reklama 11A

Domes odstartoval boj o trojici zimních pohárů. Úvod mu vyšel jen částečně

ikonka

Reprezentant Jezdeckého klubu M+M Pastviny je fenomén Zimního jezdeckého poháru spřežení. Jako jediný pravidelně startuje ve všech třech seriálových kategoriích a pokaždé bojuje o stupně vítězů. Letos začal slibně, ale konkurenti mu nic nedarovali.
03.02.2024 23:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

 
Při prvním kole jubilejního desátého ročníku Zimního jezdeckého poháru v Hradištku u Sadské odstartovalo v sobotu 3. února přesně padesát spřežení. O rámcový program se postaraly dvoje solidně obsazené hobby soutěže, kategorie dvojspřeží pony a překážková jízda dětí, jež dokázala, že vozatajové se o budoucnost své disciplíny obávat nemusí, neboť postupně vyrůstá nová generace milovníků tohoto koňského odvětví. 
 
Hlavní pozornost však byla směřována především na trojici seriálových soutěží. Nejprve se mezi sebou utkalo o první pohárové body třináct dvojspřeží a hned po prvním kole klání bylo jasné, že bude velmi těžko hledat rovnocenného konkurenta loňský vítěz série Milan Domes. Zatímco většina soupeřů nasbírala včetně penalizace více jak sto sekund, bezchybný reprezentant Jezdeckého klubu M+M Pastviny zapisoval skóre 89,81. Rozdíl méně jak deseti vteřin měl jen Petr Myslík. 
 
Při druhé jízdě však Myslík jednou chyboval a s celkovým výsledkem 202,17 sekund se zařadil na čtvrtý řádek za Zdeňka Jiráska a Petra Vlašice. Ti předvedli oba výkon těsně pod 200 vteřinami. Ačkoliv měl Milan Domes jako poslední startující již značně rozrytou trať od kol kočárů, znovu dokončil celou trasu kurzu bez penalizace ve výborném čase 90,06. Skóre 179,87 znamenalo náskok dvaceti sekund na další medailisty. „Dnes to bylo snadné, jelikož mám suprové koně. Plán byl zvládnout první kolo rychle a čistě, což se podařilo. Druhé kolo už jsem si to jen pohlídal. Trať byla dobrá, i když na konci startovní listiny byl povrch již horší, ale dalo se to,“ zhodnotil Domes a poděkoval také dětem z jeho domovského oddílu za skvělou práci s koňmi v rámci tréninku. 
 
Vše nasvědčovalo tomu, že Domes bude atakovat nejvyšší příčky i v soutěžích čtyřspřeží a jednospřeží. Se čtveřicí koní Pluto, Mágus, Bársony a Piszra se v královské kategorii ujal vedení díky času 131,10, ale jen jednu sekundu za ním zaostával Petr Vlašic. Takto malý rozdíl měl i přes to, že zaznamenal hned dvě chyby, zatímco Domes jen jednu. Jenže v druhém kole bylo vše jinak. Vlašic zajel skvělou rundu s výsledkem 112,26 a Domes po inkasování patnácti bodů za tři shozené míčky musel být v závěru spokojen i s druhým místem. „Pro mě bylo nejdůležitější udržet nervy na uzdě a nechat koně jít tak, jak to umí. Je to hodně o nervech a Milanův problém byl v tom, že strašně chtěl opět vyhrát. Někdy to vyjde a někdy ne, nikdy není nic jistého,“ konstatoval Petr Vlašic z Ranče Ladná. Třetí příčku brala Kateřina Sklenská, čtvrtou pak Jaroslav Jandl. Ten měl smůlu v první rozjížďce, jelikož se mu rozpřáhli koně, a kromě časové ztráty byl penalizován dvaceti body za sesednutí přísedících. 
 
Do třetice se Milan Domes ujal vedení po prvním kole v soutěži jednospřeží. Jenže to bylo vedení opravdu velmi těsné, neboť Jiří Ziegler ze Sportovního klubu Stáj 3K Přední Lhota ztrácel pouhé dvě desetiny vteřiny. Druhou jízdu měl Ziegler o sekundu a půl pomalejší, a tak musel být hodně napnutý, jak na to zareaguje jeho hlavní soupeř. Jenže ten se nevyhnul jedné chybě, a bylo jasné, že stejně jako ve čtyřspřeží se bude muset spokojit s pomyslným stříbrem. To by bral i v případě, že by nepobořil jednu z překážek, neboť konečná ztráta byla 5,73 sekund. „Už druhé místo po prvním kole mě potěšilo a překvapilo, neboť jsem původně neměl v plánu sem jet. Klisnu Felu to však v hale baví, tak jsme ji sem vzali provětrat, jelikož to do Hradištka nemáme daleko. Přihlašovali jsme se až na poslední chvíli v předvečer závodů a přiznám se, že zatím ani nevím, zda se budeme dalších kol seriálu účastnit. Zimu totiž beru hlavně jako přípravu na letní sezonu,“ přiznal Jiří Ziegler, jenž v loňském Zimním jezdeckém poháru neměl žádný start. Zda jej úvodní úspěch přiměje k přehodnocení plánů pro nadcházející seriálová kola, to zatím neupřesnil.  
 
Další vozatajskou zastávkou halové sezony 2024 budou 17. února Slatiňany, za dva týdny bude následovat Tlumačov, poté Brno a Královice. Královický dvůr bude letos hostit i čtyři parkurové mítinky zimní túry, první z nich proběhne již v sobotu 10. února. Podrobnosti zájemci najdou na stránkách www.jezdeckypohar.cz.
 
Zdroj: tisková zpráva Zimního jezdeckého poháru
Foto: Josef Malinovský
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE