reklama 11D

Bredow-Werndl favoritkou finále SP. Jeden starý rekord však nepřekoná

ikonka

V pátek 7. dubna bude rozhodnuto, kdo se bude pro sezonu 2022/2023 pyšnit titulem šampiona Světového poháru v drezuře. Obhájkyní a favoritkou je téměř neporazitelná Jessica von Bredow-Werndl. Ale ani ona nemůže překonat jeden starý rekord.
02.04.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Americká Omaha se stane ve dnech 5. až 7. dubna dějištěm finále drezurního Světového poháru ročníku 2022/2023. Představí se sedmnáct dvojic z jedenácti zemí, které se kvalifikovaly v průběhu podzimní a zimních halových mítinků CDI-W. Pojďme se podívat, kdo patří k favoritům a komu se v historii série dařilo vůbec nejvíc…
 
Fanoušci drezury se budou nejspíš nejvíc těšit na výkony německé jezdkyně Jessicy von Bredow-Werndl, která za oceán veze svou jedničku TSF Daleru BB. Dvojice, jež ovládla soutěž jednotlivců na olympijských hrách v Tokiu, obhajuje titul z minulé sezony. Němka si v průběhu roku 2022 dala krátkou mateřskou pauzu, kdy vynechala srpnové mistrovství světa, ale do kvalifikací World Cupu naskočila zase v plné formě. Vyhrála Grand Prix Freestyle v Lyonu v říjnu a také v při lednovém mítinku v Basileji. 
 
Němka je jasnou favoritkou. Hnědka TSF Dalera BB nebyla poražena od června 2021. Navíc v Americe budou chybět dvě aktuálně nejsilnější soupeřky Jessicy von Bredow-Werndl. Na soupisce není úřadující mistryně světa a jednička na žebříčku FEI Charlotte Fry, ani vicemistryně Cathrin Laudrup-Dufour. 
 
Naopak nizozemská jezdkyně Dinja van Liere, jež byla bronzová na světovém šampionátu, si se svým nejlepším koněm Hermem N.O.P. nenechá ujít příležitost ukázat, že patří ke špičce. Dvojice zazářila při kvalifikacích na CDI-W v Mechelenu a Amsterdamu. Další, na koho je třeba si vždy dát pozor, je Němka Isabell Werth. V posledních dvou letech sice už není tak suverénní, ale rozhodně patří stále mezi elitu, což dokládá její aktuální pozice světové trojky. V Omaze odstartuje s valachem DSP Quantaz.
 
K atraktivním jménům patří také Ingrid Klimke, jezdecký obojživelník, který září ve všestrannosti i drezuře. V USA představí Franziska, s nímž ovládla volnou Grand Prix ve Stuttgartu. Kvalitní výkony podává v posledních měsících i dánská dvojice Nanna Skodborg Merrald a Blue Hors Zepter, maximum bodů v kvalifikaci si připsali díky triumfu v Neumünsteru. 
 
A nesmíme zapomenout ani na domácího reprezentanta Steffena Peterse. Ten bude sedlat holandského hnědáka Suppernkaspera, s kterým má týmové stříbro ze Světových jezdeckých her 2018 i z poslední olympiády 2021.
 
 

Nedosažitelný rekord

Zatímco Jessica von Bredow-Werndl bude obhajovat druhé vítězství v řadě, existuje sportovkyně, jejíž sérii triumfů jen těžko někdo pokoří. Anky van Grunsven vybojovala s Bonfirem prvenství v roce 1995, 1996, 1997, 1999 a 2000 a potom se Salinerem v letech 2004, 2005, 2006 a 2008.
 
Do historie World Cupu se nesmazatelně zapsala i Isabell Werth. Pokud by se jí povedlo letos vyhrát, bylo by to její šesté vítězství. Nejvíc se jí dařilo s klisnou Weihegold OLD, s níž obsadila první příčku třikrát za sebou v letech 2017 až 2019.
 
Účastníci finále se postaví na start první úlohy ve středu 5. dubna. Čeká je úloha Grand Prix. Rozhodující bude páteční úloha Grand Prix Freestyle, do které postoupí všechny dvojice, jež v první soutěži dosáhnou na minimálně 60 procent.
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Liz Gregg / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE