reklama 11C

Abha má už nyní jeden primát. Mezinárodní kariéry vítězek derby byly pestré

ikonka

České derby existuje 103 let a dosud ho dokázalo vyhrát šestnáct klisen. U příležitosti sobotního startu Abhy v Saudi International Handicapu v Rijádu nabízíme rychlé shrnutí mezinárodních startů jejích předchůdkyň, sahající od Paříže až po Moskvu.
23.02.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Pavla Pechmanová  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Bez ohledu na to, jaký výsledek v půl milionem dolarů dotovaném NHC Saudi International Handicapu zaznamená, bude čtyřletá Abha v sobotu odpoledne psát historii. Nejenže se v Rijádu vydá ve stopách svých předchůdců Zariyannky a Stronger Together, ale také se jako vůbec první ze 103 vítězů Českého derby představí na Blízkém východě.

V sedle s Francouzem působícím v USA Flavienem Pratem narazí na čtrnáct soupeřů včetně zástupce krále Abdullaha, dvojice prince Faisala, koní katarských velkostájí Wathnan Racing a Al Shaqab nebo španělského Furiosa v sedle s Václavem Janáčkem.

Tmavá hnědka běhající v barvách Jany Dufkové a tréninku Ingrid Janáčkové Koplíkové se loni stala šestnáctou klisnou na listině vítězů největšího tuzemského rovinového dostihu. A právě na kariérách jejích předchůdkyň se dá poměrně dobře vysledovat, jak se proměňoval vývoj možností mezinárodních startů v průběhu české dostihové historie.

 

Čtěte více: Flavien Prat v českých službách. Vítěz Kentucky Derby pojede v Rijádu Abhu

 

První klisnou úspěšnou v modré stuze se stala v roce 1924 hnědka Cléopatra. Odchovankyně hřebčína Gomba se podobně jako většina jejích tehdejších vrstevníků pohybovala mezi československými drahami a Vídní. Když její majitel Bedřich Fuchs rozpustil svou Stáj Kary, byla Cléopatra prodána do Německa, kde řadu sezon běhala provozní dostihy.

Čtyři roky po ní ovládla derby v Napajedlích narozená Blue Star z brněnské stáje Ráječko. Jak připomněla letos vydaná kniha Dostihy o modrou stuhu, dcera výborného Sanskrita absolvovala na svou dobu unikátní mezinárodní srovnání ve Velké ceně Rakouska.

Dostih ve vídeňské Freudenau o 100 000 šilinků přilákal výkvět francouzských a německých koní a skončil lehkým úspěchem šampiona Oleandera. Blue Star skončila hluboko v poli poražených. "Derby absolvovala v čase o 10 vteřin horším, a proto lze její selhání lehce vysvětliti," napsal časopis Dostihy.

Vítězka Čs. derby z roku 1929 Perle se narodila v Napajedlích jako dcera zakladatelky jedné z tamních rodin Lerche. Nacházela se však v rakouském tréninku Williama Geoghegana a většinu kariéry tudíž absolvovala ve Vídni.

V hlavní roli mezinárodní mítink

Když rok před koncem druhé světové války vyhrála Modrou stuhu českomoravskou původně jako vodička určená Diva, připravovaná Karlem Šmejdou pro majitele Eberharda Mauveho, byly jakékoli zahraniční starty vzhledem k aktuálnímu vývoji v Evropě vyloučeny. Výrazná ryzka z Danaide tak setrvala ve Velké Chuchli.

Další hvězda napajedelského chovu Bosna, vítězka Čs. derby 1949, zažila vznik platformy, která se měla na příštích čtyřicet let stát prakticky jedinou možností srovnání se zahraničím - mezinárodních mítinků socialistických států. V prvním ročníku Velké středoevropské ceny v Praze však neuspěla.

Naopak o rok mladší Svatava, dcera zakladatelky úspěšné rodiny Sidney, žádné souboje se zahraničními soupeři nestihla. Krátce po triumfu v Čs. derby 1950, kde porazila svého tréninkového kolegu Kortéše, musela kvůli zdravotním problémům ukončit kariéru a odešla do hřebčína Napajedla.

Do roku 1989 se v derby prosadily ještě čtyři další klisny a mezinárodní mítink v jejich kariérách sehrál různou roli. Tragicky zasáhl do života xaverovské Corvetty, fenoménu sezony 1961. Ve třech letech neporažená dcera výborného Liberála odjela do Moskvy jako hlavní zbraň československé výpravy, brzy po příjezdu však za blíže neupřesněných okolností v rukou místních veterinářů uhynula.

Křivka formy vítězky z roku 1974 Elity šla po derby prudce dolů, zato Kůň roku 1980 Latina se postarala o jeden z největších mezinárodních úspěchů své doby, když na mítinku v Budapešti porazila v Ceně Prahy vítězky polského a východoněmeckého derby.

Naopak držitelka trojkoruny v roce 1988 Arva ze stáje PP Topoľčianky doplatila ve stejném dostihu na mítinku ve Varšavě na nedodržení stájové taktiky vodičkou a musela se spokojit s druhou příčkou. Po pronájmu německému majiteli Jobstu Iboldovi Arva krátce stála v tréninku Bruna Schütze, ale experiment se nepodařil a ryzka záhy odešla do chovu Iboldova hřebčína Ostenhof.

Pozvolný nárůst ambicí

Starty na západ od českých hranic bohužel nebyly souzeny ani skvělé Noře Jeane. Vítězka Českého derby 1997 utrpěla svou první porážku ve Slovenském derby a po návratu z Bratislavy bojovala s vleklými zdravotními problémy. Dokázala se úspěšně vrátit na dráhu, ale zbylé starty absolvovala výhradně doma ve Velké Chuchli.

Také další sériová vítězka Ohne Sorge se podívala nejdál do Bratislavy. Ve Slovenském derby sice proběhla jako první cílem, ale později byla diskvalifikována kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu. Celá její kariéra, předčasně ukončená v srpnu 2003, se odehrála ještě před vstupem České republiky do Evropské unie. Ohne Sorge posléze koupil Ardak Amirkulov a zařadil ji do svého kazašského chovu.

Česká odchovankyně Ready For Life ze stáje filmového producenta Jiřího Boučka o dva roky později vycestovala ještě jako tříletá do německého blacktype. Po devátém místě v grupě v Baden Badenu si vyzkoušela i italské Merano, kam se opakovaně vracela i po přechodu na překážky.

Meta jménem Francie

Jednou z nejvíce zcestovalých vítězek Českého derby byla v roce 2018 Blessed Kiss, trénovaná Igorem Endalcevem. Jako dvouletá sbírala první zkušenosti na menších francouzských drahách, v klasické sezoně běžela v Longchamp, Slovenském derby a na blacktype scéně v Deauville. Na podzim jí ve francouzském listed chyběla k zisku statusu blacktype koně jen jedna délka. Po přesunu do Ruska startovala v dalších letech v Pjatigorsku, Moskvě a Almaty.

Blessed Kiss předznamenala éru vítězek derby usilujících o úspěch ve Francii. Queen Of Beaufay však vzhledem k problémům se zdravím měla v roce 2022 jen jeden pokus, na listed scéně v pařížském Saint-Cloud se však neprosadila.

Ve francouzské prodejce získaná Abha se měsíc po loňském úspěchu v derby vydala do listed ve Vichy a na čtvrtém místě ztrácela na blacktype status 1 1/4 délky. Dosud posledním vystoupením tmavé hnědky bylo poslední páté místo ve špičkově obsazené grupě 2 v Deauville z loňského srpna. Již v sobotu ji čeká ostře sledovaný návrat v Rijádu.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE