reklama 11D

Co dělat před koupí koně: Jen čistý rentgen bez dalších vyšetření nestačí

ikonka

Pořídit si koně je nákladná záležitost. Přesto se najdou tací, co koupí koně jen na základě rentgenologického snímkování, nebo dokonce úplně bez konzultace s veterinářem. Co takové vyšetření před prodejem obnáší, nám prozradila MVDr. Lucie Kalová.
12.02.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Josef Malinovský (ilustrační foto)  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Jezdectví, ať už jako sport nebo koníček, je čím dál populárnější. Lidé si pořizují koně s různými záměry, pro vysoký sport, pro děti nebo mladé jezdce, kteří se potřebují zlepšit, nebo jen pro rekreaci a nízké hobby soutěže. 
 
Ve všech případech je důležité nekupovat „zajíce v pytli“. Být si jistý, že kůň je po zdravotní stránce v pořádku, případně vědět, jaké nároky bude na majitele jeho kondice v budoucnu klást. S MVDr. Lucií Kalovou jsme si povídali o tom, jak má probíhat vyšetření před koupí koně do sportu i pro hobby a rekreaci.
 
Proč je důležité nepodcenit vyšetření před koupí koně?
Protože žádný majitel, i kdyby byl u koní celý život, není schopen „vidět“ takové detaily jako zkušený veterinář. Pokud nastanou po koupi jakékoli problémy, lze pomocí zpráv a vyšetření doložit nálezy v okamžiku nákupu. Velmi často nákupy bez vyšetření nebo beze zpráv končí až soudním řízením. Zpráva o stavu koně je pro kupujícího výhoda, je to přeci také jeho zodpovědnost, když si pořizuje zvíře. Zatímco pro prodávajícího má vyšetření před prodejem význam jen pro evidenci zdravotního stavu koně, aby mohl doložit, v jaké kondici kůň od něj odcházel, kupující si musí být jistý stavem, v jakém koně přebírá. 
 
Jak se tedy nejlépe vyhnout komplikacím, které pořízením koně mohou nastat?
Obecně doporučuji kupujícím, aby si nechali koně vyšetřit svým veterinářem. Pokud to není možné, třeba z důvodu velké vzdálenosti místa, kde je kůň ustájený, poté je nezbytné vyžádat si protokol či zprávu, kterou zhotovil veterinář prodávající strany, a to včetně RTG nebo i USG snímků. Také jsou důležitá videa vyšetření pohybu. To vše je třeba nechat schválit svým veterinářem. Bohužel, stále je velké množství koní koupeno bez jakéhokoli vyšetření nebo jen s několika rentgenovými snímky. Takzvaně „čisté rentgeny“ neznamenají, že kůň není chromý nebo nemá jiné zdravotní problémy.
 

Čtěte také: Jsou ohybové zkoušky jen formalita, nebo mohou předpovědět problém?

 
Jaké je úplné minimum řekněme u koně do sportu?
Úplné minimum je kvalitně provedené klinické vyšetření a posouzení pohybu. Klinické vyšetření zahrnuje: posouzení chování koně, jeho kondice, svalového tonu, kvality srsti. Sledují se kožní změny, jizvy, u hřebce přítomnost obou varlat. Důležitý je tvar a kvalita kopyt. Součástí by mělo být základní vyšetření očí, tedy rohovky, přední oční komory, čočky. Nezbytný je také poslech srdce a plic, posouzení sliznic, mízních uzlin, plnění kapilár a teplota. Co se týká pohybu, tak veterinář posoudí krok a klus na tvrdém povrchu, krok, klus a cval na měkkém, na obou površích se provádí na rovné čáře i na kruhu. Nechybí provedení provokačních ohybových zkoušek. 
 
A co ty zmíněné rentgeny?
Pokud je kůň bez nálezu při takovém klinickém vyšetření a v pohybu, většinou následuje rentgenové vyšetření. Počet projekcí čili snímků může být různý. Za úplný základ považuji rentgen kopyt na hrudních končetinách, spěnkových kloubů a obou hlezenních kloubů. Vždy zdůrazňuji nezbytnost minimálně dvou projekcí na sebe kolmých na jedno místo. Je to nutné, protože snímek je dvourozměrný a my na něj převádíme trojrozměrný objekt. Rovněž nemá smysl udělat snímek celé nohy, od kopyta po karpální/tarsální kloub. Dochází k výraznému zkreslení míst mimo centrum dopadu paprsků. A velice důležité je uvědomit si, že většina rentgenových nálezů musí být posouzena v korelaci s klinickým vyšetřením pohybu. Protože rentgenových nálezů, které jasně diskvalifikují koně z nákupu, mnoho není.
 
Co je ještě možné vyšetřit?
Další nástavbou je USG vyšetření určitých struktur na končetinách koně. Je vhodné udělat endoskopické vyšetření a zkontrolovat zuby. Dále rozbor krve, jenž obsahuje obecný screening. Je dobré zvážit cílené vyšetření na některé preparáty, třeba kvůli dopingu, genetické vyšetření na přítomnost chorob, serologické vyšetření na infekční anémii, Westnile virus a podobně. Vyšetření reprodukčního aparátu, neurologické vyšetření, je toho mnoho…
 

Nepřehlédněte: MVDr. Kalová: Veterina je těžká práce. K zákroku jsem volala i policii

 
Když majitel kupuje zvíře pro nejvyšší sport, za něž zaplatí dnes často astronomickou částku, jistě se vyplatí vyšetřit vše co nejpodrobněji. Ale co když si pořizuje jen koně pro rekreaci nebo občasný hobby sport? 
Na plánovaném využití koně samozřejmě hodně záleží. Hobby koni by mohlo stačit klinické vyšetření a vyšetření pohybu. Ale v zásadě nemám problém udělat jakékoli vyšetření, které kupující chce. Já osobně se vždy snažím vymluvit kupci, když chce vynechat klinické vyšetření a chce jen rentgeny. Případně chce dělat rentgeny dokonce, i když kůň kulhá. Protože kulhaví koně se prostě nekupují. Pokud chce někdo koupit kulhajícího koně nebo jinak nemocného, aby ho nechal u sebe dožít, pak zas nepotřebuje dělat vyšetření před koupí.
 
S kupcem rozebírám jeho představu o využití koně velmi podrobně, zajímá mě věk, jeho současné využití a zda vyhovuje, zda byl vyzkoušen tím, kdo ho má jezdit. 
 
Jsem benevoletnější u staršího, zkušeného koně, který je kupován pro začínajícího nebo mladého jezdce, jemuž má sloužit jako učitel. Pokud vyhovuje povahou nebo tím, co umí, lze „přihmouřit“ oko nad některými zdravotními problémy. Samozřejmě ale nesmí bránit jeho využití. Drobné trable musí být takzvaně menežovatelné – veterinárním ošetřením, přizpůsobením tréninků a podobně. Kupující si v takovém případě musí být vědom vyšších veterinárních nákladů a specifických podmínek, třeba nadstandardních nároků na ustájení, krmení, kování. Naopak mladému koni nerada promíjím téměř cokoli, má před sebou celou kariéru. 
 
Jak dlouho takové vyšetření trvá a kolik si má kupec připravit přibližně peněz?
Časová náročnost záleží na rozsahu vyšetření, minimum je zhruba necelá hodina. Berte to tak, že za deset minut je zvěrolékař hotov u koně, který má sarkoidy po celém těle nebo, řečeno s nadsázkou, jen tři nohy. Prostě u koně, u kterého je na první pohled jasné, že to není dobrá koupě. Při velkém objemu RTG snímků, USG vyšetření, endoskopie a podobně může všechno trvat i půl dne.
 
Rovněž cena se odvíjí od rozsahu prohlídky nebo i ceny koně. V Česku není zvykem platit veterináři podle ceny koně, ale v některých zemích je to běžné. Veterinář na sebe bere velkou zodpovědnost, protože by neměl přehlédnout žádnou patologii, kterou lze zjistit provedenými vyšetřeními. Zároveň se od něj očekává, že se vyjádří k možnému nákupu. Zda nákup doporučuje, doporučuje s výhradou, nedoporučuje. Samozřejmě kupující si koně může koupit i přes nedoporučení, je to jeho rozhodnutí. Toto zdůrazňuji, protože se občas stává, že kupující je natolik zklamán výhradami veterináře, že se na něj zlobí a dohaduje se s ním. Kvalitní základní vyšetření koně před koupí začíná přibližně na deseti tisících korunách. 
 

Psali jsme: MVDr. Bezděková: Koňská veterina je psychicky i fyzicky náročná práce

 
Jak by měl vypadat výstup, který po všech těchto vyšetřeních může kupec očekávat?
Všichni kupující by měli dostat od veterináře zprávu nebo protokol – formulář, který zjednodušuje záznam předkupního vyšetření. Je to ochrana také pro toho veterináře. Doporučuji předat i rentgenové snímky a další záznamy. A všechny přílohy zapsat do protokolu.
 
Kdybychom měli na závěr říct, co jsou takové základní varovné signály?
Takzvané red flags, kdy je třeba si koupi dobře rozmyslet, jsou abnormální chování koně, ataxie, kulhání, sarkoidy, dušnost či alergie na hmyz.



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE