reklama 11C

Dobrá zpráva: Deset "absolventů" Pony ligy již dokázalo vyhrát dostih

ikonka

Zatímco devátý ročník Pony ligy Akraz bezpečnostní agentura je v plném proudu, mnozí bývalí aktéři mezitím úspěšně působí v dostizích. Jména jako Alena Plimlová, Matyáš Luka nebo Anna Lebdušková se stále častěji objevují v čele výsledkových listin.
15.09.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Když v roce 2015 vznikla Pony liga Akraz bezpečnostní agentura, která sjednotila do té doby jen příležitostně a nahodile vypisované dostihy poníků do oficiální platformy, jedním z cílů bylo podpořit mladé jezdecké talenty a nabídnout jim pomocnou ruku na začátku cesty, která by jednou mohla pokračovat v dostihovém sportu.

Po osmi letech není sporu, že projekt rozjetý Kamilou Bartošovou a Bělou Bartáskovou v tomto ohledu splnil očekávání. Jak server Jezdci.cz spočítal podle historických výsledků seriálu, aktuálně vlastní licence vydané Jockey Clubem sedmnáct jezdkyň a jezdců, kteří prošli Pony ligou.

Třináct z nich má na kontě starty v dostizích, čtyři další čekají na své debuty. Deset bývalých účastníků Pony ligy již dokázalo s amatérskou licencí zvítězit, tři z nich letos poprvé.

 

Čtěte také: Zariyannka prodána po čtvrtém místě v Marseille, umístění v Mnichově

 

"Pony liga mi dala hodně. Otevřela mi cestu a vyzkoušela jsem si, jaké to je. Mým snem vždycky bylo sedět na velkém koni a najednou je to tady. Jsem ráda za každou šanci, kterou dostanu," řekla v podcastu na EquiRadiu Anna Lebdušková.

Vítězka Pony ligy z roku 2016 jezdí dostihy teprve třetí sezonu, ale už nasbírala čtyři vítězství a letos přešla mezi žáky. S dosavadními 103 starty patří k momentálně nejobsazovanějším mladým jezdkyním v Česku.

Lebdušková je členkou silné generace mladých talentů, které aktivně pamatují začátky Pony ligy. Spolku s ní ji tvořili například Matyáš Luka, Tereza Winterová, Irena Štěrbová, Tereza Jedličková, Pavlína Kašparová či Tereza Podráská. Část z nich vzešla ze známých dostihových rodin, jiným dostihy poníků naopak pomohly získat první zkušenosti a kontakty. A právě v posledních týdnech a měsících o sobě dávají výrazně vědět.

Různé cesty mladých hvězd

Nejdál zatím došla Alena Plimlová, která se Pony ligou mihla v letech 2016 a 2017. Během následujících šest let se stihla vyučit a nasbírat 21 vítězství, aktuálně vede průběžné pořadí BoKaBau Ladies’ Cupu.

O dvě sezony méně má zatím na kontě Matyáš Luka, suverénní vítěz Pony ligy z roku 2018. Syn trenéra Václava Luky mladšího a šampionky amatérů Martiny Lukové je sám úřadujícím šampionem amatérů a letos o sobě dává výrazně vědět v mistrovství světa Fegentri, v rámci něhož už startoval ve Francii, Irsku, Maďarsku a Norsku. Vítěz patnácti dostihů včetně jednoho ve francouzském Clairefontaine dostává šance od více stájí, jediným limitujícím faktorem je minimální váha 57 kg.

Stejné omezení má další talentovaný amatér Jan Kovář, který naváží 58 kg. Za necelé tři sezony stihl vyhrát tři dostihy ve Velké Chuchli a Mostě, a dostal celou řadu příležitostí od trenéra Miroslava Nieslanika.

Z premiérových dvou vítězství se letos radovala Klára Chrbolková, když ovládla karlovarský dostih amazonek Fegentri v sedle Trezy Lady a minulou neděli přidala chuchelský triumf na Maydaleně. Kromě toho si stihla odbýt zahraniční debut v německém Bad Harzburgu.

Podobnou bilanci má Tereza Podráská, specializující se ovšem na překážkové dostihy. V rámci letošního roku si připsala dvě steeplechase v Meranu. Mezinárodní zkušenosti má i čerstvá vítězka z Lipska Pavlína Kašparová, která projela vítězně cílem již čtyřikrát.

Další osobnost prvních ročníků Pony ligy Irena Štěrbová vlastní profesionální licenci a sen o triumfu na dráze si splnila v létě s dvouletým Didierem v Lysé nad Labem, zatímco Tereza Jedličková se během necelých čtyř sezon propracovala do domácí amatérské špičky a startovala v karlovarském Fegentri. Na Slovensku je v sedle pravidelně k vidění Michaela Jakábová, vítězka z Bratislavy a Senice.

Naopak jediná dvojnásobná vítězka celkového hodnocení Pony liga Tereza Winterová startuje v dostizích jen příležitostně, jako členka rodiny Bartošových se však kolem koní pohybuje v jiných rolích.

Svou dostihovou premiéru si v roce 2023 odbyli Jan Ilík a Ester Kučíková, v dohledné době čeká "křest" i Kateřinu Bílkovou, Markétu Holátkovou, Jolanu Málkovou či Tomáše Vinklárka.

 

Celkoví vítězové Pony ligy

 

2015 Tereza Winterová

2016 Anna Lebdušková

2017 Tereza Winterová

2018 Matyáš Luka

2019 Lea Petrlíková

2020 Jessika Kissová

2021 Laura Matějková

2022 Sophy Bodláková

Zdroj: Pony liga

 

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová

 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }