reklama 11A

Vrací se první vítězka Super Grand Prix. Tops-Alexander míří do Prahy

ikonka

Australská olympijská jezdkyně Edwina Tops-Alexander patří k nejpopulárnějším osobnostem parkurového sportu. V roce 2018 se v pražské O2 areně stala historicky první vítězkou Super Grand Prix LGCT. Letos se o triumf po pěti letech pokusí znovu.
02.10.2023 14:34  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12D

 
V roce 2018 se v pražské O2 areně konal vůbec první ročník Global Champions Playoffs. V elektrizující atmosféře plné arény si tehdy pro premiérové vítězství v Super Grand Prix Longines Global Champions Tour dojela v sedle klisny California Australanka Edwina Tops-Alexander. 
 
V následujících letech však neměla takové štěstí, aby se jí podařilo některou z Velkých cen série LGCT vyhrát a díky tomu se do zmiňované prestižní soutěže na konci sezony kvalifikovala. Letos se jí to konečně podařilo při Grand Prix Madridu, při níž sedlala holandského teplokrevníka jménem Fellow Castlefield. „Musím říct, že závody v Madridu byly úžasné. Diváci byli neuvěřitelní,“ řekla nadšená jezdkyně na tiskové konferenci po soutěži.
 
„Můj kůň není nijak zvlášť rychlý, to mi dělalo starosti,“ popisovala průběh rozeskakování. „Také byl vystrašený ze skoku číslo jedna, musela jsem pak mezi jedničkou a dvojkou přidat jeden cvalový skok a opravdu hodně jsem se bála času,“ přiznala. Nakonec byla jedinou účastnicí, jíž se podařilo základní kurz soutěže s překážkami vysokými 160 centimetrů překonat bez penalizace, a proto ani nedošlo na rozeskakování. Edwina Tops-Alexander tak po pěti letech získala pozici na startovní listině Super Grand Prix v Praze.
 
Vedle tohoto triumfu se letos blýskla čtvrtým místem v Grand Prix v nizozemském Valkenswaardu. Celkem se do hlavní soutěže mítinku podívala v sezoně 2023 devětkrát. Je rovněž oporou družstva Valkenswaard United v týmové soutěži Global Champions League. Startovala za něj v jedenácti kolech a pětkrát se i díky ní umístil její celek v top 5.
 

Psali jsme: Strnadlová odstartuje v O2 areně již potřetí díky mistrovskému titulu

 
Kvalifikovanými účastníky Super Grand Prix LGCT 2023 jsou Philipp Weishaupt, Katrin Eckermann, David Will, Edwina Tops-Alexandra, Julien Epaillard, Maikel van der Vleuten, Henrik von Eckermann, Christian Ahlmann, Harrie Smolders, Bertram Allen, Max Kühner, Jessica Springsteen, Sanne Thijssen, Peder Fredricson a Andreas Schou. Poslední volné místo získá nejúspěšnější jezdec při finále v Rijádu.
 
Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se koná v libeňské O2 areně od čtvrtka 16. do neděle 19. listopadu, a kromě zmíněné sobotní Super Grand Prix LGCT bude mezi hlavní body programu patřit Super Cup GCL. Do pátečního semifinále týmové soutěže mají zajištěn přímý postup ze základní části seriálu nejlepší čtyři celky z celkových šestnácti. 
 
Dvanáct zbývajících musí nejprve projít sítem čtvrtečního čtvrtfinále, což se bude týkat vedle jiných celků i družstva Prague Lions, jehož manažerkou je Anna Kellnerová. Pražští lvi tak budou potřebovat co nejsilnější podporu domácích fanoušků, aby bylo možné jim držet palce nejenom během úvodního dne. Do nedělního finále se páteční části probojuje už jen šest týmů a stejný počet jich z klání vypadne. 
 
Součástí akce je také jedinečná jezdecká show, v níž diváci uvidí poprvé v České republice netradiční disciplínu Horseboarding, kdy jezdec v sedle koně za sebou táhne skateboardistu na off-roadovém skateboardu. Velkou dávku adrenalinu nabídne i vystoupení skupiny Cali Voltige, která na koních předvádí akrobatické kousky označované jako džigitovka. 
 
Spojení akrobacie, tance a jízdy na koni představí v Praze Dajana Pfeifer. Přítomnému publiku ukáže také bezmeznou důvěru, kterou si může člověk s koněm vybudovat. Chybět letos nebudou v O2 areně opět vozatajové. Se svými čtyřspřežími se utkají při překážkové jízdě. V rámci artistické show pod taktovkou Michala Cabana návštěvníky jistě nadchnou vedle mnohých účinkujících i velké svítící loutky Dundu. Děti si ve fanzóně budou moci vyzkoušet mimo jiného přeskákat miniaturní parkur s překážkami Longines Global Champions Tour.
 
GC Prague Playoffs se letos uskuteční již popáté a pořadatelé předem avizovali, že jde o poslední ročník pořádaný v Praze. Podrobnosti o programu najdou zájemci na webu www.pragueplayoffs.com, kde je také odkaz na on-line prodej vstupenek.
 
Foto: poskytlo tiskové středisko GC Prague Playoffs
Zdroj: tisková zpráva GC Prague Playoffs
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE