reklama 11B

Historie Světových jezdeckých her: Cáchy 2006

ikonka

Pátý ročník Světových jezdeckých her hostily v roce 2006 Cáchy. Němcům se podařilo z WEG udělat skutečně velkolepou jezdeckou akci! Vždyť jí sledovalo více než půl milionu diváků z jednašedesáti zemí. Navíc se účastnila početná česká ekipa.
03.01.2018 12:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
Členka zlatého týmu ve všestrannosti Bettina Hoy. Foto: FEI
 
Rok 2006 patřil pátým Světovým jezdeckým hrám. Hostily jej Cáchy, tedy Mekka nejen evropského ale i celosvětového významu. A Němci ukázali, že jsou „koňařským“ národem, když z WEG udělali velkolepou sportovní akci.
 
Podle statistiky přinesla akce regionu více než 300 milionů dolarů, podílelo se na ní 1700 zaměstnanců a dobrovolníků. Televizní vysílání zahrnovalo 157 zemí, na místo dorazilo 1200 novinářů. Co je důležité pro naše fanoušky, díky snadnému spojení do sousedního Německa a tím i dostupnému transportu se do Cách vypravila početná ekipa reprezentující ČR v pěti disciplínách.
 
Parkurový tým tvořili Jiří Papoušek a La Manche-T, Veronika Macánová a Pompös, Zdeněk Žíla a Pinot Grigio a Ondřej Nágr s Atlasem. V hodnocení družstev skončila Česká republika patnáctá, v jednotlivcích si vedl nejlépe Jiří Papoušek na 67. příčce. Zlato si z Cách odvážel Belgičan Jos Lansink (Cavalor Cumano) a soutěž družstev ovládli Nizozemci. 
 
Další disciplínou, v níž měla ČR své zastoupení, byla voltiž. Češi se objevili v kategorii mužů, žen i skupin. Skupina na koni Robin Purina dokončila desátá. Lukáš Klouda s Dukem pod vedením Petry Cinerové obsadil 8. místo. Kategorii mužů vyhrál Kai Vorberg (GER), v ženách dominovala Američanka Megan Benjamin a ve skupinách se dařilo Němcům. 
 
V soutěži čtyřspřeží se také představili čeští reprezentanti. Tým tvořili Jiří Nesvačil sen, Petr Vozáb a Zdeněk Jirásek, kteří obsadili 13. místo. V jednotlivcích dokončil nejlépe Jiří Nesvačil na 34. příčce. Mistrem světa se stal Felix-Marie Brasseur (BEL) a v rámci soutěže družstev se ze zlata radovali Němci.
 
České barvy se objevily i ve reiningu, v němž také do Německa dorazilo kompletní družstvo. Sestava Lukáš Brůček (Percy Hollywood), Lukáš Jirák (SR Sweet N Low), Irena Machalíková (April Doc Olena) a Klára Šalková (Smart Chiconita) získala 15. příčku. Vítězi se stali jezdci USA a nejvyšší příčku v jednotlivcích vybojovala kanadská dvojice Duane Latimer a Hang Ten Surprise. 
 
Ve vytrvalosti se bohužel nepodařilo dokončit ani jednomu ze čtyř českých jezdců. Byli jimi Petr Jadlovský (Sumika), Ludmila Matějčková (Safir), Jaromír Široký (Cerazio Manfred) a Helena Terberová (Koryna). Soutěž ovládli Francouzi, kteří získali zlato jako tým. Mistrem světa v jednotlivcích se stal Španěl Miguel Vila Ubach (Hungares).
 
Drezurní reprezentace na WEG 2006 chyběla. Soutěž ovládli domácí jezdci, když získali titulu v týmech. Také v jednotlivcích zůstalo zlato „doma“ zásluhou Isabell Werth s koněm Satchmo. Německo mělo důvod k radosti i v militaristických kruzích. První místo v týmech ve všestrannosti získali totiž také domácí jezdci. V jednotlivcích vystoupala na stupních vítězů nejvýše Zara Phillips (GBR), která sedlala koně Toytown.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE