reklama 11B

Diskuze kolem kalendáře MČR 2024. Všestrannost je v těžké situaci

ikonka

Kolem kalendáře mistrovství republiky pod hlavičkou ČJF a různých termínových kolizí probíhá každoroční diskuze. Na sociálních sítích se letos nejvíc řeší všestrannost, jelikož ve čtyřech týdnech po sobě proběhnou tři nejdůležitější domácí akce.
02.11.2023 11:47  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Mistrovství České republiky ve všestrannosti bude hostit v roce 2024 jihočeská Farma Borová u Chvalšin na Českokrumlovsku na přelomu srpna a září. Jen dva týdny poté se na stejném místě konají jediné letošní mezinárodní závody CCI, což pro některé koně bude znamenat minimální možnou pauzu mezi dvěma soutěžními mítinky. 
 
Jenže aby toho nebylo málo, týden před republikovým šampionátem proběhne v Humpolci finále seriálu Zlatá podkova, a to už znamená, že se mnozí jezdci a majitelé koní musí rozhodnout, kam pojedou – jestli do Humpolce, nebo do Borové bojovat o mistrovské medaile. Ihned po publikaci termínové listiny se tak na různých sociálních sítích rozběhla diskuze nad nežádoucími termínovými kolizemi. 
 
Česká jezdecká federace reagovala na Facebooku stručně: „Všechny termíny pro nadcházející mistrovské závody jsou vybrány na základě stanovisek příslušných komisí disciplín. Na základě jejich podkladů byly termíny následně předmětem schválení Výkonného výboru ČJF.“ Podrobněji se rozepsali zástupci komise všestrannosti a Farmy Borové.
 

Psali jsme: Kdy a kam na mistrovství ČR 2024? ČJF publikovala termínovou listinu

 
„O pořádání mistrovství České republiky 2024 se přihlásil pouze jediný pořadatel, a to SK Borová s termínem na přelomu srpna a září. Vzhledem k hospodářské činnosti Farmy Borová nebylo možné posunout termín na červenec. Mistrovství České republiky 2024 mělo pouze jediného pořadatele s jediným termínem konání, žádná jiná alternativa nebyla. O této skutečnosti byl organizační výbor Zlaté podkovy informován ještě před schůzkou pořadatelů závodů seriálu Zlatá podkova. Bohužel komise všestrannosti nemá žádnou možnost ovlivnit termíny závodů tohoto seriálu. Současně s finále Zlaté podkovy a mistrovstvím České republiky pony se koná ve Strzegomi mistrovství Evropy juniorů a mladých jezdců, proto mistrovství v kategorii starších juniorů, případně mladých jezdců proběhne při mezinárodních závodech v Borové o čtrnáct dnů později. V rámci MČR by se měl konat i Šampionát mladých koní v kategoriích pětiletých koní, šestiletých koní a společné kategorie sedmi a osmiletých koní hodnocený klasicky jako ostatní soutěže. Finále Kritéria mladých koní pro čtyř, pěti a šestileté koně se uskuteční při mezinárodních závodech podle stylového hodnocení,“ vysvětlila předsedkyně komise všestrannosti ČJF Daniela Diringerová.
 
Stanovisko za pořadatele závodů v Borové zveřejnila na Facebooku Tereza Bašta Kamírová. „O mistrovství České republiky ve všestrannosti 2024 se dle našich informací neplánoval přihlásit nikdo. Nedivím se, pořadatelé jsou jednoduše znechuceni. Do přípravy závodů takového formátu musí pořadatel vložit velké množství energie, času a financí, nejčastěji z vlastních zdrojů. Odpovědí ze strany jezdců je obvykle pouze kritika – viz. komentáře u příspěvku jako ukázka. Takže se nedivím, že se do toho nikomu nechce. Komise všestrannosti ČJF nás jako pořadatele oslovila, zda bychom se tedy o pořádání nepřihlásili. Termín mistrovství se odvíjel od termínu mezinárodních závodů, které jsou jasně dané a je to jediný možný termín, který nám kalendář FEI nabízí. Je to kompromis zohledňující časové možnosti klíčových funkcionářů – stavitele, technického delegáta, chief stewarda a dalších lidí, bez kterých prostě a jednoduše nemůžeme akci pořádat – a FEI kalendářem, ve kterém jsou vypsané závody na dva až tři roky dopředu. Pro rok 2024 je navíc celý kalendář posunut kvůli olympijským hrám ve Francii. Vzhledem k tomu a faktu, že jsme především zemědělci, jiné období je pro nás pořádat závody nemožné,“ vysvětluje Kamírová.
 

Čtěte také: ČJF se stěhuje na Zličín, schválila termíny MČR, ale nezveřejnila je

 
„Mistrovství České republiky jsme se rozhodli uspořádat pouze díky tomu, že se tato akce podělí o část nákladů s mezinárodními závody. Některé věci se nemusí připravovat dvakrát. Zůstávají, nebo zůstanou alespoň z velké části. Dvě takovéto akce daleko od sebe prostě a jednoduše jsou pro nás nemožné z finančního hlediska. Náklady na pořádání mistrovství České republiky jsou více než 1,5 milionu korun, a to ještě pokud nepočítáme přípravu skoků a tratí, čas náš a našich zaměstnanců. Více než polovina těchto nákladů je ze zdrojů pořadatele, tedy z naší kapsy a z kapes našich partnerů. Říct, že se nikdo nad pořádáním nezamyslel a nechceme jezdcům vyjít vstříc, je urážející a krátkozraké. Pohádali jsme se kvůli pořádání doma jako rodina, diskutovali jsme dlouho s členy komise všestrannosti i dalšími, kdo se s námi na přípravě závodů podílejí. Bohužel je to jediná varianta, která je pro nás jako rodinu možná. Další varianty jsou jiný pořadatel, nebo rok 2024 bez mistrovství České republiky ve všestrannosti, vzhledem k tomu, že o pořádání se nikdo nehlásí,“ uzavřela oficiální stanovisko za SK Borová Tereza Bašta Kamírová.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE