reklama 11D

Kauza FEI: Andrew Kocher údajně použil elektrické ostruhy v parkuru

ikonka

Světovými jezdeckými médii již několik dní rezonuje jméno amerického parkurového reprezentanta Andrewa Kochera. Existuje podezření, že Američan při závodech používal elektrické ostruhy. Celou věc už prošetřuje Mezinárodní jezdecká federace.
03.07.2020 13:18  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Mezinárodní jezdecká federace FEI vyšetřuje údajné použití elektrických ostruh jezdcem Andrewem Kocherem. Americký reprezentant, člen týmu pro Poháry národů, měl takto „vylepšené“ šporny podle některých fotografií použít při závodech v její jurisdikci.
 
Snímky, s nimiž přišel francouzský magazín Grandprix, jsou pořízené většinou v roce 2018, například během soutěží při CSI5* v Calgary, CSI5* v Basileji nebo při CSIO5* Barcelona. Kocher má v pravé ruce předmět s tlačítkem, jenž budí dojem, že by se mohlo jednat o zařízení, kterým vysílá koni elektrické impulsy. Americký web The Chronicle Of The Horse zveřejnil fotku se stejným předmětem v ruce jezdce, a to ze závodů v Kentucky v roce 2019. 
 
Mezinárodní jezdecká federace se ve svém vyjádření jasně vymezila proti takovým praktikám: „FEI absolutně odmítá jakékoliv formy zneužití koní, konkrétně použití jakéhokoliv zařízení s elektrickým proudem“. A odkazuje na pravidla, podle kterých může jezdec, jenž takové zařízení použije, čelit dokonce až doživotnímu zákazu činnosti a tučné pokutě ve výši 15000 CHF. Využití elektrických výbojů k živějším reakcím zvířete řeší často různé organizace ochránců zvířat ve spojitosti s rodeo show. 
 
O vyšetřování už FEI informovala jezdce. The Chronicle Of The Horse publikoval jeho reakci. Kocher nařčení absolutně odmítá. Podle něj obvinění vznesla osoba, jež zneužívá citlivé téma welfare v soukromém sporu proti němu.
 
Média zmiňují také, že to není poprvé, co je skloňováno jméno Kochera v negativním světle. Loni, den poté, co na závodech ve Spruce Meadows vyhrál dvoukolovou soutěž do 160 centimetrů, startoval se stejným valachem v těžkém derby. S koněm, jenž byl na parkuru evidentně vyčerpaný, nasbíral 28 trestných bodů.
 
K podezření se prostřednictvím předsedy Kevina Stauta vyjádřil i International Jumping Riders Club (Mezinárodní klub parkurových jezdců): „Pozice klubu je zcela jasná. Absolutně se stavíme proti jakémukoliv porušování pravidel, pokud je prokázáno. Pracujeme na ježdění s úctou, členové klubu odsuzují hrubost vůči koním“. 
 
 
Ilustrační foto: Lukáš Klingora



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE