reklama 11C

Na koňskou olympiádu jen za pomocí veřejné sbírky!

ikonka

Již dva měsíce probíhá sbírka zástupců české voltiže na účast při Světových jezdeckých hrách 2018 v americkém Tryonu. Bez ní se na této „koňské olympiádě“ představit nebudou moci. O sbírce na reprezentaci ČR jsme si povídali s Andreou Videnkovou…
10.03.2018 11:18  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Česká voltiž se Světových jezdeckých her (WEG) účastní pravidelně, kolikrát zástupci této disciplíny vlastně na tomto jezdeckém vrcholu reprezentovali Českou republiku?
Jestli si vzpomínám správně, tak poprvé se zástupci české voltiže zúčastnili Světových jezdeckých her v Haagu v roce 1994 a od té doby jsme se jich účastnili pokaždé.
 
Kolik jsou předpokládané náklady voltižní reprezentace na účast v Tryonu?
Předpokládané náklady jsme v ideálním výjezdu spočítali na nějakých 840 tisíc korun. Nicméně v této částce je počítáno se dvěma koňmi a asi 14tičlenným týmem. Jako prioritu jsme si však dali sehnat alespoň částku na koně, což činí na jednoho koně nějakých 225 tisíc, a to je cena včetně cesty na letiště do Belgie. 
 
Aktuálně máte vybraných necelých 70 tisíc korun, věříte, že se podaří cílovou částku nasbírat? Do kdy musíte mít zmíněný finanční obnos pohromadě, abyste mohli potvrdit včas svoji účast?
V pondělí 5. března jsme měli schůzku předsedů disciplín, kde nám bylo sděleno, že příspěvek na WEG ze strany ČJF bude skutečně 0. Po této informaci zůstaly v podstatě dvě disciplíny, které i přes tuto informaci chtějí zaplatit zálohu za letenku koně, a to je voltiž a spřežení. Ostatní disciplíny sdělily, že tedy odstupují s výjimkou drezury a skoků, kdy tuto informaci musí ještě potvrdit konkrétní jezdci. Jelikož se objevili i dobří lidé, kteří nás chtějí podpořit, troufáme si říct, že nepřestáváme bojovat a doufat a alespoň na jednoho koně věříme, že potřebné finance nasbíráme.
 
Pokud se vše podaří, s jakými ambicemi na WEG pojedete?
V loňském roce jsme dovezli 5. místo z mistrovství světa, v předloňském 4. z mistrovství Evropy. Sice juniorů, ale skupiny v juniorských kategoriích byly mnohem těžší než v seniorských. Proto také vznikla tato myšlenka, vyrazit na WEG a moc rádi bychom se umístili do 6. místa.
 
Co se s penězi stane, pokud se jich ovšem nakonec nevybere dostatek pro účast na WEG?
Stále víc a víc věřím, že to prostě dáme! Každopádně osud zálohy za letenku koně je jasný. 
 
Jak to bylo s podporou účasti ze strany České jezdecké federace v minulosti a jak by tomu mělo být letos? Máte nějaké oficiální stanovisko ze strany ČJF k případné podpoře tohoto výjezdu?
Tohle je docela těžká otázka. Začnu tou minulostí, která je jednodušší. ČJF VŽDY podpořila sportovce na nejvyšších soutěžích, což je pro voltiž ME, MS (WEG). Někdy méně, někdy více. Asi nejlépe zorganizovaný výjezd byly Světové jezdecké hry v Normandii. Bylo to poprvé, kdy na hry jely i jiné disciplíny než voltiž. Bylo ne jen postaráno finančně o tento výjezd, ale hlavně organizačně. Už dva roky dopředu, zjišťovala tehdejší GS Lucie Spiwoková, kdo plánuje jet. Dle toho se už dopředu počítal rozpočet, a to od oblečení přes cestu, ubytování až samotný start. Navíc i pořadatelé světových her si uvědomují, že toto je skutečně TOP závod pro jezdce a snaží se pomoci, stejně jako např. pořadatel 2018, který hradí ubytování závodníků na místě ze svého. Každopádně vždy federace vyčlenila určité finance na šampionáty, a to oba. Následně si pak disciplíny rozdělily, zda 70 % na ME a 30 % na MS – většinou podle počtu účastníků. 
Přístup současného vedení ČJF mi proto připadá více než podivný. Když si přečtete zápis z rady, píše se tam pro veřejnost, že rada schválila: d/ snížit výdajovou část rozpočtu – v položkách mzdy sekretariátu, WEG, příspěvky....
Když si to přečtete, říkáte si „fajn, tak snad aspoň něco málo ČJF uvolní“. Ovšem opak je pravdou. Když dostanete do rukou rozpočet, kde není snížení, ale rovná NULA. Smutně si povzdechnete, řeknete si, v roce 2010 na hry do USA tehdejší vedení ČJF přispělo aspoň 50 tisíc a říkáte si, no co už, i tak to zkusíme, jsme bojovníci. Ovšem nulou to nekončí, následně dostanete návrh smlouvy, ve kterém má být, že se zavazujete uhradit zálohu, ovšem o tom ve skutečnosti až tak smlouva nepojednává. Pojednává především o povinnostech jezdců, aby správně reprezentovali, chodili v reprezentačním oblečení atd. Povinnosti reprezentace jsou jasně dané pravidly a reprezentačním řádem, proč ve smlouvě o záloze převládají tyto veličiny? O povinnostech ČJF jako je doložení finančních nákladů, skutečná cena zálohy, vyslání šéfa mise, zajištění toho oblečení, prostě věci, které z reprezentačního řádu nevyplývají tam nenajdete. 
A nakonec Vás někdo upozorní na to, že v zápisu VV z 13. února 2018 je schválena širší nominace jezdců na WEG, kde však voltiž není uvedena vůbec. Budu ale pozitivní a předpokládám, že se jedná o chybu v zápise, když 5. března 2018 osobně se zástupci ČJF řešíme platbu a objednání boxů a smlouvu. 
Takže o podpoře ČJF si snad z výše uvedených řádků, může každý odvodit odpověď na položenou otázku sám. 
 
Člen Výkonného výboru ČJF Martin Blažek na internetu veřejně konstatoval – cituji: „Hodně mi baví si číst, že kvůli JIS nedostane hrstka vyvolených zájezd do Tyrionu na WEG nebo že se kvůli JISu neproplácejí soustředění… Fakt mi to baví. Pokud jde o WEG, pak pokud někdo má vidinu na dobré umístění, ať jede a pokud se umístí do 10. místa, jsem všemi deseti pro mu vše zpětně zaplatit. Pokud si chce udělat hezký výlet bez šance na sportovní úspěch – nevidím jediný důvod, proč by to mělo zbylých 18tisíc členů ČJF hradit, pokud na to nepřijde dotace…“ Co říkáte na takové veřejné prohlášení jednoho z vrcholných představitelů ČJF?
Tohle není jediné konstatování pana Blažka na adresu sportovců a členů ČJF a proto jsem využila svého práva a pana Blažka podala k Disciplinární komisi. Každopádně bych k tomu chtěla říct něco jiného a základního. Na loňském MS byli za námi členové jiných států a říkali – jste dobří, doufám, že se sejdeme příští rok na WEG. Tím začala vůbec myšlenka na WEGu startovat. Po MČR již tradičně jezdíme na pozvání na mega akci do rakouského Wiener Neustadt na Appropos Pferd. Zde jsme skončili již opětovně druzí a porazili jsme špičkovou rakouskou seniorskou skupinu. Takže jsme sedli s rodiči a řekli si – chceme nebo nechceme do toho jít? Bude to jistě velmi finančně náročné a musíme počítat, že na to budeme muset sehnat peníze. Rodiče i děcka si vzali čas na rozmyšlenou a řekli jsme „JDEME DO TOHO“. Následně jsme si nesedli na zadek a neřekli „milá ČJF zaplať nám to“. Ba naopak, začali jsme shánět peníze, napsali projekty, rozjeli sbírku, oslovili firmy atd. atd. O to více mě mrzí, řekla bych až „drzý“ přístup a nechutné vyjadřování se zmíněného člena VV a doposud předvedený přístup vedení ČJF. 
 
Někteří kritici podpory účasti na WEG ze strany národní jezdecké federace, vč. zmíněného člena VV ČJF, poukazují mj. na skutečnost, že formou sbírky „běžně“ shánějí peníze např. i voltižní reprezentanti Velké Británie. Je to opravdu ve voltiži běžné, že se na účast při sportovních vrcholech musí sbírat peníze tímto způsobem?
Moje otázka zní „Kdo jsou kritici účasti na WEG“? Dovolte mi zmínit alespoň dva body Stanov ČJF, a to v článku s názvem „Účel spolku“…
3.1.2. metodicky a cílevědomě působit v oblasti rozvoje rekreačního, výkonnostního a vrcholového jezdeckého sportu ve všech jeho formách,
3.1.5. připravovat a zabezpečovat reprezentaci České republiky ve všech disciplínách jezdeckého sportu dle článku 3.2.1.,
Chcete mi říci, že někdo zvolil do VV osobu/y, které ne jen, že popírají tyto základní body, ale dokonce veřejně vystupují a zostuzují členy tohoto spolku a zjevně dávají najevo, co si o členech ČJF myslí a vystupují proti nim? Jak je možné, že jsou zde zvoleni lidé, kteří jsou zaujatí a dokonce mají možnost rozhodovat? Toto je k zamyšlení pro každého člena ČJF. 
A odpověď na otázku, zda je běžné shánění peněz formou sbírky? No možná jsme reprezentanty Velké Británie motivovali. Jak jsem psala výše, uvědomujeme si a hlavně víme, kolik takovýto výjezd stojí, Českou jezdeckou federaci voltižní cvičenci z Albertovce na šampionátech světových a evropských reprezentuje nepřetržitě od roku 2008, moc dobře známe náklady na to, dostat se tak daleko. 
Každopádně mnohem lépe by se mi četlo ze strany člena VV: „Jsme hrdí, že nás budou na WEG reprezentovat naši členové, byť jim nemůžeme finančně pomoci.“ A nebo ještě lépe: „ČJF je stejně dobrá jako „německá“ federace a postarali jsme se o naše sportovce na WEG“.
 
Pokud by chtěl někdo vaši účast na WEG podpořit, co pro to může udělat a na koho se má obrátit?
Abyste se mohli o voltižních závodnících vůbec něco dovědět, tak vše najdete na adrese: www.facebook.com/voltiznaweg2018/
Jelikož opravdu nemohu dělat vše, tak si VELICE VÁŽÍM pomoci Adély Svobodové z TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm, která právě zajišťuje výše zmiňovaný web a dále Jany Sklenaříkové – „šéfky paravoltiže“, která se stará o organizaci – možnosti a domluvu spolupráce s případnými sponzory, komunikaci ohledně letů, ubytování, stravy, víz. apod.  Uvedené dámy mohou zájemci kontaktovat na e-mailech adela.svobodova2@gmail.com nebo sklinka.j@seznam.cz.
Finančně nám můžete pomoci zasláním jakékoli částky na transparentní účet: 2201353100/2010 
A pak jen osobní prosba o pomoc – jelikož jsem trenér, lonžér, jezdec, skladatel hudby a choreograf v jedné osobě, ráda bych poprosila, zda nevíte o někom, kdo by si např. v rámci školy vyzkoušel pomoci nám právě s choreografií. Voltiž již několik let žádá o výběrové řízení na choreografa, avšak bez výsledku. Teď by se nám hodil ještě více. Avšak dle výše uvedeného – nemůžeme jej zaplatit. 
Děkuji všem případným podporovatelům!
 
Já děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů nejen v cestě za účastí na Světových jezdeckých hrách!



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE