reklama 11A

Dojemné loučení s milovaným obříkem: Patriot jde do voltižního důchodu

ikonka

Jeden z nejúspěšnějších voltižních koní posledních let Patriot ukončil sportovní kariéru a odešel do zaslouženého důchodu. „Milovaný obřík“ se narodil v březnu 2007 na Slovensku a do svých šestnácti let posbíral řadu vítězství pod mnoha jezdci.
19.09.2023 09:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Slovenský teplokrevník Patriot-NF si během třetího zářijového víkendu užil svůj poslední voltižní šampionát. Ve své bohaté kariéře jich absolvoval mnoho a úspěšný byl i na mezinárodní scéně.
 
„Milovaný obřík“ se narodil 17. března 2007 na Slovensku a zhruba ve třech letech se dostal do stáje Petry Cinerové, kde ho poprvé viděla Andrea Videnková. „Tak takový kůň je můj sen,“ proběhlo jí tenkrát hlavou. O pár let později, konkrétně v roce 2014, si ho dovezli zástupci tehdejšího Jezdeckého klubu voltiž Albertovec, dnes JK Silesia Strahovice, do své stáje s tím, že si ho do konce sezony půjčí z důvodu zranění tehdejší stájové jedničky. Patriot však už zpátky do Drásova neodjel a zůstal s Vladimírem Menšíkem a Andreou Videnkovou v Albertovci. 
 
Práce s Páťou, jak mu všichni říkají, nebyla ze začátku lehká. „Silný obřík dával občas zabrat i Láďovi a ačkoli byl při tréninku spolehlivý, své mouchy si pak vybíral na závodním kruhu,“ vzpomíná Andrea Videnková. „Nicméně v dubnu 2015 se poprvé postavil na start mezinárodních závodů s juniorskou skupinou, a tím se odstartovala jeho obrovská úspěšnost. Páťa získal nespočet prvenství na domácí půdě. Několikrát byl vyhodnocen jako nejlepší kůň mezinárodních startů ve skupinách, nejednou získal titul voltižního koně roku,“ pokračuje Andrea.
 
„Z Patriota se stal naprosto spolehlivý týmový parťák a skupinu nevyšplouchl ani v těžkých startech při obrovské bouřce nebo jiných nepříznivých situacích. Jakmile vyběhl na start, byl to naprostý profesionál. Startovali na něm i jednotlivci, ale tato soutěž ho příliš nebavila, asi mu chyběly na hřbetě další děti. Jedním z největších úspěchů byl start při mistrovství Evropy 2016 ve francouzském Le Mans, kde českému týmu jen o pár setinek uteklo medailové místo a skončil nakonec čtvrtý,“ vypráví jeho dlouholetá lonžérka.
 

Psali jsme: Na koňskou olympiádu jen za pomocí veřejné sbírky!

 
Největší závod pro Patriota a jeho tým se konal v roce 2018. Tehdy reprezentoval Českou republiku při Světových jezdeckých hrách v americkém Tryonu. „Nejprve to vypadalo jen jako bláznivý nápad, který se však nakonec stal reálnou skutečností. Díky velké podpoře veřejnosti prostřednictvím uspořádané sbírky, rodině Kellnerových, ale i rodičů mladých sportovců Patriot skutečně do USA odletěl. Přestože nás tam potrápily zdravotní komplikace, ale i hurikán, tak nakonec se juniorský tým vracel z Ameriky jako sedmý nejlepší mezi špičkovými seniorskými skupinami,“ hrdě připomíná Andrea Videnková.
 
O rok později se u Patriota objevily závažné zdravotní problémy. Po vyšetření v Heřmanově Městci nebyly prognózy vůbec dobré a vypadalo to, že voltižní kariéra pro něj skončila. „Díky obrovské pomoci našeho stálého veterinárního lékaře MVDr. Marka Mecha, kováře Zdeňka Nevařila, MVDr. Petra Eima a MVDr. Petra Přikryla mohl Patriot startovat až do dnešního posledního voltižního kolečka. Dnes vidíme Patriota na voltižní startce naposledy a od teď si bude užívat zaslouženého koňského důchodu,“ uvedli v neděli při mistrovství České republiky v Tlumačově Andrea Videnková a Ladislav Menšík. Nechyběl u toho ani náhradní lonžér, který Patriota doprovázel i do USA – frenštátský Ondřej Svoboda. Všichni tři jej ještě naposledy odlonžovali a pak už jen následovalo dojemné loučení.
 
Foto: Petr Videnka



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }