reklama 11C

Historie Světových jezdeckých her: Haag 1994

ikonka

V naší pravidelné rubrice se věnujeme historii Světových jezdeckých her WEG. Ty se budou v roce 2018 konat poosmé, hostí je Tryon v USA. My se však vrátíme až do roku 1994, kdy v Haagu v Nizozemí pořádali tuto akci podruhé…
26.12.2017 13:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
Ve světle obrovského sportovního, pořadatelského i finančního úspěchu, kterým by se dal označit premiérový ročník Světových jezdeckých her ve Stockholmu v roce 1990, byly ty druhé fiaskem. 
 
Když v roce 1991, tři roky před jejich termínem, oznámili Francouzi, že WEG nejsou schopni zorganizovat v Paříž, kam byla akce přidělena, ujalo se závodů s nadšením Nizozemí. 
 
Tehdejší prezident FEI princ Philip varoval, že tři roky na uspořádání sportovních her takového rozsahu je málo. Přestože mělo a má Nizozemí velmi dobré jméno, co do organizace jezdeckých akcí, jeho slova se ukázala být proroctvím. 
 
WEG provázely obrovské organizační problémy, a to nejen před jejich konáním, ale i v průběhu. Hry skončily navíc i naprostou finanční katastrofou.
 
Sportovci však nezůstali významu WEG nic dlužni a předvedli výkony na nejvyšší úrovni. Celkem se zúčastnilo 37 národů. Němci ovládli parkurové soutěže. Vítězem se stal Franke Sloothak (San Patrignano Weihaiwej), druhý byl Ludger Beerbaum s legendární Ratinou Z. Třetí místo pak bral Michel Robert (FRA) na Miss San Patrignano. Týmové klání vyhráli rovněž Němci před Francií a Švýcarskem.  
 
V drezuře se na nejvyšší metu dostala Anky van Grunsven (NED) v sedle Olympic Bonfire, před Isabell Werth (GER) na Gigolo FRH a Nicole Uphoff-Becker (GER) s koněm Rembrandt Borbet. Hodnocení družstev ovládli Němci, stříbro si odvezli jezdci Nizozemí a bronz putoval do USA. 
 
Novozélandská dvojice Vaughan Jefferis (NZL) a Bounce získala zlato v soutěži všestrannosti, druhé místo patřilo Dorothy Trapp (USA) na Holokai a třetí dokončila Karen Dixon z Británie na koni Get Smart. Týmy se seřadily takto: Británie, Francie a Německo.
 
V čtyřspřeží zazářil Němec Michael Freund, který spolu se svými kolegy získal zlato i v hodnocení družstev. George Bowman (GBR) byl druhý, třetí příčku obsadil IJsbrand Chardon (NED). Týmové stříbro získala Belgie, bronz putoval do Nizozemí.
 
Američanka Valerie Kanavy si odvážela titul mistryně světa ve vytrvalosti. Vyhrála v sedle koně Pieraz. Druhé místo brala dvojice Dennis Pesce (FRA) a Melfenik. Třetí příčka připadla Stephane Fleury (FRA) na Roc'H. Jezdci Francie si dojeli také pro týmové tituly. Druzí byli Španělé a třetí Australané.
 
Voltiž už nebyl tak jasnou německou záležitostí jako o čtyři roky dříve ve Švédsku. V kategorii žen vyhrála sice Němka Tanja Bendetto, ale mezi muži to byl dánský reprezentant Thomas Fiskbaek a skupiny ovládli Švýcaři.
 
Foto: archiv FEI
 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE