reklama 11C

Chceme si ujasnit, zda je třeba welfare koní více řešit, říká Halbich

ikonka

Otázkou welfare koní, tedy jejich životní pohodou, se dlouhodobě zabývá Zbyněk Halbich ze společnosti Welfare group. Snaží se šířit osvětu na toto téma a připravil také veřejnou debatu, která proběhne 23. září při výstavě Kůň v Lysé nad Labem.
16.09.2023 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Welfare koní, tedy jejich životní pohoda, respektive fyzické a psychické zdraví, je téma, které se v posledních letech řeší čím dál častěji, neboť se postupně také mění přístup široké veřejnosti k jejich využívání člověkem. I když jde ve své podstatě o hospodářské zvíře, dnes jsou aktivity spojené s koňmi především v oblasti sportu a rekreace a lidé koně spíše vnímají jako hobby zvířata vedle psů a koček. 
 
„Společnost Welfare group byla založena jako rodinná firma z potřeby poukázat na nutnost změny ve vnímání přístupu k welfare napříč koňským odvětvím,“ říká její jednatel Zbyněk Halbich. „Welfare jako téma je hodně kontroverzní a dá se uchopit mnoha směry. My jsme si vybrali prosazovat takzvaně ‚Welfare s rozumem‘ a naším cílem je společně s našimi partnery postupně za pomoci osvěty, vzdělání, kompetence a zodpovědnosti vytvořit autoritu, která bude mít sílu měnit přístup k danému tématu jak u mladé generace, tak u generace stávajících koňáků a zodpovědných organizací zaštiťujících fungování koňského segmentu, aby se stalo welfare běžným standardem,“ popisuje oficiální zaměření projektu, pod jehož křídla spadá organizace různých seminářů. 
 

Psali jsme: Olympiáda v Paříži 2024: Politici chtějí větší důraz na welfare koní

 
V sobotu 23. září proběhne na výstavišti v Lysé nad Labem od 14:00 hodin také veřejná debata na téma welfare koní, do níž se bude moci zapojit i široká veřejnost. Pozvání přijalo několik oficiálních hostů, mezi něž se řadí prezident České jezdecké federace Radek Rouč, Katarína Juhásová ze Státní veterinární správy, dále Jitka Bartošová z Výzkumného ústavu živočišné výroby, která se dlouhodobě zabývá etologií a welfare u koní. Zástupcem sportovních jezdců bude Ondřej Zvára, pohled ze strany přepravců zvířat nabídne Pavel Čechovský a v neposlední řadě dorazí také Tomáš Förchtgott z Koňské záchranky. „Snažili jsme se pozvat hosty, kteří mají k tomuto tématu co říct. Hlavní motivací, proč tuto veřejnou debatu pořádáme, je snaha, aby se začalo více veřejně mluvit o změně přístupu ke koním z pohledu současné doby,“ zmínil pořadatel setkání Zbyněk Halbich.
 
„Dlouhodobě se pohybuji v prostředí koní a jezdeckých závodů. Když s lidmi hovořím soukromě někde v sedlovně, tak každý má na welfare koní poměrně jasný názor a je zásadový, ale myslím, že je potřeba, aby se o tom hovořilo veřejně. Z připravované debaty by mělo minimálně vyplynout, jestli se shodujeme v tom, že je potřeba tuto záležitost více řešit, nebo je to jen moje domněnka a můj vlastní náhled na celou problematiku,“ vysvětloval Halbich v rozhovoru pro EquiRadio
 
To, že toto téma je stále více aktuální, dokazuje i skutečnost, že Česká jezdecká federace v nedávné době zřídila welfare komisi, jejíž předsedou je Radovan Šalek a členkami Zuzana Žežulková a Sylvie Boušková. Na pozici koordinátorky pak figuruje Markéta Kramolišová. „Z mého pohledu je to krok správným směrem. Samozřejmě velmi důležité bude, jakou činnost a jakým směrem se ta komise bude ubírat. V každém případě je potřeba, aby se přístup lidí kolem koní začal nějakým způsobem usměrňovat,“ uvedl jednatel Welfare group. Sám prý České jezdecké federaci navrhoval, aby se ve směru k welfare koní upravilo pojetí Zkoušek základního výcviku jezdce a zviditelnili se stewardi při jezdeckých závodech. „Když potkáte na silnici policii, tak také preventivně sundáte nohu z plynu. Stejným způsobem by mohla fungovat prevence, když budou stewardi dobře viditelní. Určitě je potřeba také řešit chování některých lidí při nakládání a vykládání koní z přepravníků, způsob ustájení a podobně,“ popisuje Zbyněk Halbich ve více jako hodinovém podcastu EquiRadia
 

Nepřehlédněte: Welfare koní z pohledu chirurgie. Kdy nastává čas je nechat odejít?

 

„Rádi bychom dále navázali spolupráci se Státní veterinární správou, s níž se snažíme otevřít téma, zda by nestálo za to popřemýšlet o změně legislativy v rámci ustájení koní, protože dnes vlastně může koně ustajovat v podstatě kdokoliv. V České republice je přes sto tisíc koní a pořídit si koně je relativně dostupná záležitost pro mnoho lidí, kteří si však ne vždy dokážou uvědomit, jak finančně náročné je koně mít a dlouhodobě financovat péči o něj. Pokud na to již nemají dostatek financí, hledají levné ustájení, kde o koně nemusí být dobře postaráno. Tak, jak se na školách učí finanční gramotnost, tak ten, kdo si koně pořizuje, by měl umět zvážit všechny aspekty, jestli bude schopen koni poskytnout adekvátní péči,“ dodává.
 
Tématu welfare koní se budeme věnovat na stránkách Jezdci.cz i v dalších připravovaných materiálech.
 
Foto: Josef Malinovský
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE