Dominika Tomíková: Ve všestrannosti závodila maminka. Byla mým vzorem

ikonka

Reprezentantka stáje Derby a jezdkyně všestrannosti Dominika Tomíková zavzpomínala na svůj vstup do jezdeckého sportu. Přes mistrovské úspěchy v drezuře a parkuru s poníkem Kenym se nakonec dostala k všestrannosti, jež je nyní hlavní disciplínou.
19.10.2022 06:30  |  Autor: Bc. Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Okolo koní se jezdkyně všestrannosti Dominika Tomíková pohybuje od svých čtyř let, ale zpočátku pro ni ježdění bylo spíše jen hobby. Nejdříve to bylo tedy jen takové to vožení a sem tam nějaký ten hobby křížkový parkur na ponících půjčených od sestřenice. V této době má na kontě mnoho úspěchů z mistrovských šampionátů a reprezentuje Českou republiku také na mezinárodních závodech. 
 
Kdy jste zjistila, že se jezdectví budete chtít věnovat opravdu naplno?
V devíti letech, když přišel takový můj zlom zájmu v podobě půjčení toho nejlepšího poníka pod sluncem, kterým byl Keny 2. Keny mě přivedl opravdu k hodně úspěchům. Na jaře roku 2014 jsme společně složili Zkoušky základního výcviku jezdce na pony a ve stejném roce jsme spolu vyhráli soutěž nadějí, která se jela v rámci mistrovství České republiky pony ve Zduchovicích. Následovala pak i výhra v drezurním šampionátu a také obhájení titulu v soutěži nadějí v roce 2015. S Kenym jsem se rozloučila jak jinak než výhrou, a ta se nám podařila opět ve Zduchovicích na pony mistrovství, kde jsme se stali mistry v drezuře na pony do 135 centimetrů.
 
Jak jste se poté dostala k vaší hlavní disciplíně, kterou je všestrannost?
Vzhledem k tomu, že moje mamka jezdila aktivně všestrannost, tak mě k této disciplíně směřovala také. Začínala jsem tedy od těch nejmenších soutěží a dnes už jsem na obtížnosti L. Už první rok u této disciplíny jsem získala stříbrnou mistrovskou medaili, bylo to v roce 2014 v Humpolci. 
 
Kde jste se se svými koňmi připravovala a ve které stáji sídlíte?
Mým místem tréninku a zároveň dlouhodobým domovem mých koní je Jezdecký areál klubu Derby. Z tréninkových důvodů jsem navštěvovala i nedaleký areál Dvůr Nové zámky a na crossové tréninky jsem jezdila do Loštic. 
 
Kdo vám předával nové jezdecké zkušenosti?
Nejvíce zkušeností z tréninků jsem nasbírala od manželů Heidenreichových, kteří mě až doteď provází mojí military kariérou. Z drezurních trenérek to potom byly Kamila Kolárová nebo nově Daniela Diringerová.
 

Psali jsme: Jana Kohoutová dostala poníka v sedmi letech. Tím začala její kariéra

 
Jakých doposud dosažných úspěchů si osobně ceníte nejvíce?
Kdybych měla říct jakých úspěchů si nejvíc cením, byly by to samozřejmě medaile z mistrovstvích České republiky, které mám ve své sbírce již tři. S tím, že té stříbrné, kterou jsem získala letos ve všestrannosti, si cením asi nejvíce, jelikož to bylo s nejméně zkušeným koněm, kterým je Demi. Opravdu pro mě celý závod dýchala. Za můj úspěch považuji i dvakrát dokončený cross na úrovni CCI2* s půjčenou kobylkou Florou 13. 
 
Už jste některé koně zmínila, ale kteří byli těmi nejvíce důležitými pro vaši kariéru?
Za svou kariéru jsem měla to štěstí závodit celkově s patnácti koňmi a jednoho dalšího dokonce i obsedat. Moje největší srdcovky jsou poníci Keny 2, Mastino a Kača a z velkých koní potom Matrix, Flora 13, Love Jackie a Demi-RH. Nejvýjimečnější koněm mého života je právě Demi-RH, která mě i přes svoji začáteční nezkušenost překvapuje každým dnem a myslím si, že svoje nejlepší léta má ještě před sebou. Momentálně mám to štěstí ji těmito léty provázet a radovat se z každého posunu vpřed. 
 
Co patří mezi vaše další aktivity spojené s jezdectvím?
Když se objeví nějaká ta hodinka času navíc, tak se věnuji trénování dětí i dospělých v rámci výcvikových lekcí, které areál JK Derby nabízí. V budoucnu bych si chtěla udělat cvičitelskou licenci.
 
S jakým plánem jste vstupovala do jezdeckého prostředí a čeho byste dále chtěla dosáhnout?
Ze začátku jsem ježdění brala skutečně jako takový koníček. Až v roce 2020 jsem díky trenérovi Larsu Christenssonovi, který nás trénoval v rámci Sportovního centra mládeže, začala přemýšlet o účastni na mistrovství Evropy ve všestrannosti, které bohužel nevyšlo kvůli zdravotnímu stavu mé klisny. Teď se soustředím hlavně na přípravu mých dalších koní do vyšších soutěží a uvidím, kam nás naše cesty zavedou.
 
Foto: poskytla Dominika Tomíková