reklama 11A

Další top výsledek Ponntose, Češi o víkendu vyhráli ve čtyřech zemích

ikonka

Nabitý víkend na mezinárodní scéně mají za sebou české stáje. V průběhu dvou dní se jim podařilo zvítězit ve Francii, Itálii Německu a na Slovensku. Nejcennějším rovinovým výsledkem byla Ponntosova druhá příčka o hlavu v pařížské grupě 3.
11.09.2023 10:22  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Nejlepší český sprinter Ponntos si v neděli připsal v pařížském Longchamp další velký výsledek. Pětiletý hřebec MUDr. Evy Nieslanikové doběhl pod Bauyržanem Murzabajevem o hlavu druhý v grupě 3 Qatar Prix du Petit Couvert (1000 m, 80 000 eur), přípravném dostihu na říjnové Prix de l' Abbaye de Longchamp. Časomíra se zastavila na hodnotě 0:54,83.

Murzabajev, který jel svěřence trenéra Miroslava Nieslanika potřetí, využil vnitřního boxu vedle bariéry a podobně jako Petru Foretovi ve Svatováclavské ceně se mu v úvodní dvoustovce podařilo dostat Ponntose na jeho tradiční pozici na špici pozvolna.

Spolu Coeur de Pierre posléze vystupňovali tempo, jemuž nikdo ze zbytku pole nestačil a vybojovali dostih mezi sebou. Ponntos sice svému soupeři o hlavu podlehl, ale na třetího Asymmetric měl k dobru tři délky. Vítěz posledních dvou ročníků Berneuil následoval na čtvrté příčce.

 

Čtěte také: Sternkranz s Bartošem zapnuli motory, Matuský zažil vítězný comeback

 

O druhé nedělní české vítězství ve Francii se postaral v Nancy osmiletý Folburg de Palma ze stáje Lokotrans. Valach připravovaný Lubošem Urbánkem se po šesti dotovaných umístění na francouzské půdě za sebou nadechl v proutěných překážkách Prix du Conseil de l' Europe (3800 m, 28 000 eur) k suverénnímu výkonu a v sedle s Jamesem Reveleyem triumfoval o 2 1/2 délky. Další česká zástupkyně Platina skončila čtvrtá.

Hattrick si přivezli čeští překážkáři z nedělního Merana. Čtyřletý Occhio alla Penna ze stáje Scuderia Tania-Váňa navázal pod Janem Kratochvílem na srpnový úspěch a dominoval o 7 1/2 délky v Premio Monte San Vigilio (3300 m). Kratochvíl si připsal i další proutěné překážky Premio Hotel Roessl Rabla (3300 m) s Edinsonem ze stáje Scuderia Aichner SRL a třetím vítězem rodiny Váňových byl Boule de Neige s Oleksandrem Ryzhakem, který ve steeplechase Premio Foto Press (3800 m) překvapivě porazil Prince d' Orage, Kratochvíl/Aichner.

Jedno vítězství zaznamenala ekipa trenéra Jiřího Brože na nedělním mítinku v Lipsku. Gilby pod Pavlínou Kašparou zaskočil coby outsider 106:10 soupeře v amatérském Preis der Allianz Generalvertretung Diana Weise (1600 m, 5000 eur) a po bojovném výkonu se prosadil o krk. Z dalších Brožových svěřenců obsadili Noelle třetí místo v těsném doběhu trojkového handicapu, o kategorii níže byli Mannix čtvrtý a Oriental Glory pátý.

Supertěsné slovenské Oaks pro Free Folie

V sobotu se v Bratislavě běželo Slovenské Oaks Hlavného mesta SR Bratislava (2000 m, 19 000 eur). Čtvrtý klasický dostih zůstal doma poté, co Free Folie v sedle se svým trenérem Jaroslavem Línkem potvrdila pozici nejlepší tříleté klisny a jistě o 1 3/4 délky zajistila pátý klasický triumf v historii stáje Strnisko.

Za vítězkou se v spektakulárně těsném doběhu vešlo sedm klisen do zhruba jedné délky při výroku "jistě 1 3/4 - hlava - nos - krk - krátká hlava - nos - krk". Druhé peníze ukořistila vítězka Jarnej ceny kobýl Feschanda ze stáje Dr. Charvát, následovaná dlouho vedoucí českou odchovankyní Willemine v barvách Lokotransu.

Jaroslav Línek se ve dvojroli jezdce a trenéra radoval i v Ceně zimnej kráľovnej spoločnosti Bruda (1600 m, 9000 eur), kde byla nejrychlejší jeho svěřenkyně Amra ze stáje KT Obal. Druhá z Ceny Masise Serena Chope nevstoupila do startovacích boxů.

Ve 48. Veľké starohájské steeplechase (5000 m) doběhl pětiletý Greek Dessert coby favorit 11:10 druhý s více než čtyřdélkovou ztrátou na vítězného Fort Ryana s Pavlem Složilem, zatímco kandidát Velké pardubické Paris Eiffel uzavřel o "daleko" pětičlenný doběh. Stáj Dr. Charvát a trenér Pavel Tůma se odškodnili v Prútenkách šampiónov (4000 m, 4500 eur), kde Dionis s Janem Faltejskem o 3 1/4 délky zdolal Hakimpoura, třetí skončil Oroblanco.

Premiéra nové posily Leramu

Ve stejný den absolvoval v Chantilly svůj debut za stáj Leram pětiletý Live, loni čtvrtý v gr.2 Prix du Gros-Chene a pátý v grupě 3 Prix de Saint-Georges asi 4 1/2 délky za Ponntosem. V classe 2 Prix de l’ Hemicycle (1100 m, 27 000 eur) skončil nový svěřenec Václava Luky mladšího na pátém místě se ztrátou asi 2 1/4 délky za vítězem.

Naprázdno naopak vyšel čerstvý druhý z maďarského Overdose Díj Drish Venture v L’Express (800 m, 23 000 eur), prodejní classe 3 na nejkratší distanci. Pod Radkem Koplíkem finišoval desátý.

Bez větších úspěchů tuzemských stájí se odehrál sobotní mítink v Magdeburku. Nejlépe si vedl pětiletý Medžugorje, čtvrtý v Preis der Hydro Wacht GmbH & Co. KG (2050 m, 5500 eur), započítávaném do mistrovství světa amatérek Fegentri. Tereza Grbavčicová si připsala cenné body za druhé místo na domácím dvanáctiletém veteránovi Torqueville.

Čtvrtý doběhl i dvouletý Trip To Deauville z tréninku Jany Manové, v Jubiläums Rennen-185 Jahre Pferderennen in Magdeburg (1550 m, 9000 eur) však nepředběhl žádného ze svých soupeřů.

Foto: France Galop




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE