reklama 11A

Co umí flegmatik? You Just Rock je zatím hádankou i pro svého trenéra

ikonka

Hřebec You Just Rock patří k účastníkům Českého derby, které domácí publikum uvidí vůbec poprvé. Květnovým vítězstvím na 2400 metrů v Lyonu ukázal potenciál i vytrvalecké schopnosti. Hlavní otázkou před nedělí zůstává, jakou má reálnou třídu.
23.06.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Mnohé se v tomto derby zdá být na první pohled srozumitelné. Ze sestavy koní, jejichž letošní formy dávají solidní představu o jejich nedělních ambicích, se však lehce vymyká jedno nečitelné jméno. Ryzák You Just Rock, jarní akvizice stáje Leram, ve svém dosud jediném startu za trenéra Václava Luku, jistě zvítězil na 2400 metrů v Lyonu a vyběhl si francouzský rating 37 kg.

Společně s angažmá šampiona Václava Janáčka to z něj dělá černého koně dostihu, ale ani samotný bošovický trenér si není jistý, na jaký výsledek to bude proti elitě ročníku v Českém derby stačit. Flegmatický hřebec totiž tak trochu klame tělem.

"Podle jeho tréninkových výkonů se to nedá odhadovat. Je to velký rutinér a v práci se nepředře, i v dostihu je hodně laxní. Působí dojmem chytrého koně, který dokáže odpočívat," charakterizuje Luka svého svěřence, kterého získal v dubnu ze stáje Gianlucy Bietoliniho.

 

Čtěte více: Fakta, trendy, peníze. 103. České derby a jeho aktéři pod lupou

 

S trochou nadsázky mluví o You Just Rockovi jako o svém prvním cíleném derby-nákupu. "Ve skutečnosti to ale nebyl ten hlavní záměr, majitel Milan Kříž nikdy na derby prvoplánově necílil. Snažili jsme se spíše najít koně, který by měl potenciál vyhrát ve Francii a naše derby by bylo takovou přidanou hodnotou," upřesňuje Luka.

Začátkem dubna, kdy stáj Leram hřebce kupovala za 30 000 eur po druhém místě v prodejním dostihu v Chantilly, měl You Just Rock za sebou poměrně bohatou historii. Jako dvouletý absolvoval breeze-up dražbu a mezi zářím a listopadem si ze čtyř startů připsal jedno druhé a třetí místo na drahách v Lyonu a Craonu.

Letos cestoval na zimní mítink v Cagnes-sur-mer. Na Azurovém pobřeží stihl jeden start - v 2150 metrů dlouhém handicapu ztrácel ze třetího místa jednu délku na svého nedělního soupeře L’ Enfant Terrible. Následovalo handicapové čtvrté místo v Saint-Cloud, zmiňované druhé místo v prodejce a vítězství při debutu v nových barvách.

Úspěch v Lyonu Parilly se zrodil na těžké dráze. You Just Rock si po většinu dostihu hlídal vodícího koně z blízkého druhého místa, za mezníkem 400 metrů akceleroval a triumfoval jistě o 3/4 délky před německým El Pro. Třetí Ma Liberte si na stejné dráze o měsíc později připsala lehké vítězství o 4 1/2 délky.

"Takové měkko jako před měsícem v Českém derby určitě nepotká. Kromě půdy půjde také o jiný typ dostihu. Je ale fakt, že se jeví jako velmi univerzální a flexibilní kůň. Po vítězství v Lyonu ani nebyl unavený, ten dostih mu moc sil nevzal," podotýká Luka.

You Just Rock je zatím nejúspěšnějším potomkem své matky L’ Ile Aux Loups, která v barvách rodiny Wildensteinových a tréninku Ellieho Lelloucha zvítězila na 1950 metrů v Nancy a na závěr krátké kariéry přidala těsné druhé místo z mílového listed v Saint-Cloud. Otec Hawkbill vyhrál pro Godolphin dvě grupy 1 včetně Dubai Sheema Classic.

Na rozdíl od svého temperamentního předka se zdá být You Just Rock úplně jiným typem koně. "Má obrovskou psychickou odolnost, kterou by v něm člověk nečekal. Jenže u koní vás stále něco překvapuje, neexistuje žádný vzor ani přesný recept. Všichni se průběžně učíme," konstatuje Václav Luka.

Foto: Martina Luková




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE