reklama 11B

České juniorky debutovaly při mistrovství světa ve working equitation

ikonka

V Portugalském Ponte De Lima se uskutečnilo mistrovství světa juniorů a mladých jezdců v disciplíně working equitation. Na šampionátu debutoval i český tým ve složení Adéla Brychcínová, Kristina Kletečková, Kristýna Maternová a Alexandra Škutová.
10.07.2023 16:43  |  Autor: Josef Malinovský, Šárka Mrázek Kopecká  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Feira De Ponte De Lima je jedním z největších jezdeckých festivalů Portugalska. Jeho součástí bylo letos i mistrovství světa juniorů a mladých jezdců v disciplíně Working Equitation. 
 
V úterý 4. července probíhal vetcheck, kterým po více jak 2.500 kilometrů dlouhé cestě zdárně prošli všichni čtyři koně české výpravy. „Středa byla prvním závodním dnem, a i když předpověď slibovala teploty kolem 25 stupňů a zataženo oblohu, naměřili jsme na teploměrech 35 stupňů a slunečno. Drezurní testy, neprobíhaly tedy v podnebí, jaký si česky jezdec může přát. Nicméně se s tím naše děvčata i koně poprali velmi statečně a zajeli si své maxima a osobní rekordy,“ popisuje trenérka Šárka Mrázek Kopecká.
 
Bohužel mistrovství světa je vážná věc a ani maličkosti jako je lehce narušený strup podlomu se nedopouští, proto byla Kristina Kletečková s koněm Guapa při kontrole u východu z obdélníku eliminovaná. Dobře si vedla další česká jezdecká dvojice Alexandra Škutová s koněm De Goede Ree’s Mona Lisa. Jako nováčci této úrovně se s obtížnou drezurní úlohou poprali se ctí. Adéla Brychcínová na koni Maltéz za doprovodu velmi chytlavého hudebního doprovodu se stala miláčkem české ekipy. „Adéla díky zachování klidu podpořila při tak náročných podmínkách a obrovskému tlaku svého koně a dojela si s ním tak pro skvělých 63,556 %,“ informovala Kopecká. Poslední jezdkyní z české čtyřky byla Kristýna Maternová s koněm GinTonic, která si po roční pauze kvůli zranění koně konečně zazávodila, a to hned ve velkém stylu při světovém šampionátu. „Tyna s GinTonicem si zajela pro krásných 63,611 %,“ upřesnila členka výpravy.
 
Ve čtvrtek byly na programu testy ovladatelnosti. Český tým si opět vedl velmi dobře, ale Adéla Brychcínová byla bohužel vyloučena na překážce „sidepass“. Kristina Kletečková zajela za 53,333 %, Alexandra Škutová za 53,333 % a Kristýna Maternová za 63,667 %, což jí vyneslo třináctou příčku v celkovém pořadí. „Večerní slavnostní zahájení festivalu za doprovodu hudby a světel s tisícovkami lidí na tribunách si děvčata velmi užila. Rozhodně to byl zážitek, na který se nezapomíná,“ konstatuje Šárka Kopecká.
 
V pátek byly na programu testy rychlosti v atraktivních večerních hodinách. „Na tribunách to vřelo a bylo velmi obtížné najít místo, kam by si člověk sednul. Přestože kurz testů rychlosti byl náročnější nežli ovladatelnost, všem čtyřem závodnicím se velmi vydařil a povedlo se jim tak porazit týmy zemí, jako jsou například Španělsko, Nizozemsko nebo Itálie. Díky tomu se zařadily mezi hvězdy večera při slavnostním dekorování, při němž převzaly ceny za třetí nejlepší týmový výsledek,“ uvedla ve zprávě Kopecká. Druzí byli Portugalci a první Italové.
 
Kristýna Maternová s Gin Tonicem se díky výbornému času posunula v pořadí vzhůru. Měla tak možnost účastnit se dekorování pro „top ten individual“.  Do týmové soutěže byl třeba započítat ještě výsledek z testu s dobytkem. Česká výprava tak do sobotního nočního programu nastoupila s velkou kuráží a bojovností. „Díky šikovnosti a odvaze, kterou děvčata měla, se jim povedlo oddělit dvě krávy ze tří. Tento výsledek jim pomohl přeskočit v celkovém pořadí nizozemskou výpravu,“ dodala šéf trenérka Šárka Mrázek Kopecká, která byla stejně jako vedoucí ekipy Lenka Šteklová na celý tým patřičně hrdá. Český tým tak nakonec skončil pátý před Nizozemskem. Čtvrtá byla Kolumbie, třetí Itálie, druhé Španělsko a z vítězství se radovali reprezentanti Portugalska.
 
Foto: poskytla Šárka Mrázek Kopecká, Rui Pedro Godinho



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE