reklama 11C

Montjeu Thirda se vrátil a kraloval v Mostě

ikonka

Psal se duben 2016 a tehdy tříletý Montjeu Third vyhrál Memoriál Václava Michala a stal se favoritem Velké jarní ceny. V samotné klasice obsadil čtvrté místo, ale od zmiňovaného triumfu čekal na vítězství. Dočkal se téměř po dvou letech v Mostě…
09.04.2018 02:50  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
 
…po typické petrlíkovské taktice. Před prvním obloukem žokej Milan Zatloukal poslal odchovance stáje Rabbit Trhový Štěpánov do vedení a až k cílovému mezníku se před něj nikdo nedostal.
 
Krátce po hlavním dostihu stál trenér Allan Petrlík před vážnicí a ťukal do mobilu textovou zprávu pro majitele. „Pan Jandejsek je dnes na konferenci v Bratislavě, tak mu musím napsat.“ Za chvíli už se rozpovídal a bylo na něm znát, že je velmi spokojený. „Měli jsme velmi dobrou zimu a hlavně rozhodlo, že jsem mu prodloužil distanci. Podle mého je kůň na delší dostih než jednu míli. Loni už byl přihlášen do Evropského poháru žokejů, tak jsem ho v dostihu nechal, ale potom jsem mu dal pauzu.“
 
Loňských šest startů Montjeu Thirda nebylo příliš povedených, maximem bylo druhé místo v dubnové Lysé nad Labem. Letos by měl mířit podstatně výš. „Myslím si, že může jít nahoru, moc spokojený bych byl, kdyby se při derby mohl představit ve Zlatém poháru. Ideální distanci by pro něj mělo 2000 až 2400 metrů,“ doplnil spokojený Petrlík.
 
Ve Švýcarsku působící Milan Zatloukal si připsal první letošní vítězství na českých drahách. „Dostal jsem pokyn od trenéra, abych koně dostal na první místo, to se mi podařilo, pak jsem ho nechal odpočinout a v cílové rovině ještě od soupeřů odešel. trochu mi koukal na reklamy a lidi, to byl jediný problém, jinak byl velmi dobře připravený, a ještě určitě může jít nahoru,“ sděloval žokej, pro kterého byl triumf v hlavním mosteckém dostihu, Memoriálu Jaroslava Podolana na 2000 metrů, jubilejním 250. v kariéře.
 
Montjeu Third si připsal v 21. kariérním startu třetí vítězství, první životní triumf vybojoval jako dvouletý při debutu ve Slušovicích.
 
Fantasticadventure a mostecká dráha, to jde velmi dobře k sobě. Na velebudické výsypce se představil podeváté, dvakrát vyhrál a pětkrát obsadil druhé místo. Toto umístění bral v posledním třech vystoupeních. Zatímco ta loňská druhá místa byla velmi těsná, tentokrát ztrácel na suveréna čtyři délky. Trojici nejlepších doplnil podceňovaný Glavalino, který pod novým trenérem prokázal zlepšení.
 
Jak šla za sebou letošní mostecká premiéra? Zřejmě se zapíše do novodobé historie českého turfu. Celkem se divákům za hezkého slunečného počasí představilo 41 koní, 17 importovaných koní a 24 tuzemských odchovanců. Tuzemští odchovanci vyhráli všech šest dostihů! Nevím, kdy bychom našli poslední dostihový den, kdy čeští odchovanci vyhráli všechny body programu.
 
Úvodním bodem programu byl trojkový handicap na 1200 metrů, ve kterém se prosadil popáté v životě startující Trinis ze stáje DAR. V jeho sedle dal vzpomenout na úchvatný loňský podzim žák David Liška. Na druhém místě doběhl z Lysé nad Labem rozběhaný Pale Martini a trio nejlepších doplnil Monte Christo. Druhý dostih odpoledne přinesl druhé životní vítězství pro pro Kissi Sturma. Odchovanec žokeje Jakuba Pavlíčka absolvoval v Mostě sedmé životní vystoupení a podruhé se naplno prosadil. Poprvé vyhrál loni v říjnu ve Velké Chuchli a nyní na triumf dokázal navázat pěknou koncovkou, ve které zdolal Guillotine Shave. Také ke druhému prvenství dovedl Kissi Sturma jeho majitel a chovatel Jakub Pavlíček.
 
Třetí bod programu ovládl pětiletý Ondreáš a v sedle byl Jiří Palík. Pro něj hnědého valacha nasedlala trenérka Ivana Pejšková. Opět ožila úspěšná spolupráce žokej Jiří Palík – trenérka Ivana Pejšková, která si největší úspěchy připsala v posledních dvou letech, když nosil Palík také žlutočerný dres… Jiří Palík si s Ondreášem připsal již 775. vítězství kariéry. Jezdkyni Pavlíně Filipové po úspěchu se sedmiletou Rumbou v handicapu na 2200 metrů chybí k titulu žokej čtyři vítězství. Rumba v cílové rovině udolala do startu vedoucí Golden Irene.
 
Závěrečný bod programu patřil amatérským jezdcům a unikátní kousek se podařil amatérce Ivaně Machačové. Krátce po desáté dopolední se vydala v Praze na start půlmaratonu, který zvládla ve velice kvalitním čase, o padesát vteřin rychlejším než sto minut. Krátce před čtvrt na pět odpoledne vyhrála se sedmiletým Armannem téměř stylem start-cíl do stih na 1600 metrů. „Kombinaci půlmaraton a dostihy jsem mohla zvládnout jen díky tomu, že tady to byl poslední dostih. V půl druhé jsem vyrážela z Prahy, ve tři jsem přijela do Mostu, převlíkla jsem se skočila do sedla,“ sdělila úspěšná amatérská jezdkyně. Pro Armanna to bylo druhé vítězství v kariéře, první si připsal loni v listopadu při závěru dostihové sezóny.
 
(bda)



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE