reklama 11A

Dajuka je už naše třetí generace, říká dostihový patriot Pavel Kochan

ikonka

Úspěšný majitel a chovatel Pavel Kochan, jehož stáj K-K Metal a.s. se v českých dostizích pohybuje od roku 2003, stále sní o úspěších v derby i Velké pardubické. Kromě vlastních odchovanců vkládá naděje do tříletých Well Goldena a Little Lorda.
27.04.2023 14:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

Přesně před dvaceti lety vstoupila na dostihovou scénu stáj K-K Metal a.s., za níž stojí podnikatel Pavel Kochan. Prostějovská firma specializující se na zpracovávání plechů CNC technologiemi se od té doby stala synonymem úspěšného majitele stavějícího hlavně na koních českého chovu a rozkročeného mezi rovinovými a překážkovými dostihy.

"Každý chce vyhrát derby a Velkou pardubickou. Ty sny musí zůstat, ale jak říkával starý pan Jiří Suchánek, jsou hry a sny. Většinou máme koně vlastního chovu, i když v poslední době se sem tam díváme, že si něco koupíme i venku. Letos máme celkem jedenáct dostihových koní, z toho sedm rovinových a čtyři překážkové," shrnul Pavel Kochan v Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

V Německu koupení hřebci Little Lord a Well Golden, kteří jsou přihlášeni do klasických dostihů, vstoupili do sezony minulou neděli ve Velké Chuchli. Little Lord finišoval sedmý v Memoriálu profesora Václava Michala, odchovanec hřebčína Röttgen Well Golden zaznamenal stejný výsledek v dobře obsazené II. kategorii na 1800 metrů.

 

Foto: Tváře aprílových dostihů. Takové byly první týdny sezony

 

"Byla to první běhání, výsledkově sice žádná sláva, ale ani zklamání - motali jsme se někde uprostřed pole. Za tři týdny půjdeme dál a uvidíme, jak se to bude vyvíjet," hodnotil Kochan.

Kromě tříletých se stáj K-K Metal a.s. v letošním roce bude opírat o čtyřletého Well Prepared. Loňský vítěz Velké červnové ceny se vrátí na dráhu po zdravotní přestávce v průběhu léta. Překážková část stáje směřuje s výjimkou Wotana do Pardubic.

"String a Dajuka budou směřovat do kvalifikací na Velkou pardubickou a vše se bude odvíjet od jejich zdraví. String měl loni smůlu, že se těsně před kvalifikací zranil v práci a potřeboval čas, aby se všechno doléčilo. Stukeho bychom chtěli zkusit v cross country. Minulou sobotu se měl rozcvičit v Brně, ale nepodařilo se to, protože Lukáš Matuský se zranil a nenašli jsme náhradního žokeje," dodal.

Trefa do černého jménem Stigma

Začátky Pavla Kochana v dostizích jsou spojeny se střediskem Křenůvky a legendárním trenérem Jiřím Suchánkem, který zemřel před dvěma lety. "Mnoho hodin jsme spolu debatovali o koních. Měl neuvěřitelný přehled i kontakty, koním zasvětil život. Dcera k němu začala jezdit do stáje, pak jsme si koupili dostihového koně a pan Suchánek nám nabídl starý dres Křenůvek. Tak to všechno začalo," vypráví Kochan, jak coby majitel převzal slavné žluto-černé barvy.

Jeho prvním koněm na dráze byla výborná mílařka Stigma, v Napajedlích narozená dcera hřebce House Rules a klisny Step z novodobé rodiny Stelie. "Kupovali jsme ročka Nerbeca a Stigmu, která byla jako dvouletá u nás v tréninku, nikdo nechtěl. Tak nám ji Napajedla nabídla spolu s tím ročkem," vzpomíná Kochan.

Brzy se ukázalo, jak šťastná volba to byla. Stigma se umístila třetí v Ceně hřebčína Napajedla, čtvrtá v Oaks a pátá ve slovenském St. Legeru, než vyspěla ve fantastickou mílařku a čtyřnásobnou jedničkovou vítězku.

Po odchodu do chovu se stala neméně úspěšnou matkou a postarala se o rozvoj vlastního chovu K-K Metal a.s. Dala šest vítězů z osmi potomků na dráze, kteří vyhráli celkem 34 dostihů. Největší hvězdou je v Gran Corsa Siepi di Merano (Gd1) úspěšný Stuke, sériovým vítězem byl Stinger.

"Sledovat potomky Stigmy na dráze byla radost. Dnes jsou v tréninku poslední dva, devítiletý Stuke a o rok starší String. Pomalu se už i oni blíží k dostihovému důchodu," podotýká majitel.

Výběr českých odchovanců? Štěstí i intuice

Dnes má Pavel Kochan jedinou chovnou klisnu, sedmnáctiletou Dánskou Princeznu. Dcera v Napajedlích získané Delinky a vnučka klasické vítězky Delimitace ze staré rodiny Damalis se výborně uvedla už svou první dcerou Dajukou. Momentálně je v německém hřebčíně Etzean na připuštění Japanem.

"Je to ještě Masisova krev, v jejím původu najdete Masise i polského Dixielanda. A Dajuka je v této rodině už naše třetí generace," připomněl Kochan v podcastu na EquiRadiu.

Vedle vlastních odchovanců však žluto-černá kombinace slavila četné úspěchy i s dalšími koňmi českého chovu. Někdejší vítěz Velké červnové ceny Shaman ovládl třikrát za sebou Poplerův memoriál, výborným sprinterem byl Mysterro.

"Na koně českého chovu jsem měl štěstí. To nebylo umění, že bychom dokázali nějak skvěle vybírat. Shaman se nám líbil, tak jsme si ho koupili ještě jako odstávče u pana Vandy. Hrálo v tom roli i to, že je šiml a pro mě jsou bělouši nejkrásnější koně.  Mysterra jsme koupili v Napajedlích, měl čtyři bílé nohy a také se nám líbil," vzpomínal Kochan.

Šestice důchodců je doma

Vůči dostihům cítí zvláštní zodpovědnost, která se projevuje mimo jiné rozsáhlými sponzorskými aktivitami.  "Když tomu nebudeme pomáhat, nebudou dostihy, tam není o čem přemýšlet. Sponzorujeme v Brně, Slušovicích, Bratislavě, Pardubicích a teď jsme něco malého udělali i v Praze. Chceme v té podpoře pokračovat," konstatuje.

S většinou současných majitelů svých bývalých dostihových reprezentantů je Pavel Kochan dodnes v kontaktu, šestici koňských důchodců má doma ve vlastní stáji. "Stará se o ně bývalý jezdec Jiří Paulina. Stojí tam i i Stigma, kterou teď ve 24 letech trápili zdravotní problémy. Chodím tam často, minimálně třikrát čtyřikrát do týdne, z domova to mám jen pár kilometrů," prozrazuje.

Audio: Podcast s Pavlem Kochanem na EquiRadiu

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }