reklama 11D

Dvojnásobná radost Barbory Tomanové v Litomyšli

V neděli 11. června vyvrcholilo v Suché u Litomyšle čtvrté letošní kolo Českého skokového poháru Velkou cenou stupně T*. Podívejte se ve videoreportáži EquiTV, jak první dvě příčky ovládla jedna jezdkyně, a to Barbora Tomanová.
16.06.2017 15:06  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

REPORTÁŽ Z VELKÉ CENY LITOMYLŠE JE K ZHLÉDNUTÍ ZDE

Velká cena Litomyšle byla již čtvrtým kolem 16. ročníku Českého skokového poháru. Na její start se postavilo 29 dvojic. Podle zavedeného systému se jednalo o soutěž s finále pro deset nejlepších dvojic a vypsaná byla jako parkur stupně T*, tedy s překážkami do 145 centimetrů.

Smolařem soutěže byla Veronika Jelínková, která s hřebcem Forever v základní jízdě shodila jednu překážku. S dosaženým časem 81,95 sekundy obsadila 11. příčku a na rozdíl od dalších jezdců se 4 trestnými body zůstala těsně před branami finále. S chybou se do rozhodující části probojoval Jan Štětina s Benitem-S. Finálovou jízdu však vzdal, a obsadil tak konečné desáté místo. Vítěz Velké ceny Brna Zdeněk Žíla v sedle Dominky B patřil také k těm jezdcům, kteří si ze základní části přinášeli jednu chybu. V druhé jízdě k ní přidal ještě dvě, a s celkovými 12 trestnými body skončil devátý. Chybu na kontě měl před finále i Daniel Uleščenko na koni Moon Ray. Další chyba přišla v druhé části soutěže a byla z toho osmá příčka. 

Sedmý dojel Jiří Papoušek s Dukatem. Jeho představení mělo stejný průběh jako u předchozí dvojice. Jedna překážka spadla v základní části, druhá ve finále. Ladislav Arient s Apollem překonal základní parkur bez chyb na překážkách pouze s 1 bodem za překročení stanoveného času. V druhé jízdě chyboval jednou, což nakonec stačilo na šesté místo. Vítězná dvojice z Velké ceny Kolína Jan Chýle a Cool Paradise přicházela do finále zatěžkána také 1 bodem z první části soutěže. V rozhodující části přibyly další 4 trestné body, avšak lepší dosažený čas mu vynesl pátou příčku. Pěkný výkon předvedla ve finále Tereza Mücková na Control Me Karsit. Přestože hned u několika překážek tzv. oťukala horní břevno, projela cílem bez trestných bodů. S chybou ze základního pakuru se umístila v konečné výsledkové listině čtvrtá. Pomyslný bronz získal slovenský jezdec Ján Cigán starší s Arcanem, který po zaváhání v první jízdě napodruhé nechyboval. 

Velkou cenu Litomyšle ovšem zcela ovládla Barbora Tomanová, která sedlala v soutěži dva koně. Prvním, v jehož sedle se ve finálové části soutěže představila, byla klisna Scarface. V základním kole inkasovala 1 bod za překročení stanoveného času, ale ve finále již penalizována nebyla. S Datasys Crocodile Dundee byla jediným účastníkem Velké ceny, který překonal první část soutěže bez chyb na překážkách a ve stanoveném čase. 

Když s ní nastupovala do finále, tak v tu chvíli již věděla, že jí vítězství nemůže uniknout a může k němu přidat ještě další pěkné umístění. Ani v tomto případě nechybovala, ale zvolila pomalejší jízdu na jistotu, která znamenala 1 trestný bod za překročení času. Nakonec tento výsledek stačil na 2. pozici, a tak se Barbora Tomanová mohla radovat ze zisku dvou nejvyšších příček.

V čele průběžného hodnocení Českého skokového poháru je s 25 body Jan Chýle, druhé místo patří Zdeňkovi Žílovi s 22 body. O bod méně mají na sdílené pozici číslo 3 Jiří Skřivan a Tereza Mücková, která se po čtvrtém kole do nejlepší čtyřky katapultovala až z desátého místa. 

Kompletní video záznam Velké ceny Litomyšle i dalších rámcových soutěží, které se uskutečnily v neděli 11. června, najdete na našich stránkách s adresou www.equitv.cz.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE