reklama 11C

ZH Tlumačov opět pořádá e-aukci mladých hřebců

ikonka

Zemský hřebčinec Tlumačov s.p.o. se v minulém roce 2017 rozhodl pro prodej koní z vlastního odchovu formou e-aukce, která byla velmi úspěšná, a proto se rozhodl na ni navázat i letos. Zájemci si mohou vybrat z devíti mladých hřebců…
18.05.2018 16:01  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

 
V roce 2017 se jednalo o první prodej koní formou e-aukce na území České republiky a výsledek této e-aukce potvrdil očekávání všech zainteresovaných stran.
 
O zajímavé koně se svedla bitva a 4 z 5 nabízených koní byly v minulém roce 2017 vydraženi za velmi příznivé ceny. Spokojenost byla na všech stranách, které se do tohoto projektu pustily. Prodávající prodal velmi efektivně svoje nejlepší koně po 3-letém odchovu transparentním způsobem, dále tak upevnil svoje dobré jméno mezi chovateli koní, ale potažmo i mezi širší nechovatelskou veřejností v celé ČR, kupující ocenil seriózní přístup prodávajícího, dobrý původ koní a připravenost koní k prodeji a provozovatel portálu www.verejnedrazby.cz získal do svého portfolia další zajímavý produkt, který přitáhl pozornost celé řady obchodních partnerů.
 
Zemský hřebčinec Tlumačov s.p.o. pokračuje v historii tohoto zařízení, která se datuje už od roku 1925. Od dob císařovny Marie Terezie stát centralizuje a řídí chov koní na svém území. Jedním z hlavních úkolů hřebčinců tehdy i dnes zůstává odchovávat hřebce vykoupené ze zemského chovu s cílem vyselektovat ty nejlepší jedince určené následně k plemenitbě a testovat jejich užitkovost. Zpravidla se ze zemského chovu vykupují hříbata od otců – plemenných hřebců, kteří působili v přirozené plemenitbě nebo v inseminaci čerstvým spermatem přímo v Zemském hřebčinci Tlumačov. V tomto roce 2018 se nabízejí mladí hřebci ročníku 2015, tedy hřebci, kteří byli narozeni od ledna do června 2015 a kterým v době prodeje bude cca 3 roky. Jedná se o mladé hřebce, kteří jsou 3 roky pastevně odchováváni na testační odchovně Buňov, která se nachází do 5 km od obce Tlumačov.
 
Po celou dobu pastevního odchovu jsou všechna hříbata ošetřována potřebným počtem ošetřovatelů, průběžně a pravidelně je kontrolován jejich zdravotní stav zkušeným veterinárním lékařem, který velmi dobře zná nejen samotné mladé hřebce, ale i jejich pohybový, výživný režim a prostředí, ve kterém se mladí hřebci nacházejí. Po dobu pastevního odchovu je každý naskladněný ročník dvakrát ročně tříděn a jsou zaznamenávány a uchovávány všechny naměřené hodnoty. U všech hřebců se při třídění sleduje jejich váha a růstové pásmo, které se od standardu (0) pohybuje směrem nahoru i dolů (+3 do -3), dále se při každém třídění sleduje a bodově ohodnocuje jejich exteriér a zdravotní stav (0-10 bodů), mechanika pohybu – krok a klus na ruce (0-10 bodů) a skok ve volnosti (0-10 bodů).
 
V případě, že některý z mladých hřebců vykazuje nadstandardní vlastnosti již v průběhu prvních dvou let odchovu, je takový hřebec předvybrán do plemenitby, zúčastní se vlastního předvýběru a pak následně pokud je hodnotitelskou komisí příslušného svazu ohodnocen a doporučen, tak následně i vlastního staničního 70-ti denního testu, který pro teplokrevná plemena v České republice zajišťuje Zemský hřebčinec Písek s.p.o. Pokud takovýto hřebec zvládne závěrečné zkoušky 70-ti denního testu a majitel požádá o udělení licence a příslušný svaz licenci udělí, stává se mladý hřebec zároveň hřebcem plemenným a jeho majitel ho může oficiálně používat k plemenitbě.
 
Zemský hřebčinec Tlumačov s.p.o. má v současné době celkem 5 licentovaných plemenných hřebců, kteří pocházejí z jeho vlastního odchovu. Prvním z nich je 6 letý plemenný hřebec 2212 Compliment z ročníku 2012 a dalšími mladými nováčky, kteří v minulém roce rozšířili řady vlastních plemeníků, jsou plemenní hřebci 2479 Cadilac, 2480 Cody, 2481 Cannor a 2474 Cornet Cassini HF. Všichni uvedení hřebci v roce 2018 pokračují v dalším výcviku a jsou zapojeni do sportovní testace.    
 
Z ročníku 2015 byli dva mladí hřebci Cascal a Quentin předvybráni, ale na základě rozhodnutí vedení hřebčince se nezúčastní 70-denního testu. Hřebčinec v tuto chvíli má omezené kapacity s dalším výcvikem vlastních plemenných hřebců, a proto většina mladých hřebců ročníku 2015 z vlastní testační odchovny je nabídnuta k prodeji.    
 
V současné době níže uvedené mladé hřebce testační odchovny čeká dokončení výcviku a příprava na absolvování základních zkoušek výkonnosti. Základní zkoušky výkonnosti byly naplánovány v tomto roce na 6. června 2018 a budou poprvé za celou dobu existence testační odchovny přenášeny on-line pro širokou chovatelskou veřejnost a zvláště pro všechny potenciální zájemce o koupi nabízených mladých hřebců formou e-aukce. Vlastní e-aukce bude provedena v úterý dne 12. června 2018. 
 

Časový harmonogram e-aukce je následující:

15. května 2018 – vypsání e-aukce (katalog s fotografiemi a podmínkami e-aukce)

16. května – 6. června 2018 – oslovení potenciálních zájemců (obchodních partnerů)

21. května 2018 – propagační videa jednotlivých hřebců

6. června 2018 – on-line přenos ze Zemského hřebčince Tlumačov – základní zkoušky výkonnosti

7. června 2018 – oficiální výsledky závěrečných zkoušek výkonnosti 

12. června 2018 – e-aukce 

 
Nabízení mladí hřebci k prodeji jsou určeni především pro sport, což ale nevylučuje jakékoliv jiné využití pro volnočasové aktivity. Nabízení mladí hřebci k prodeji jsou teplokrevní, a to konkrétně plemene Český teplokrevník.
 

VÍCE NAJDETE V KATALOGU AUKCE HŘEBCŮ ZDE




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE