reklama 11D

Voltiž řeší problémy se zpracováním výsledků. ČJF slibuje nápravu

ikonka

Česká jezdecká federace od 31. května přerušila komunikaci mezi systémy JIS a Gallop pro zpracování výsledků. Učinila tak, přestože pro disciplíny voltiž a reining dosud nemá za Gallop adekvátní náhradu. Zejména ve voltiži se potýkají s problémy.
29.06.2023 15:56  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12D
 
Česká jezdecká federace upozornila v průběhu května prostřednictvím svých internetových stránek na skutečnost, že od 31. května přestane definitivně fungovat komunikace mezi systémy JIS a Gallop. Od tohoto data již není možné stahovat přihlášky ani odesílat výsledky zpracované v systému Gallop do Jezdeckého informačního systému. Problém je v tom, že na tento krok nebyly připraveny disciplíny voltiž a reining, pro které Česká jezdecká federace nemá doposud moduly v programu Hubertus, jenž má Gallop plně nahradit. 
 
Na nastalou situaci reagovala z pozice hlavního rozhodčího několika voltižních závodů Michaela Guznar Růžičková. Ta zaslala na Českou jezdeckou federaci oficiální stížnost, kterou obdržela k dispozici i redakce Jezdci.cz, a to včetně reakcí některých adresátů. V písemném stanovisku konstatuje, že ČJF ukončila komunikaci JIS s programem Gallop, aniž by byl připravený náhradní program či náhradní řešení pro zpracovávání výsledků pro voltiž. „Uvedli jste tak celou voltižní základnu do chaosu, kdy uprostřed sezony, a navíc před oblastním mistrovstvím nebylo jasné, jak budou zpracované výsledky. Nehledě na to, že máme stále před dalšími závody a před mistrovstvím České republiky a problém programu není stále vyřešen,“ píše ve svém stanovisku.
 
„Rada od IT administrátora pana Mgr. Jarolímka, že si máme do Gallopu zadat vše ručně je zcela bezpředmětná, protože program Gallop pro voltiž tuto možnost nemá a byl vyvinut na základě požadavku ČJF záměrně tak, aby vše bylo nahráno z JIS. Také bych chtěla podotknout, že přesto, že pro voltiž není možné používat výpočetní program Hubertus, který nezahrnuje voltiž a ČJF tedy jistě ví, že musíme používat program Gallop, nebyla pro letošní rok zaplacena ani dohodnuta s firmou ACE Design (Gallop) žádná podpora pro letošní rok 2023. V České republice máme pouze jediného zpracovatele výsledků pro voltiž, pana Jaromíra Konečného, který apeloval na VK od loňského roku, že takový problém může nastat, nedostal žádné řešení, tak jako také VK od ČJF, zaplatil tuto podporu na letošní rok on. Z důvodu dlouholeté a dobré spolupráce pana Konečného s panem Podeštěm se po několikahodinovém zásahu do programu podařilo před OM zadat údaje z přihlášek a závod v programu uskutečnit. Povedlo se tak pouze proto, že byl nahrán registr závodníků z roku 2022, který měl pan Podéšť a pan Konečný v záloze. Nepovedlo se to díky zástupců IT ČJF ani nikoho jiného, jak zmínil pan generální sekretář Ing. Kuklík na konferenci dne 27. června 2023,“ pokračuje Michaela Guznar Růžičková. „Chtěla bych podotknout, že spolupráce s ČJF v tak důležité situaci je opravdu tristní a je víc než na místě, aby pověřené osoby situaci řešily okamžitě,“ dodává.
 
Generální sekretář České jezdecké federace Petr Kuklík na výše zmiňovanou stížnost reagoval s tím, že zástupci ČJF nastalou situaci řešili den před voltižními závody konanými v sobotu 24. června. „Došlo k situaci, která byla avizována, tedy systém JIS přestal komunikovat s programem Gallop. To, že tato skutečnost nastane, bylo informováno již v průběhu roku 2022. Samozřejmě chápeme, že pro vaši disciplínu a disciplínu reining v takovém případě je možnost pouze ručního zadávání závodu zpracovatelem, což je časové náročné. Proto jsem spolu s dodavatelem JIS nalezli technické řešení, které do doby zprovoznění modulů pro tyto disciplíny v programu hubertus, bude zajišťovat komunikaci mezi JIS a Gallop jako v minulosti. Toto řešení bylo nastaveno již v ten samý den, kdy věc byla řešena, tedy 23. června. Na obou modulech v Hubertus se již usilovně pracuje. Tedy pro nadcházející závody v této sezoně by mělo vše fungovat tak, jako v dříve,“ vysvětlil Petr Kuklík. 
 
Jak ovšem upřesnil Ivo Podešť ze společnosti ACE Design, jež je autorem programu Gallop, celý problém spočívá ze strany obsluhy JIS v nepochopení postupů, kterými program Gallop s JIS komunikoval. „Pro disciplínu voltiž bylo striktně vyžadováno, aby informace o soutěžících, lonžérech, koních atd. pocházely z centrální databáze, které lze pouze výjimečně pro daný závod interně upravit.   Protože JIS v současném stavu při vygenerování importu centrálních dat pro Gallop poskytne prázdné soubory, dojde při aktualizaci k vymazání obsahu DB v programu a ten je v tom okamžiku nepoužitelný. V takovém případě poskytnutí souboru přihlášek nic neřeší. Přihlášky jdou opravdu v nouzovém případě, po úpravě servisních parametrů, zadat ručně, ale pouze tehdy, má-li program k dispozici centrální data,“ konstatoval Podešť. 
 
O něco jednodušší situaci má reining. „Disciplína reining neměla nastaveny tak striktní požadavky na centrální data, takže je v ní umožněno více záznamů a údajů doplňovat ručně. Proto menší závody do cca 100 záznamů i bez importu centrálních dat, jdou provést,“ doplnil Ivo Podešť. 
 
AKTUALIZACE 30.6. 8:15 hod.: Dle aktuálních informací byla sjednána náprava. "Vše funguje, databáze je zpět a Gallop je v původním stavu. Všem kdo se o to přičinil moc děkuji," uvedl Jaromír Konečný.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE