sanne Thijssen, Peder Fredricson a Andreas Schou. 
 

Čtěte také: Do O2 areny se těším nejvíc na Speed and Music, říká Rozálie Pichrtová

 

Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se koná v libeňské O2 areně od čtvrtka 16. do neděle 19. listopadu, a kromě zmíněné sobotní Super Grand Prix LGCT bude mezi hlavní body programu patřit Super Cup GCL. Do pátečního semifinále týmové soutěže mají zajištěn přímý postup ze základní části seriálu nejlepší čtyři celky z celkových šestnácti. 
 
Dvanáct zbývajících musí nejprve projít sítem čtvrtečního čtvrtfinále, což se bude týkat vedle jiných celků i družstva Prague Lions, jehož manažerkou je Anna Kellnerová. Pražští lvi tak budou potřebovat co nejsilnější podporu domácích fanoušků, aby bylo možné jim držet palce nejenom během úvodního dne. Do nedělního finále se páteční části probojuje už jen šest týmů a stejný počet jich z klání vypadne. 
 
Součástí akce je také jedinečná jezdecká show, v níž diváci uvidí poprvé v České republice netradiční disciplínu Horseboarding, kdy jezdec v sedle koně za sebou táhne skateboardistu na off-roadovém skateboardu. Velkou dávku adrenalinu nabídne i vystoupení skupiny Cali Voltige, která na koních předvádí akrobatické kousky označované jako džigitovka. 
 

Nepřehlédněte: Vzduch v O2 areně rozvíří čtyřspřeží. Nesvačilové se utkají mezi sebou

 
Spojení akrobacie, tance a jízdy na koni představí v Praze Dajana Pfeifer. Přítomnému publiku ukáže také bezmeznou důvěru, kterou si může člověk s koněm vybudovat. Chybět letos nebudou v O2 areně opět vozatajové. Se svými čtyřspřežími se utkají při překážkové jízdě. V rámci artistické show pod taktovkou Michala Cabana návštěvníky jistě nadchnou vedle mnohých účinkujících i velké svítící loutky Dundu. Děti si ve fanzóně budou moci vyzkoušet mimo jiného přeskákat miniaturní parkur s překážkami Longines Global Champions Tour.
 
GC Prague Playoffs se letos uskuteční již popáté. Podrobnosti o programu najdou zájemci na webu www.pragueplayoffs.com, kde je také odkaz na on-line prodej vstupenek.
 
Foto: poskytlo tiskové středisko GC Prague Playoffs
Zdroj: tisková zpráva GC Prague Playoffs



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

Související informace

Dění v týdnu: Češi jedou do zahraničí, Rijád hostí poslední kolo GC
Max Kühner pojede opět Super Grand Prix. Letos postoupil se štěstím
Allena čeká premiéra v Super GP. Postup vybojoval hned na druhý pokus
Do O2 areny se těším nejvíc na Speed and Music, říká Rozálie Pichrtová
Vzduch v O2 areně rozvíří čtyřspřeží. Nesvačilové se utkají mezi sebou
Smolders je ve formě. Chce to trpělivost, říká před startem v O2 areně
Začátek sezony byl zlý. Ahlmann zabojoval o start v Super Grand Prix
Svobodová: Při Playoffs jsem nikdy nechyběla, Famous tam bude poprvé
Cali Voltige se představí v Praze. Zapomeňte na klidné cvičení na koni
King Edward mi dává hrozně moc, říká Eckermann před cestou do Prahy
Maikel van der Vleuten se chystá do Prahy. Vše klape skvěle, raduje se
Filip Doležal: Do O2 areny chystám Enza. Ze stájové trojky je jednička
Epaillard: Postup do Super Grand Prix považuji za výjimečný úspěch
Vrací se první vítězka Super Grand Prix. Tops-Alexander míří do Prahy
Žádná uzdečka, žádný problém. Conrada nic nerozhodilo, líčí Wathelet
Strnadlová odstartuje v O2 areně již potřetí díky mistrovskému titulu
Nováček v Super Grand Prix: Němec David Will zažije v Praze premiéru
Dajana Pfeifer: Největší motivací je předvést důvěru mezi mnou a koněm
Andrlík: Playoffs bude v Praze naposledy. Chystáme opět skvělou show
Katrin Eckermann pojede už podruhé Super GP. Nemám slov, říká Němka
Tretera: Svůj sen jsem si splnil. Chci, aby Gangster chodil pět hvězd
Nečekaná vítězství jsou nejhezčí, říká Weishaupt o postupu do Prahy
Grand Prix Říma vyhrál Eckermann. Do Super GP v Praze míří dva jezdci
NEPŘEHLÉDNĚTE